Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

«Επί ξυρού αιχμής η συνοχή των «3»»



Αντιμέτωπος με την καυτή πατάτα της διατήρησης της κυβερνητικής συνοχής βρίσκεται πλέον ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος και καλείται σήμερα, στη συνάντησή του με τους κυβερνητικούς εταίρους, να αμβλύνει τις αντιδράσεις  που υπάρχουν για το «χαράτσι» αλλά και για πιθανά νέα μέτρα. Ο Γιάννης Στουρνάρας, μπορεί να χαρακτηρίζει ως «ιδιαίτερα καλή» τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΔΗΜ. ΑΡ, και του ΠΑΣΟΚ, είναι όμως σαφές πως οι ενστάσεις του Φώτη Κουβέλη όσον αφορά τη διατήρηση του χαρατσιού και για το 2013 παραμένουν, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ξεκαθαρίσει στον πρωθυπουργό πως το ΠΑΣΟΚ θα κρατήσει σκληρή στάση. 
Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν πως σε κάθε περίπτωση η τρόικα πολύ δύσκολα θα διαφοροποιήσει τη θέση της, καθώς ο συγκεκριμένος φόρος και με τον τρόπο που αποδίδεται στο κράτος είναι ο μόνος που δίνει τόσα έσοδα στα δημόσια ταμεία. «Ακόμα και όταν ισχύσει ο ενιαίος φόρος αυτό δεν θα σημαίνει πως αυτός θα είναι χαμηλότερος», τονίζει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που εκτιμά πως τελικά με μια μείωση της τάξης του 10% θα επικρατήσει λογική και το μέτρο θα περάσει από τη Βουλή, έστω και με την ψήφο των βουλευτών της Ν. Δ. και του ΠΑΣΟΚ.   Πάντως στην Ιπποκράτους έχουν διαμηνύσει πως αν καταψηφίσει η ΔΗΜ. ΑΡ., θα καταψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ. «Δεν μπορούμε να ψηφίζουμε εμείς «ναι σε όλα» και να εμφανιζόμαστε ως οι κακοί, την ώρα που η ΔΗΜ. ΑΡ., βγάζει την ουρά της απέξω», τονίζουν στο ΠΑΣΟΚ.  
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταλήξει πως θα υιοθετήσουν την πρόταση
του κ. Στουρνάρα να παραμείνει η είσπραξη του ειδικού τέλους στο λογαριασμό της ΔΕΗ για το 2013, αν και παραδέχονται πως έχει υπάρξει καθυστέρηση στη δημιουργία του μηχανισμού για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Όπως επισημαίνουν στην παρούσα φάση, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ρισκάρει μια διεύρυνση της δημοσιονομικής τρύπας, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες μνημονιακές υποχρεώσεις και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να προχωρήσουν σε λογικές επιβολής φόρου 1/1.000 στον τζίρο των επιχειρήσεων ή σε αυξήσεις στα εισιτήρια των δημόσιων συγκοινωνιών. Για τον κ. Σαμαρά είναι πολύ σημαντικό, με δεδομένη την  αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη, μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαβουλεύσεις με την τρόικα και να εκταμιευθούν κανονικά οι δόσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου