Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ευρωπαϊκή κινητοποίηση για την προστασία των Χριστιανών


Παρέμβαση της Ρόδης Κράτσα προς τους Προέδρους Μπαρόζο, Βαν Ραμπάι και την Ύπατη εκπρόσωπο Άστον
 Tην παρέμβαση   των ευρωπαϊκών οργάνων για την απελευθέρωση του ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας κ. Παύλου και του Συρορθόδοξου επίσκοπου Χαλεπίου κ. Γρηγόριου Γιοχάνα Ιμπραήμ, ζητά η Ρόδη Κράτσα.
  Η ευρωβουλευτής με την ευκαιρία αυτή επανέρχεται για μία ακόμη φορά στο κρίσιμο θέμα της προστασίας των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Τονίζει ότι η Ε.Ε. στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και τα ίδια τα κράτη–μέλη της Ε.Ε. στις διμερείς εξωτερικές τους σχέσεις πρέπει να παρακολουθούν και να υποστηρίζουν συστηματικά και αποτελεσματικά την ελευθερία της θρησκευτικής πίστης και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  Η ευρωβουλευτής είχε ζητήσει ήδη  πέρυσι τον Απρίλιο  από την Ύπατη εκπρόσωπο Βαρώνη Άστον να δημιουργηθεί στις Υπηρεσίες Εξωτερικής Δράσης ειδικό παρατηρητήριο για τη θρησκευτική ελευθερία ιδιαίτερα εστιασμένο στις χριστιανικές κοινότητες, με αφορμή τα φαινόμενα της αυξανόμενης βίας εναντίον των χριστιανών σε πολλές μουσουλμανικές χώρες
 και τον ξεριζωμό από τις χώρες τους.
  Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού επισκέφθηκαν πρόσφατα τα ευρωπαϊκά όργανα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β', ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλος  Γ' και ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμος  Β' με στόχο  να αναδειχθεί ο ιστορικός αλλά και σύγχρονος ρόλος της Ορθοδοξίας για την ειρήνη και την κοινωνική συνοχή στην περιοχή.
  «Στις συζητήσεις των Προκαθημένων με τους Προέδρους Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τις χριστιανικές κοινότητες στις χώρες της Μ. Ανατολής και της Αφρικής, όπως οι διακρίσεις κάθε μορφής βίας, ιδιαίτερα στην Αίγυπτο και τη Συρία. Ζητήθηκε η παρακολούθηση και παρέμβαση των ευρωπαϊκών οργάνων στα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει η ευρωβουλευτής και συμπληρώνει «Στην επικείμενη επίσκεψη μου στο Κατάρ θα θέσω το θέμα της προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων και ιδιαίτερα των χριστιανών στην ηγεσία του Εμιράτου, η οποία παίζει σημαντικό πολιτικό και οικονομικό ρόλο στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης, ευρύτερα στον μουσουλμανικό κόσμο και ιδιαίτερα στη Συρία».
  Η Ρόδη Κράτσα ασχολείται ενεργά και συστηματικά με την προάσπιση των δικαιωμάτων των χριστιανών ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, όπου υπάρχουν ιστορικές και πολυπληθείς ελληνορθόδοξες κοινότητες. Για τον λόγο αυτό, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφιλος Γ΄ την έχει ανακηρύξει Σταυροφόρο του Τάγματος των Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου (απονομή Χρυσού Σταυρού μετά Στέμματος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου