Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

«Συμφωνία των τριών για το «Αγκάθι» του Δημοσίου – Η ασφυκτική πίεση της τρόικας δεν άφηνε περιθώριο για νέα αναβολή»


Μετά από ένα πολυήμερο θρίλερ με την τρόικα, που έθετε σε κίνδυνο την εκταμίευση της δόσης των 2,6 δις ευρώ του Μαρτίου, το «αγκάθι» του Δημοσίου «κόπηκε» τελικά στην έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν σε ένα κοινό πλαίσιο για τις απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων και η τελική απάντηση των εκπροσώπων  των δανειστών, αναμένεται έως την Τρίτη. Όπως έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά «καταφέραμε να πετύχουμε τη συναίνεση σε ένα κρίσιμο ζήτημα και να συμφωνήσουμε στο καλύτερο δυνατό πακέτο». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πολιτικοί αρχηγοί κινήθηκαν στη  «γραμμή» της τρόικας , αφού δεν υπήρχε κανένα περιθώριο νέας αναβολής για αναζήτηση εναλλακτικής λύσης. 
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε ενημερωθεί το βράδυ της Παρασκευής από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που μετείχε στο  Eurogroup στο Δουβλίνο, ότι αν δεν δώσει το πράσινο φως η τρόικα δεν μπορεί να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης, αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων και να κοινοποιήσει τα δεδομένα που υπάρχουν. 
Μετά από σύσκεψη τρεισήμισι ωρών, οι πολιτικοί συμφώνησαν σε κοινό πλαίσιο
κατά το οποίο η αρχή των απομακρύνσεων θα γίνει  με τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει έως το τέλος του 2013 να έχουν αποχωρήσει 4.000 επίορκοι και δημόσιοι υπάλληλοι με πλαστά πιστοποιητικά και περίπου 15.000 έως το τέλος του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου