Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Αντώνης Σαμαράς: Χτίζουμε την Ελλάδα που μας αξίζει, σε λίγο δεν θα εξαρτόμαστε από τα Μνημόνια


Αισιόδοξος ότι η χώρα μας σταθεροποιείται και σύντομα θα απαλλαγεί από το μνημόνιο μπαίνοντας σε τροχιά ανάπτυξης, εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο διάγγελμα που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «ενώ κλιμακώνεται σε όλο τον κόσμο η αβεβαιότητα, η θέση της Ελλάδας θωρακίζεται». Ενη-μερώνοντας τους πολίτες για τη συμφωνία που έκλεισε με την τρόικα αργά χθες βράδυ για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις. ευρώ, τόνισε ότι άνοιξε ο δρόμος και για την προκαταβολή της επόμενης δόσης του Μαΐου των 6 δις. ενώ τόνισε ότι προβλέπονται νέες ρυθμίσεις και ευκολίες  με  δόσεις στα  υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ειδικά για τα χαμηλά εισοδήματα. Επιτυγχάνεται η ανακούφιση των ασθενέστερων με έμφαση στην ανεργία των νέων: Προχωρώντας σε ένα συνολικό απολογισμό της συμφωνίας, ο Πρω-θυπουργός σημείωσε ότι  για πρώτη φορά αποφασίζονται μειώσεις σε φορολογικούς συ-ντελεστές, όπως κατά 15% στο φόρο ακίνητης περιουσίας που φέτος θα εισπραχθεί από τη ΔΕΗ, ενώ από το 2014 ο νέος φόρος ακινήτων  θα είναι εκτός τιμολογίων ΔΕΗ και από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Παράλληλα αρχίζει η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ανοίγει ο δρόμος για μείωση και άλλων φορολογικών συντελεστών, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση. Όπως επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, «με την αποκλιμάκωση  της φορο-λογίας και τις  περισσότερες δόσεις ανακουφίζονται τα νοικοκυριά», ενώ με βάση
τη συμφωνία, ενεργοποιούνται πόροι για τη στήριξη και  την περίθαλψη μακροχρόνια ανέρ-γων και ανασφάλιστων  με προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν απευθείας από την Ε.Ε.
Αναβαθμίζεται ποιοτικά το Δημόσιο με την απομάκρυνση επίορκων και την πρόσλη-ψη αξίων: Ξεκάθαρος ήταν ο Πρωθυπουργός στο θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλ-λήλων τονίζοντας ότι προβλέπεται η απομάκρυνση 15000 υπαλλήλων, από τους οποίους οι  4000  θα φύγουν μέσα  στο 2013. Όπως τόνισε,   αφορά υπαλλήλους που  έχουν κα-ταδικαστεί ή οι θέσεις τους έχουν καταργηθεί και στη θέση των οποίων θα προσληφθούν ισάριθμα νέα παιδιά με αξιοκρατικά κριτήρια. «Δεν είναι αυτό ανθρωποθυσία όπως λένε  κάποιοι δηλαδή να διώχνουμε επίορκους και να προσλαμβάνουμε νέους και άξιους, είναι ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι οι εταίροι μας επανέλαβαν τη δέσμευσή τους, ότι μόλις πετύχουμε πρωτογενές πλεό-νασμα θα μπορούμε να ζητήσουμε παραπάνω περικοπή του δημοσίου χρέ-ους. Σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά το όποιο «δημοσιονομικό κενό» καλύφθηκε χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολίτες ότι η έκθεση της Τρόικα επισημαίνει ρητά ότι η Ελλάδα πετυχαίνει πια τους στόχους της και ανα-γνωρίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2012 πήγε καλύτερα ακόμα από τις προβλέψεις, ενώ και το πρώτο τρίμηνο του 2013 πηγαίνει πάλι καλύτερα από τις εκτιμήσεις. «Επιταχύνεται ακόμα η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που έχει ήδη αρχίσει και ολοκληρώνεται στις επόμενες εβδομάδες η ανακεφαλαίωση των τραπεζών», είπε ο Πρωθυπουργός αλλά τόνισε ότι «φέτος είναι δύσκολη χρονιά, γιατί αντιμετωπίζονται όλες οι αστοχίες των προηγούμενων ετών και ολοκληρώνονται όλες οι μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες». Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «επιτέλους πιάνουμε τους στόχους μας, ενώ και το ίδιο το πρόγραμμα αρχίζει να βελτιώ-νεται». 
Οι θυσίες πιάνουν τόπο και σε λίγο δεν θα χρειάζονται τα μνημόνια: Με απόλυτο ρεα-λισμό και επιχειρηματολογία ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι μπορεί να μην έχουν πε-ράσει οριστικά τα δύσκολα, ωστόσο οι θυσίες πιάνουν τόπο και σε λίγο η βελτίωση θα γίνεται αισθητή από όλο και περισσότερους. Κλείνοντας το διάγγελμα ο κ. Σαμαράς δή-λωσε χαρακτηριστικά: «Σε λίγο χρόνο, η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από Μνημόνια. Αλλά θα είναι μια Ελλάδα αναπτυξιακή, μια Ελλάδα ανταγωνιστική, μια Ελλάδα εξω-στρεφής. Μια Ελλάδα δηλαδή ισχυρή!Μια κοινωνία που δίνει προοπτική στους ανθρώ-πους και ιδιαίτερα στους νέους της. Τώρα πια δεν παλεύουμε μέσα σε ερείπια. Τώρα πια χτίζουμε, την Ελλάδα που πραγματικά μας αξίζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου