Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

«Δημόσιο, ακίνητα χρέη στα Ταμεία τα ανοιχτά μέτωπα – Το θέμα της αναδιάρθρωσης παραμένει το κυριότερο»


Με ανοιχτά όλα τα μέτωπα συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις (δεν θα ολοκληρωθούν έως την Παρασκευή) μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, η οποία παραμένει αμετακίνητη στις απαιτήσεις της για απομάκρυνση 20.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014, όπως πρώτος αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος την περασμένη Κυριακή. Κατά τη χθεσινή τετράωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τριμερούς μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στο καυτό θέμα του δημόσιου τομέα. Για πρώτη φορά μετά την επιστροφή των Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ στην Αθήνα στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μετείχε επί μία ώρα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος αμέσως μετά δήλωσε ότι «συζητούνται τα τελευταία σημεία» και πρόσθεσε: «Δεν  ζητήθηκαν νέα στοιχεία, αλλά διευκρινίσεις τις οποίες και θα δώσω».
Σύμφωνα με πληροφορίες από πολιτικούς κύκλους, η ελληνική πλευρά φαίνεται να γεφυρώνει το χάσμα απόψεων που τη χώριζε με την τρόικα αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να απολυθούν άμεσα – έως τον ερχόμενο Ιούνιο- 2.00 επίορκοι υπάλληλοι (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 10) από το Δημόσιο και να ακολουθήσουν 5.500 αποχωρήσεις υπαλλήλων κατόπιν αξιολόγησης, μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Άλλες 12. 500 αποχωρήσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το 2014. Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιβεβαίωναν χθες ότι «υπήρξε
διαβεβαίωση  από τον υπουργό για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να φύγουν με σύννομες και γρήγορες διαδικασίες επίορκοι υπάλληλοι και κοπανατζήδες. Οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν ότι «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο», αλλά υποστήριζαν πως χθες «δεν συζητήθηκαν καθόλου νούμερα για επίορκους και απολύσεις. Ζητήθηκαν κάποιες λεπτομέρειες για τα οργανογράμματα, τις περιγραφές θέσεων και τις αξιολογήσεις»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου