Τρίτη 9 Απριλίου 2013

«Αισιοδοξία μετά τη συνάντηση με Σαμαρά – Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα η κυβέρνηση»


Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση καθώς έπειτα από τη συνάντηση της τρόικας με τον Αντώνη Σαμαρά έχει αρχίσει, όπως φαίνεται, να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Η εμπλοκή που παρουσιάστηκε στη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank δεν ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο, το οποίο και έσπευσε για μία ακόμα φορά να επισημάνει πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις καταθέσεις οι οποίες είναι διασφαλισμένες. Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν πως ίσως η εξέλιξη αυτή είναι καλύτερη, καθώς έτσι θα μπορέσουν να στηριχθούν και τράπεζες όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή η Prοton, οι οποίες και θα έμεναν ορφανές.  
Σε κάθε περίπτωση πάντως, στην κυβέρνηση επισημαίνουν το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση τα πράγματα θα ήταν πράγματι πολύ δύσκολα. Αρκετοί, όμως, είναι αυτοί που εκτιμούν πως θα έπρεπε να είχε γίνει εξαρχής μια διαφορετική επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις και προκληθεί αναταραχή στην κοινωνία.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις
εκτιμούν πως είναι πλέον πολύ πιθανό να βρεθεί λύση σε όλα τα ζητήματα μετά από «αμοιβαίες υποχωρήσεις» καθώς η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά και η προσωπική του δέσμευση για σειρά ζητημάτων ήταν καταλυτικές. Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης εν όψει της σημερινής νέας συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας. Αν και τα θέματα φαίνεται να κλείνουν, είναι πολύ πιθανό να μην προλάβει να επέλθει συμφωνία  μέχρι την Παρασκευή, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup στην Ιρλανδία.
Είναι χαρακτηριστική εξάλλου η επισήμανση του Γιάννη ΣΤουρνάρα ότι θα αναχωρήσει την Πέμπτη για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, κάτι που σημαίνει ότι υπολείπονται μόλις τρεις μέρες για να κλειδώσουν  όλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου