Συνεχείς είναι οι επαφές του Αντώνη Σαμαρά με τους στενούς του συνεργάτες και τους υπουργούς της κυβέρνησης εν όψει του νέου κύκλου διαβουλεύσεων με την τρόικα ενώ παράλληλα ανοιχτή είναι η γραμμή του υπουργείου Οικονομικών με το εξωτερικό. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς εντολές για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία έτσι ώστε να μην παρουσιαστούν προβλήματα που μπορεί να δυναμιτίσουν το κλίμα και να θέσουν σε κίνδυνο την εκταμίευση της επόμενης δόσης, είναι όμως σαφές πως υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα.
Το τελευταίο διάστημα, λόγω της εορτής του Πάσχα των Καθολικών, οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια αλλά και τα ανώτερα στελέχη της τρόικας είχαν περιοριστεί, από χθες όμως ξεκίνησαν και πάλι οι διαβουλεύσεις έτσι ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος.
Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως η ελληνική πλευρά έχει κάνει «πολύ καλή προεργασία» και αναμένεται να δώσει πειστικές απαντήσεις στην τρόικα. Δεν κρύβουν όμως την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι εξελίξεις στην Κύπρο να έχουν σκληρύνει τη στάση των τροικανών, κάτι που όμως θα ξεκαθαρίσει μετά την άφιξή τους στην Αθήνα.
Στα ήδη υπάρχοντα ανοιχτά ζητήματα έχει προστεθεί ένα νέο δημιουργώντας
πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank. Στην τρόικα επισημαίνουν πως με τη δημιουργία αυτού του τραπεζικού κολοσσού θα απαιτηθούν περισσότερα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση της νέας τράπεζας και εκτιμούν πως τελικά δεν θα υπάρξει κανένας ιδιώτης που θα μπορέσει να βάλει το 10% όπως προβλέπεται για να μην καταλήξει η τράπεζα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας , και άρα θα κρατικοποιηθεί. ΣΕ αυτή τη λογική λοιπόν, ζητούν να προχωρήσουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ξεχωριστά για κάθε τράπεζα. Την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί και για του που τελικά θα καταλήξει το ΔΝΤ. Από την κυβέρνηση εκφράζουν την απορία τους για το γεγονός ότι το θέμα αυτό ετέθη αιφνιδιαστικά από την τρόικα, την ώρα που έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες για τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank και θεωρούν πως οι εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου έχουν θορυβήσει σε υπερβολικό βαθμό την τρόικα. Πάντως οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν πιστεύουν ότι η νέα τράπεζα θα έχει την κλίμακα οικονομίας που έχει προβλεφθεί…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου