Απόλυτα ικανοποιημένος επιστρέφει από το ταξίδι του στην Κίνα ο Αντώνης Σαμαράς. Ωστόσο, τα προβλήματα πάσης φύσεως της τρικομματικής κυβέρνησης είναι εδώ και δεν εξαφανίστηκαν δια μαγείας και αρκετά θέματα, δοκιμάζουν αντοχές και σχέσεις και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Ο Πρωθυπουργός καλείται να λύσει αρκετές δύσκολες εξισώσεις, που φαντάζουν ως τα ιδεογράμματα των Κινέζων που δεν είναι και πολύ εύκολο να μάθει κανείς τι σημαίνουν.
Μπορεί η επίσκεψη στη μακρινή και μαγευτική Κίνα να του πρόσφερε ισχυρές δόσεις αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας για το μέλλον, αλλά το ίδιο το μνημόνιο κάνει αισθητή την παρουσία του καθημερινά και κτυπά συνεχώς καμπανάκι κινδύνου.
Παρά τα πολλαπλά θετικά μηνύματα από το εξωτερικό, τις αγορές, τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, την απαιτητική και πιεστική τρόικα, τις πολλές διθυραμβικές αναφορές αρκετών ΜΜΕ για τον κ. Σαμαρά, η κατάσταση στην Ελλάδα, το βασικό είναι να αρχίσει να…τρέχει με πιο γρήγορους ρυθμούς η κυβερνητική μηχανή και η ίδια η κυβέρνηση, που εμφανίζεται αρκετά ράθυμη σε πολλά επίπεδα, σε σημείο που μπορεί να τινάξει στον αέρα όλο τον κυβερνητικό σχεδιασμό και να εξαφανίσει τα χαμόγελα αισιοδοξίας του Πρωθυπουργού.
Αυτό που προέχει, όπως παραδέχονται και ανώτερα κυβερνητικά στελέχη είναι η άμεση εφαρμογή αυτών των 139 δράσεων, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναμένεται να
απαιτήσει με πολύ έντονο τρόπο την πλήρη συμμετοχή των υπουργών που ευθύνονται για τις καθυστερήσεις, αλλά και την ενεργοποίηση της κρατικής μηχανής.
Εξάλλου, στο Μέγαρο Μαξίμου παραδέχονται ότι όλες αυτές οι θετικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών δεν θα έχουν κανένα αντίκρισμα, εάν η κυβέρνηση δεν επιταχύνει ρυθμούς και δεν δείξει και άλλα, πολλά περισσότερα, θετικά δείγματα γραφής.
Οι συσκέψεις θα είναι συνεχείς από σήμερα στο πρωθυπουργικό γραφείο και ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να κλείσουν αρκετές εκκρεμότητες, όπως αυτή με την κατάρτιση του τελικού καταλόγου με τους οργανισμούς και τους φορείς του δημοσίου που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.
Επί του θέματος, είχε πολλές επαφές την προηγούμενη εβδομάδα ο στενός του συνεργάτης, ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης, που έχει την εποπτεία του εγχειρήματος της κατάργησης των φορέων και των οργανισμών, αλλά και της απομάκρυνσης των πρώτων δημοσίων υπαλλήλων.
Επίσης, αυτή την εβδομάδα, θα επιχειρηθεί να κλείσει «αναίμακτα» και η σύγκρουση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη και του γ.γ. της κυβέρνησης κ. Τ. Μπαλτάκο, ο οποίος προφανώς δεν ενεργεί μόνος του αλλά έχει την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού που τον εμπιστεύεται απόλυτα.
Το ζητούμενο είναι προς ποια κατεύθυνση θα κλείσει το θέμα, αφού υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες θέσεις από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους και το ζήτημα είναι καθαρά ιδεολογικό.
Ο κ. Ρουπακιώτης στηρίζεται από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ έχει απειλήσει και με παραίτηση την περασμένη Παρασκευή, έχει και τη στήριξη του ΠαΣοΚ που θεωρεί ότι το νομοσχέδιο έχει ως βάσει τη δική του πρόταση.
Αντίθετα στη Ν.Δ. υπάρχει διχογνωμία στην Κ.Ο. με πιο ενδεικτικές τις διαφοροποιήσεις των κκ. Μ. Βαρβιτσιώτη (συμφωνεί με τον κ. Ρουπακιώτη) και Ι. Μιχελάκη που επιμένει ότι οι ιδέες δεν αντιμετωπίζονται με διατάγματα.
Το ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι στη Ν.Δ. καταγράφεται και μεγάλη ένταση και πολλές και διαφορετικές απόψεις για την κεντρική γραμμή της ηγεσίας περί της θεωρίας των δυο άκρων που προωθεί, εντάσσοντας σε αυτό το πλαίσιο τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου