Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

Μύθος ο χορός του Ζαλόγγου λέει η Ρεπούση

 Νέες αντιδράσεις προκαλεί η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρία Ρεπούση, η οποία σε νέα της συνέντευξη χαρακτηρίζει μύθο τον χαρό του Ζαλόγγου. 
Σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, η κ. Ρεπούση χαρακτηρίζει, ουσιαστικά, «εθνικό μύθο« το χορό του Ζαλόγγου και, αναφερόμενη στο παλαιό βιβλίο της Ιστορίας, εξηγεί ότι δεν γράφτηκε ποτέ η λέξη «συνωστισμός». Συγκεκριμένα, σε ερώτηση, αν υπήρξε ο χορός του Ζαλόγγου, σημείωσε ότι «κάθε λαός δημιουργεί εθνικούς μύθους». 
Η κ. Ρεπούση επανέρχεται στο βιβλίο της Ιστορίας και τον «συνωστισμό», σημειώνοντας ότι «υπήρξε μεγάλη εκμετάλλευση». «Ακόμα φέρνουν στην επιφάνεια βιβλίο που έγραψα και η λέξη συνωστίζονται διορθώθηκε αμέσως. Ήταν ένα πάρα πολύ καλό σχολικό βιβλίο, είχε μια ατυχή έκφραση, διορθώθηκε αμέσως. Δεν υπήρχε η λέξη ''συνωστισμός'' υπήρχε το ρήμα στην περιγραφή μιας αθρόας προσέλευσης. Εμείς αμέσως είπαμε πως δεν είναι σωστή η λέξη συνωστισμός επειδή προσβάλλει τις μνήμες ανθρώπων. Δεν θέλαμε να πούμε ότι στη Σμύρνη έγινε συνωστισμός» υπογράμμισε. 
Σημείωσε τέλος ότι «γενικότερη τάση της ιστορίας είναι να μαθαίνουμε από
το παρελθόν για να προσπαθήσουμε να μην επαναλάβουμε τα λάθη μας. Πιο πάνω είναι το να μπορεί κανείς να διαβάζει ιστορικά τα πράγματα, να μη στέκεται σε μια αλήθεια αλλά να βλέπει και τις άλλες αλήθειες».
 Με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ τάχθηκε κατά της ποινικοποίησης της μνήμης. «Το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τις γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορική επιστήμη είναι υποχρεωμένη να δεχθεί τις πολιτικές αποφάσεις και μάλιστα να τιμωρούνται όσοι έχουν διαφορετική άποψη. Δεν έχω καμία επιφύλαξη με τη διάταξη που προτείνει το σχέδιο νόμου του Ρουπακιώτη» τόνισε. 
Για τη Χρυσή Αυγή, η κυρία Ρεπούση δήλωσε πως «η ΧΑ υποσκάπτει τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος, χρησιμοποιώντας τα ίδια τα όπλα που της δίνει η Δημοκρατία». Ανάμεσα σε άλλα η κυρία Ρεπούση ζήτησε να δοθεί το δικαίωμα υιοθεσίας και στους ομοφυλόφιλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου