Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Περίεργη η ιστορία του ελλείμματος στα Γιάννενα


Ενα «θρίλερ» χωρίς προηγούμενο όχι μόνο σε μεγάλη πρωτεύουσα περιφέρειας αλλά ούτε στους τέσσερις με πέντε μεγαλύτερους δήμους της χώρας εξελίσσεται εδώ και μήνες στα Γιάννενα και τα έχει όλα: λεηλασία κρατικού χρήματος από τα δημοτικά ταμεία, δολοφονία και αυτοκτονία και στο βάθος αρχίζουν και σχηματίζονται σιλουέτες που οδηγούν σε τζόγο, γυναίκες και ίσως ναρκωτικά...
Η λεηλασία προκύπτει από αναφορά που κατέθεσαν δέκα τοπικοί άρχοντες στη Δικαιοσύνη πριν από δεκαπέντε ημέρες, ενώ ο συσχετισμός της με τη δολοφονία και την αυτοκτονία από αποκλειστική δήλωση στο «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» τού επί οκτώ χρόνια δημάρχου και σήμερα αρχηγού της αντιπολίτευσης Νίκου Γκόντα. 
 Μία ημέρα μετά την αναφορά στον εισαγγελέα, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, που θεωρείται φιλικά προσκείμενος στον σημερινό δήμαρχο Φ. Φίλιο και έχει εχθρικές σχέσεις με τον κ. Γκόντα, υπέβαλε την παραίτησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία η Εκκλησία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος… 
 Η λεηλασία των ταμείων του δήμου φτάνει μέχρι στιγμής στο 1,4 εκατομμύριο ευρώ. Ο πρώην δήμαρχος, με τη δήλωσή του, συσχετίζει το κλεμμένο χρήμα με την τραγωδία που σημειώθηκε στις 22 Νοεμβρίου στο περίφημο Σπήλαιο του Περάματος Ιωαννίνων. Εκεί, ο 57χρονος ταμίας του ενοποιημένου με τα Γιάννενα (πρώην δήμου) Περάματος, Θ. Διαμάντης, εκτέλεσε
μέσα στο γραφείο στο Σπήλαιο τον 34χρονο υπάλληλο του Δήμου Ιωαννίνων Σταύρο Τζαλαβρά.
 Εναν μήνα νωρίτερα είχε αποκαλυφθεί μέσω κρυφού ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι τα ταμεία του δήμου έχουν λεηλατηθεί. Κατά τις πληροφορίες, διεξάγονταν μυστικά έρευνες και κάποιοι είχαν αρχίσει να ανησυχούν ότι θα αποκαλυφθεί ποιος έπαιρνε ζεστό χρήμα με φρενήρεις ρυθμούς, αφού η λεηλασία εντοπίζεται μόνο στο τελευταίο χρονικό διάστημα. 
 Αλλωστε, οι εκλογές και η αλλαγή στην ηγεσία του Δήμου Ιωαννίνων έγιναν το 2010. Με την αναφορά τους οι δέκα δημοτικοί άρχοντες καταγγέλλουν ουσιαστικά συγκάλυψη του σκανδάλου από τη σημερινή δημοτική αρχή του γιατρού Φίλιππου Φίλιου, ο οποίος όμως όχι μόνο αρνείται κάθε γνώση, αλλά υποστηρίζει ότι μόλις έμαθε τι συνέβαινε έλαβε μέτρα και, τελικά, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. 
 Με καθυστέρηση 
 Η μήνυσή του, όμως, κατατέθηκε μόλις προ ημερών, αν και η λεηλασία είχε καταγγελθεί εδώ και δύο μήνες επίσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μεταξύ άλλων, στην αναφορά – βόμβα που κατατέθηκε στις 15 Απριλίου στη Δικαιοσύνη αναφέρεται: 
 «Κυρία Εισαγγελέα,  
Είμαστε δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ιωαννιτών και ανήκουμε στην παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης. Ο πρώτος από εμάς, επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 4ης Μαρτίου 2013 έθεσε ερώτημα στη δημοτική αρχή σχετικά με την ύπαρξη ελλείμματος στο Ταμείο του Δήμου, που ανέρχεται σε ποσό πάνω από ένα εκατομμύριο (1.000.000,00) ευρώ.  
Παρά την υποβολή του ερωτήματος, που έγινε σε δημόσια συνεδρίαση, παρουσία πολιτών και μέσων μαζικής ενημέρωσης, ουδεμία απάντηση δόθηκε, ούτε από τον δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο, ούτε από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Νικόλαο Μάντη (μάλιστα ο δήμαρχος εκτός μικροφώνου διερωτήθηκε: «τι είναι αυτό;»).   
Μετ’ ολίγες ημέρες σε δημόσιες δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωαννίνων ανέφερε ότι πρόκειται για ένα απλό λογιστικό πρόβλημα που δήθεν θα τακτοποιηθεί άμεσα, προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτό συνέβαινε συχνά στο παρελθόν, που είναι παντελώς αναληθές, καθόσον ουδέποτε στο παρελθόν έχει παρουσιαστεί, τουλάχιστον ποτέ κατά τη διάρκεια που η παράταξή μας είχε την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου Ιωαννιτών (από 1-1-1999 μέχρι 31-12-2010). Αναφέρεται ότι ο πρώτος εξ ημών διετέλεσε δήμαρχος Ιωαννίνων από 1-1-2003 μέχρι 31-12-2010, ο δεύτερος διετέλεσε δήμαρχος Μπιζανίου (από 1-1-2007 μέχρι 31-12-2010), ο τρίτος αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, ο τέταρτος νομαρχιακός σύμβουλος, ο πέμπτος αντιδήμαρχος Ανατολής, ο έκτος και ο έβδομος αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων.  
Μετά την ως άνω συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ακολούθησε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την 20-3-2013 του Δήμου Ιωαννιτών, όπου συμμετέχουμε ο 2ος, 3ος και 4ος από εμάς ως τακτικά μέλη και ο πέμπτος ως αναπληρωματικό. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνεδρίασης, χωρίς να αποτελεί θέμα το εν λόγω έλλειμμα, ερωτήθηκε από εμάς η παρευρισκόμενη διευθύντρια Οικονομικών του δήμου σχετικά με το επίμαχο σοβαρό θέμα και απάντησε ότι το πρόβλημα του ταμείου είναι γνωστό στη Δημοτική Αρχή από αρχές Οκτωβρίου του 2012. Σε ερώτηση του κ. Σίντου που εμφανίζεται το έλλειμμα στους λογαριασμούς όψεως ή στο Ταμείο, η απάντηση από την κα διευθύντρια ήταν ξεκάθαρη ότι εμφανίζεται στο Ταμείο, γεγονός που υποδηλώνει ότι λείπουν χρήματα από το ταμείο του δήμου, στην δε ερώτηση κάθε πότε κλείνατε ταμείο, η απάντηση ήταν ότι αυτό κατά τρόπο διασταυρωμένο έγινε τελευταία φορά 31-12-2011, όταν οι ορκωτοί λογιστές έκλεισαν ταμείο. Πράγματι στην έκθεση ισολογισμού και απολογισμού του 2011, η οποία συζητήθηκε στο Δ.Σ. στις 15-10-2012 αναφέρεται ότι ο ισολογισμός και απολογισμός δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα». 
 Το έλλειμμα 
 «[...] Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 21-3-2013 ο πρώτος από εμάς έθεσε εκ νέου και επίμονα, προ ημερησίας διατάξεως, το θέμα του ελλείμματος, καθώς επίσης με ποια διαδικασία έγινε αλλαγή του συστήματος παρακολούθησης των οικονομικών του δήμου, τον Ιούλιο του 2012 και μετάπτωση του λογισμικού στην εξωθεσμική εταιρεία OTS χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση της αρμόδιας οικονομικής επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου και χωρίς να υπάρχει ενημέρωση κανενός θεσμικού οργάνου. Μάλιστα, υπέβαλε στον δήμαρχο και στον αντιδήμαρχο το ερώτημα αν έλαβε οποιοδήποτε ποσό ή πρόκειται να λάβει και ποια ποσά η νέα εταιρεία, αφού χωρίς καμία νόμιμη διαδικασία ανάθεσης και χωρίς να έχουν την παραμικρή ενημέρωση τα αρμόδια θεσμικά όργανα ανέλαβε τη μετάπτωση των δεδομένων του ενός λογισμικού στο άλλο, αποκτώντας παράνομα πρόσβαση – διαχείριση όλων των οικονομικών δεδομένων του δήμου και αυτό μολονότι έτρεχε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για λειτουργική ενοποίηση ύψους περίπου 120.000 ευρώ, διάρκειας περίπου τριών ετών μετά την ολοκλήρωσή του. Σε κάθε περίπτωση, η μετάπτωση από το ένα πρόγραμμα λογισμικού σε άλλο μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, διαφορετικά είναι παράνομη, και μάλιστα αυτό μπορεί να γίνει με το κλείσιμο του οικονομικού έτους και όχι μεσούσης της χρονιάς.  
Στην ερώτηση πώς είναι δυνατόν εξωθεσμική εταιρεία με άγνωστα στα θεσμικά όργανα πρόσωπα να υπεισέρχεται στα οικονομικά του δήμου, ο δήμαρχος απάντησε ότι έγινε ανάθεση στην εταιρεία OTS επεκτείνοντας δήθεν μία σύμβαση που είχε η εν λόγω εταιρεία με τον πρώην Δήμο Μπιζανίου, γεγονός που είναι παντελώς ψευδές και διαψεύστηκε από τον 2ο εξ ημών που μάλιστα κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο (1-1-2007 μέχρι 31-12-2010) ήμουν δήμαρχος Μπιζανίου. Η εν λόγω διάψευση έγινε ως εκ περισσού αφού τέτοιου είδους επέκταση ούτε προβλεπόταν ούτε ήταν δυνατό να προβλεφθεί από τον Δήμο Μπιζανίου, που στη συνέχεια λόγω Καλλικράτη συνενώθηκε με τον Δήμο Ιωαννιτών…».  
ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΝΤΑΣ ΣΤΟ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»: «Η δημοτική αρχή γνώριζε κι έκανε την πάπια» 
 Στη δήλωσή του προς το «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» ο πρώην δήμαρχος και γνωστός δικηγόρος των Ιωαννίνων, Νίκος Γκόντας, τα λέει όλα: 
 «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στα Γιάννενα. Από τις 4 Μάρτη είχαμε φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο το πρωτοφανές σκάνδαλο λεηλασίας των Ταμείων και η δημοτική αρχή έκανε την πάπια. Γνώριζε το σκάνδαλο από τον περασμένο Σεπτέμβρη – Οκτώβρη τουλάχιστον. Με τη σιωπή της και όχι μόνο έδειχνε τακτική συγκάλυψης και όχι αποκάλυψης, γιατί η υπόθεση αυτή έχει πολύ μεγάλο βάθος. Πρέπει να ερευνηθούν όλες οι πτυχές της. Πρέπει να ερευνηθεί η σχέση του ελλείμματος στον δήμο που φτάνει μέχρι στιγμής κοντά στο 1,3 εκατ. ευρώ με τη δολοφονία και την αυτοκτονία του ταμία και του υπαλλήλου του δήμου στο Σπήλαιο Περάματος. 
ΜΕΤΑ την αποκάλυψη του σκανδάλου. Δολοφόνος και αυτόχειρας ήταν ο Θ. Διαμάντης ταμίας του ενοποιημένου με το Πέραμα Δήμου Ιωαννίνων και θύμα ο υπάλληλος της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου στο Σπήλαιο Σταύρος Τζαλαβράς. Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή γνώριζαν το έλλειμμα από τον περασμένο Σεπτέμβρη – Οκτώβρη, όταν και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με έρευνά του διαπίστωσε το σκάνδαλο. Αρχικά προσπάθησαν να δικαιολογήσουν το σκάνδαλο με δήθεν λογιστικό λάθος. Η δολοφονία και η αυτοκτονία έγινε στις 22 Νοεμβρίου, δηλαδή μετά την αποκάλυψη. Πρέπει να παραιτηθούν γιατί είναι επικίνδυνοι για τη διοίκηση του δήμου». 
 Πολλοί στα Γιάννενα είχαν προσέξει τον ιδιαίτερο εκνευρισμό του δημάρχου Φιλ. Φίλιου από το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό δεν σημαίνει εμπλοκή του ιδίου, αλλά πιθανό αδιέξοδό του. 
 Παραίτηση Θεόκλητου μία ημέρα μετά τη μήνυση 
 Η αναφορά στον εισαγγελέα από τον κ. Γκόντα και την παράταξή του υποβλήθηκε στις 15 Απριλίου 2013. Ακριβώς την επόμενη μέρα παραιτήθηκε από το Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος. Στην τράπεζα κατείχε θέση λόγω του γεγονότος ότι η Μητρόπολη Ιωαννίνων θεωρείται η πιο πλούσια στη χώρα και η Εκκλησία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας. 
 Η Μητρόπολη Ιωαννίνων έχει τεράστια περιουσία και σε ιδρύματα και επί χρόνια καταφέρνει να διατηρείται ένας νόμος – αθλιότητα. Πρόκειται για τον γνωστό «Νόμο πλην Ιωαννίνων», αφού εξαιρεί από κάθε εποπτεία επί των ιδρυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες και αυτό θα αλλάξει λίαν προσεχώς και πολλοί θα κρατούν την αναπνοή τους για το τι θα αποκαλυφθεί, εάν γίνει έλεγχος διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας ιδρυμάτων στα Γιάννενα… Πληροφορίες από τα Γιάννενα αναφέρουν ότι στον περίγυρο υπαλλήλων του δήμου το τελευταίο διάστημα είχε παρατηρηθεί κινητικότητα στον τζόγο, σε «ειδικά» μπαρ στα οποία κυκλοφορούσαν και γυναίκες και ναρκωτικά. Προφανώς, όλα θα ερευνηθούν, αφού και ο πρώην και ο νυν δήμαρχος ζητούν έρευνα προς κάθε κατεύθυνση.

Γιάννης Ντάσκας
paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου