Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Μετακόμιση στη ΔΕΥΑΙ


Άρχισε η κτιριακή ανακατάταξη λόγω της αλλαγής υπηρεσιών και Διευθύνσεων που φέρνει ο «Καλλικράτης» σε Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια Ηπείρου και το δήμο Ιωαννιτών
Στο ένα κτίριο του πρώην δημαρχείου Πράματος και σε τμήμα του δεύτερου στεγάζονται πλέον οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΙ που δεν έχουν άμεση επαφή με τον πολίτη ξεκινώντας έτσι την «καραμπόλα» μετακομίσεων υπηρεσιών και Διευθύνσεων που φέρνει ο «Καλλικράτης» με εμπλεκόμενες την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια Ηπείρου και το δήμο Ιωαννιτών, αφού εκτός από τη μεταφορά θα πρέπει να γίνει και οικονομία, δηλαδή να αξιοποιηθούν κτίρια του δημοσίου και της αυτοδιοίκησης και να μειωθεί το κόστος από τα μισθωμένα.
Αλλαγές στον πρώτο όροφο, τα ίδια στο ισόγειο
Εδώ και δέκα περίπου μέρες, γραφεία, καρέκλες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οτιδήποτε άλλο συνθέτει έναν εξοπλισμό γραφείου, «μετακόμισαν» από το κεντρικό κτίριο της ΔΕΥΑΙ της οδού Καπλάνη και εγκαταστάθηκαν σε κτίρια του πρώην Δημαρχείο Περάματος.
Ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης, Δημήτρης Θεμελής,
με δηλώσεις του έκανε λόγο για υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβούλιου αλλά και για αναγκαιότητα λόγω των νέων αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει ο Δήμος, όπως η Πολεοδομία και τα ΚΕΠ, υπηρεσίες που πρέπει να στεγαστούν κι αυτές σε κτίρια δικά του και όχι της Περιφέρειας που βρίσκονται τώρα.
Από τον πάνω όροφο της ΔΕΥΑΙ μετακόμισαν η διοικητική υπηρεσία, το λογιστήριο και η Διεύθυνση προσωπικού, υπηρεσίες δηλαδή που δεν σχετίζονται άμεσα με τις συναλλαγές του πολίτη με την Επιχείρηση.
Σε αυτόν το χώρο θα μεταφερθεί η Διεύθυνση Προγραμματισμού του δήμου, και στα γραφεία που καταλάμβανε αυτή θα στεγαστεί πλέον η Πολεοδομία.
Άλλωστε στο ισόγειο έχουν παραμείνει τα ταμεία και οι αρμόδιες για διακοπές και συνδέσεις υπηρεσίες, ενώ στα τέλη Νοεμβρίου οι δημότες θα μπορούν να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους και μέσω τραπέζης.
Η μεταφορά των συγκεκριμένων υπηρεσιών της ΔΕΥΑΙ πάντως δεν αποδείχτηκε και πολύ δημοφιλής απόφαση από τους εργαζομένους σε αυτή, αφού μετά από τόσα χρόνια συνήθειας ορισμένοι δυσανασχέτησαν με την μετακόμισή τους στο Πέραμα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ήταν μια αναγκαία κίνηση αφού στο πλαίσιο της οικονομίας αλλά και της εξοικονόμησης χώρων για τη στέγαση νέων υπηρεσιών, θα υπάρξουν και μερικά «ξεβολέματα».
ΚΕΠ, Πολεοδομία και Πρόνοια στο δήμο, αλλά...
Οι χώροι στο κτίριο της Περιφέρειας δεν επαρκούν και ένας επιπλέον λόγος είναι ότι παραμένουν σε αυτό, τόσο η Διεύθυνση Πρόνοιας και η Πολεοδομία, όσο και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Θα πρέπει να μεταφερθούν (τμήμα της Πολεοδομίας, αφού παραμένει και στην Περιφέρεια) σε κτίρια του δήμου, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο και άμεσο, ιδίως για το ΚΕΠ αφού απαιτείται κτίριο προδιαγραφών και για πρόσβαση των ΑμΕΑ.
Σε ότι αφορά τη μετακόμιση της Πολεοδομίας η λύση δόθηκε, αλλά χώρος για την Πρόνοια που έπρεπε προ πολλού να έχει μεταφερθεί στο δήμο, δεν φαίνεται να υπάρχει διαθέσιμος και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για το ΚΕΠ.
Τέλος σε όλο αυτό το γαϊτανάκι των μετακομίσεων θα δώσει μόνο η μίσθωση από το Δήμο ενός μεγάλου κτιρίου στο οποίο θα συγκεντρωθούν από άλλα τα μισθωμένα κτίρια οι υπηρεσίες του.
Αν μισθωθεί τέτοιο κτίριο θα μπορέσει ο δήμος να υποδεχθεί το ΚΕΠ, το οποίο θα συνεχίσει στην Περιφέρεια μέχρι νεωτέρας.
Από το δήμο έχουν μεταφερθεί υπηρεσίες του προς τα πρώην δημαρχεία, αλλά και πάλι δεν προκύπτει λύση χωρίς το μεγάλο κτίριο.
Το μεγάλο αγκάθι
Σε όλες αυτές τις μετακινήσεις υπηρεσιών το μεγάλο αγκάθι για το Δήμο και την Περιφέρεια Ηπείρου είναι τα ΚΕΠ.
Ο χώρος που χρειάζεται για να μετακομίσουν από το Περιφερειακό Μέγαρο πρέπει να είναι κατάλληλος και για ΑΜΕΑ, ενώ απαραίτητο κρίνουν και οι ίδιοι οι υπάλληλοι το νέο κτίριο που θα στεγαστεί η υπηρεσία να έχει χώρους αναμονής και πιο ευρύχωρα γραφεία, αφού σε αυτόν που βρίσκονται τώρα υπάρχουν μόλις τρεις καρέκλες σε έναν διάδρομο όπου το κοινό περιμένει τη σειρά του.
Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει έρθει σε συνεννόηση με το Δήμο και κάνει υπομονή μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο κτίριο, αφού κανονικά θα έπρεπε ήδη τα ΚΕΠ να στεγάζονται σε χώρο του Καλλικρατικού Δήμου Ιωαννιτών.
Ωστόσο και η αιρετή Περιφέρεια περιμένει πότε θα αδειάσουν τα γραφεία για να μεταφέρει εκεί άλλες υπηρεσίες της που έχει παραλάβει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Πηγή: Νέοι Αγώνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου