Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ!



Άλλα λένε, άλλα σχεδιάζουν και τελικά άλλα πράττουν...
Νοσοκομεία «πάνε από δω και από κει»...  Σχολεία πότε ανοίγουν, πότε κλείνουν… Την ώρα που ετοιμάζουν αλλαγές στον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», ο ένας υπουργός «ξηλώνει» τις αποφάσεις  του άλλου...
Δύο σχεδόν χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της  χώρας από το ΠΑΣΟΚ, αν σε κάτι είναι… σταθερή η κυβέρνησή του, είναι η προχειρότητα και ο ερασιτεχνισμός! Κανείς πολίτης πλέον δεν μπορεί να  εμπιστευθεί τους σημερινούς κυβερνώντες, κανείς δεν γνωρίζει τι του ξημερώνει αύριο, καθώς άλλα λένε, άλλα σχεδιάζουν και τελικά άλλα πράττουν.
Η ανυπαρξία τους δεν αφορά μόνο τα μεγάλα έργα, αλλά και τα λεγόμενα «μικρά». Άπειρα τα παραδείγματα, που δυστυχώς επηρεάζουν δυσμενέστατα το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. «Κορωνίδα» βέβαια της προχειρότητας και του ερασιτεχνισμού, -που θα πληρώσουν γενιές Ελλήνων- είναι ο χειρισμός του ζητήματος του οικονομικού ελλείμματος, το οποίο Πρωθυπουργός και – ο τότε υπουργός Οικονομικών – «διαφήμισαν» όσο μπορούσαν στο εξωτερικό, δυσφημώντας παράλληλα την χώρα μας, φτάνοντας στα σημερινά γνωστά αποτελέσματα με τα οικονομικά αδιέξοδα να μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα.
Κι όταν σε ένα τέτοιο μεγάλο ζήτημα, κυριαρχεί ο ερασιτεχνισμός, επόμενο είναι όλες οι κινήσεις, υπουργών, υφυπουργών και λοιπών κυβερνητικών στελεχών να κινούνται στο ίδιο πλαίσιο. Η λίστα της προχειρότητας, των «είπα – ξείπα» είναι ιδιαίτερα μεγάλη και μόνο ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν ορισμένα ζητήματα.


ΣΤΗΝ…ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Η ΥΓΕΙΑΠαράδειγμα κλασικό τα συμβαίνοντα στο χώρο της Υγείας: Στην προσπάθειά της η Κυβέρνηση να μειώσει τα έξοδα, αντί να προχωρήσει σε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα μείωσης της σπατάλης, επέλεξε την εύκολη λύση της περικοπής γενικώς των δαπανών, αφήνοντας τα νοσοκομεία χωρίς τα απαραίτητα υλικά, δίχως  να λείπουν και οι περιπτώσεις νοσοκομεία να μην διαθέτουν ακριβά φάρμακα. Έτσι για τη συνέχιση  της θεραπείας τους υποχρεώνονται οι ασθενείς να τα προμηθεύονται από εξωτερικά φαρμακεία.
Αλλά και στο θέμα της συγχώνευσης των νοσοκομείων, επί μήνες παρατηρούμε ένα αλαλούμ: Άλλα ανακοινώθηκαν αρχικά, άλλα τελικά προέκυψαν στη συνέχεια και κανένας δεν γνωρίζει τι θα ισχύσει σε ένα μήνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η …μετακίνηση του νοσοκομείου Φιλιατών, αρχικά στο «Χατζηκώστα» και τώρα – προφανώς κάτω από πιέσεις που ασκήθηκαν -  στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΤΙ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ!Αλλά και στα κτιριακά ζητήματα  η προχειρότητα κυριαρχεί και κοστίζει εκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες και Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Το Νοσοκομείο Λευκάδας, που σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα μετατρέπονταν σε Κέντρο Υγείας και θα κατασκευάζονταν νέο σύγχρονο νοσοκομείο στην Πρέβεζα ή στο Άκτιο, ξαφνικά εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 36 εκ. ευρώ και με πρόβλεψη ανάπτυξης 120 κλινών!
Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο τ. Πρόεδρος της Ν.Ε.Πρέβεζας του ΤΕΕ κ. Σπύρος Κανιώρης χθες επρόκειτο να γίνει η δημοπρασία του έργου, για να προσθέσει ότι με αυτή ο σχεδιασμός ανατρέπεται παρότι δεν αναιρείται η κατασκευή του νοσοκομείου Πρέβεζας.
Συνυφασμένη με την Υγεία είναι και η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Υποσχέθηκαν ένα νόμο, πιο αυστηρό υποτίθεται, τον ψήφισαν και αφού δεν μπορούν να τον εφαρμόσουν, τώρα,  υποχρεώνουν  τους καταστηματάρχες να πληρώσουν ειδικό φόρο για να επιτρέπεται το κάπνισμα στα καταστήματά τους! Οι λόγοι Υγείας γρήγορα ξεπεράστηκαν και ξεχάστηκαν…
ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Εκπαίδευση: Αποφάσισαν πριν ένα χρόνο ότι η αρμοδιότητα μεταφοράς των μαθητών θα περάσει στους Δήμους, αλλά τώρα διαπιστώνουν ότι είναι ανέφικτο να γίνει αυτό και ζητείται η παράταση του σημερινού καθεστώτος. Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι «παρωνυχίδα» σε σχέση με ο, τι  έγινε με τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις των σχολείων.
Άλλα πρότειναν τη μια φορά, άλλα αποφάσισαν ενδιάμεσα και  άλλες ήταν οι τελικές αποφάσεις, όπως π.χ. με τα  γυμνάσια Πρέβεζας και Φιλιππιάδας που, μετά από ένα «σπασπένς» αρκετών εβδομάδων, απέρριψαν την πρότασή τους να συγχωνευτούν.
Αντ’  αυτών πάντως φρόντισαν να κλείσουν τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών και Ζηρού, με το τελευταίο μάλιστα να έχει πρωτολειτουργήσει το 2009 και για την συντήρησή του να έχουν διατεθεί αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Στη βιασύνη τους συγχώνευσαν τα Κέντρα Κόνιτσας και Πραμάντων, αγνοώντας ότι για να πάει κάποιος από το ένα στο άλλο χρειάζεται σχεδόν μισής μέρας δρόμο.
ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» Άλλο κλασικό παράδειγμα προχειρότητας ο «Καλλικράτης». Η Διοικητική μεταρρύθμιση με πολλές ελλείψεις, ασάφειες και κενά. Και τώρα ο νέος Υπουργός Εσωτερικών προαναγγέλλει νομοθετική πρωτοβουλία για διορθωτικές κινήσεις.
Μνημείο «προχειρότητας» είναι και η δημιουργία παράλληλων δομών σε Περιφέρειες – Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όπως της Αγροτικής Ανάπτυξης, που μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης  Κ. Σκανδαλίδης, προφανώς στο πλαίσιο του… περιορισμού του Κράτους. 
ΚΑΘΕ ΕΔΒΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣΕκεί όμως που σπάει ρεκόρ η προχειρότητα και ο ερασιτεχνισμός είναι στα φορολογικά ζητήματα, όπου σχεδόν κάθε εβδομάδα ψηφίζεται και μια νέα διάταξη. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει τα «είπα – ξείπα» με τη συλλογή των αποδείξεων, όταν από τη μια είχαν υποχρεώσει τους φορολογούμενους να γίνουν συλλέκτες και στα «κρυφά» είχαν επιχειρήσει να πάρουν πίσω τη διάταξη για την έκπτωση του φόρου.
ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΑ Κ.Ε.Π.
Τελευταία «αποκάλυψη»  η λειτουργία των ΚΕΠ: Ενώ η Κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι στα ΚΕΠ   θα μεταφερθεί   από τις Εφορίες, ένα μεγάλο μέρος των τυποποιημένων συναλλαγών με τους φορολογούμενους, ξαφνικά διαπιστώθηκε ότι θα παύσει η λειτουργία 460 από αυτά λόγω έλλειψης προσωπικού. Οπότε εκ των πραγμάτων ο σχεδιασμός πάει «στράφι» για αρκετό καιρό.
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣΗ προχειρότητα στον κυβερνητικό σχεδιασμό θα στοιχίσει ακριβά και στον τομέα των «μικρών έργων». Η χωρίς σκέψη δραστική μείωση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οδηγεί εργολάβους που έχουν αναλάβει έργα Δημόσιων φορέων στην καταγγελία των συμβάσεων και στη συνέχεια διεκδίκησης αποζημιώσεων. Και έτσι και τα χρήματα θα δοθούν και τα έργα δεν θα γίνουν!
ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ…
Τα παραδείγματα είναι ατελείωτα. Από τη  λίστα δεν λείπουν ούτε τα Εθνικά θέματα: Μόλις την περασμένη Κυριακή η Κυβέρνηση την τελευταία στιγμή, όπως μεταδίδουν βορειοηπειρωτικά μέσα ενημέρωσης, ματαίωσε την επίσκεψη του Υφυπουργού Υγείας κ. Μπόλαρη στη Χιμάρα για το μνημόσυνο του Αριστ. Γκούμα – παρουσία που θα έστελνε ένα πολιτικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
Δεν λείπει όμως ούτε και ο ευαίσθητος τομέας της Εθνικής Άμυνας με τον Υπουργό Π. Μπεγλίτη, όπως γράφτηκε χθες να ανακαλεί απόφαση του προκατόχου του με την οποία επιτρέπεται πλέον να υπηρετούν τη θητεία τους κληρωτοί στο Ναυτικό και στην Αεροπορία, την ώρα που όπως ο ίδιος δηλώνει το μεγάλο πρόβλημα είναι ο Στρατός Ξηράς. Αλλά θα επανέλθουμε προσεχώς με νέα λίστα.

Πηγή: Πρωινός Λόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου