Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

"Επίσημη πρώτη" χθες για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού


Για μία δεκαετία αντέχει τα σκουπίδια των Ιωαννίνων
Σε μία νέα φάση περνάει πλέον η διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό Ιωαννίνων, μετά την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό τη Δευτέρα το μεσημέρι.
Γύρω στις 12 ένα απορριμματοφόρο πέρασε τις πύλες του χώρου και εναπόθεσε τα πρώτα σκουπίδια, τα οποία δεν προέρχονταν από την πόλη, αλλά από το Μπιζάνι και την Παμβώτιδα που τα συλλέγει ιδιώτης, αφού χτες συνέπεσε και η κινητοποίηση των εργαζομένων στους δήμους και είχαν κλείσει το εργοτάξιο του δήμου.
Ο ΧΥΤΑ θα λειτουργήσει δοκιμαστικά τον πρώτο μήνα από την ανάδοχο εταιρία ώστε να γίνουν τα απαραίτητα τεστ στη μεβράνη και τους μηχανισμούς. Σκοπός όμως είναι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όταν θα μπει και στην καθ' εαυτό δοκιμαστική λειτουργία των έξι μηνών, να λειτουργήσει στο 100% των δυνατοτήτων του ώστε να κλείσει και η χωματερή της Δουρούτης.
Στο χώρο του ΧΥΤΑ, βρέθηκαν κάτοικοι της γύρω περιοχής και διαμαρτυρήθηκαν για την έναρξη λειτουργίας, όμως ισχυρή αστυνομική δύναμη απέτρεψε περαιτέρω ανάπτυξης διαμαρτυριών.
Στο χώρο βρέθηκαν ο αντιπρόεδρος του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Σάκης Βλέτσας και ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, οι οποίοι είχαν συνεργασία με την επιβλέπουσα αρχή και με τον ανάδοχο του έργου.

Στη δήλωσή του ο κ. Βλέτσας έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη συνεργασία των τελευταίων μηνών με τους φορείς: «Η σημερινή είναι η πρώτη μέρα λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ενός μεγάλου περιβαλλοντικού έργου για την περιοχή μας. Η εξέλιξη αυτή, ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Φορέα Διαχείρισης, της Περιφέρειας Ηπείρου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Δήμου Ιωαννιτών. Αν η συνεργασία αυτή υπήρχε και κατά το παρελθόν τότε ο ΧΥΤΑ θα είχε λειτουργήσει νωρίτερα. Θεωρούμε απαραίτητο η συνεργασία να συνεχιστεί σε όλο το φάσμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε ο Νομός Ιωαννίνων να καταστεί πρωτοπόρος».
Ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας εξήρε επίσης τη συνεργασία που υπήρξε και υπογράμμισε ότι τώρα, το μεγάλο στοίχημα, είναι η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή.
«Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων είναι πιστή στις προεκλογικές δεσμεύσεις. Μία από τις δεσμεύσεις αυτές ήταν να πρωταγωνιστήσει στην προστασία του περιβάλλοντος. Το δείχνει λοιπόν εμπράκτως. Η έναρξη λειτουργία του ΧΥΤΑ, θα δώσει τη δυνατότητα να ξεκινήσει η αποκατάσταση της Δουρούτης και να απαλλαγούμε έτσι από μία μεγάλη περιβαλλοντική πληγή. Για το Δήμο μας, το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι η ανακύκλωση. Θα συνεργαστούμε με τους υπόλοιπους δήμους ώστε να αναπτύξουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.
Η επιβλέπουσα μηχανικός Βασιλική Κωστούλα, αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, υπογραμμίζοντας ότι τις πρώτες ημέρες λειτουργίας, απαιτείται συγκεκριμένος όγκος απορριμμάτων ώστε να μην προκύψουν προβλήματα στη μεμβράνη.
Η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ ανέρχεται στις 814 χιλιάδες κυβικά μέτρα. Εκτιμάται ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας δεκαετίας, ενώ ο χρόνος μπορεί να αυξηθεί με ένα ευρύ και πετυχημένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου.
«Ξεκινά η λειτουργία του πιο μεγάλου περιβαλλοντικού έργου της Ηπείρου. Ενός έργου άρτια κατασκευασμένου. Για όσο διάστημα έχουμε την ευθύνη της λειτουργίας του δεσμευόμαστε ότι δεν θα ανακύψει το παραμικρό πρόβλημα», σημείωσε στις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας Γιώργος Παπαζήσης.
Το έργο του ΧΥΤΑ χρηματοδοτήθηκε από το Γ' ΚΠΣ και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο προϋπολογισμός του ανήλθε στα 12 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Ένα εκατομμύριο διατέθηκε για την προμήθεια του εξοπλισμού, ενώ στο 1,5 εκατομμύρια φτάνει ο προϋπολογισμός του έργου για την οδό πρόσβασης στον ΧΥΤΑ.
Τα 10 χρόνια
Η αναφορά στην ανακοίνωση του Δήμου για την κάλυψη αναγκών δεκαετίας, που στηρίζεται βέβαια στις εκτιμήσεις των ειδικών, δεν είναι τυχαία. Μπορεί να υπάρχει πολιτική δέσμευση από την Περιφέρεια Ηπείρου επί της Δ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα, ότι ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό θα κλείσει όταν γίνει ο ΧΥΤΥ στην Ήπειρο, το πότε όμως θα γίνει ο ΧΥΤΥ αποτελεί ερώτημα και όχι βεβαιότητα. Γιατί προς το παρόν, ο σχεδιασμός υλοποιείται μόνο για το σκέλος του Εργοστασίου Διαλογής Απορριμμάτων. Επιπλέον εκτιμάται ότι ι διαθέσιμοι πόροι αρκούν μόνο για το εργοστάσιο και πρέπει να βρεθούν άλλοι γα ΧΥΤΥ. Γι' αυτό και παραμένει ενεργή η πρόταση να μετατραπούν σε ΧΥΤΥ οι υπάρχοντες τρεις ΧΥΤΑ της Ηπείρου.
Παράλληλα, ακόμα και η λειτουργία δεύτερης κυψέλης στο Ελληνικό δεν θεωρείται απαγορευτική.
Αλλά αυτά αποτελούν μάλλον ζητήματα πολιτικής συζήτησης προς το παρόν αφού το μόνο χειροπιαστό που υπάρχει είναι η λειτουργία του ΧΥΤΑ. Κι αν υπάρχει κάποια προοπτική μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, αυτή θα έρθει μόνο από την εφαρμογή της ανακύκλωσης.
Αντιδράσεις στην Τύρια για το εργοστάσιο
Κάτοικοι της Τύριας και της ευρύτερης περιοχής συγκεντρώθηκαν το Σάββατο το απόγευμα και συζήτησαν το θέμα της εγκατάστασης του Εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) Ηπείρου που προτείνεται να γίνει κοντά στο Ελευθεροχώρι. Μετά από εισηγήσεις επιστημόνων η συνέλευση κατέληξε σε ένα ψήφισμα στο οποίο εκτιμά ότι η μελέτη χωροθέτησης του Εργοστασίου «αστοχεί απόλυτα και αγνοεί σημαντικές παραμέτρους που επηρεάζουν την αξιολόγηση.
Ως αστοχίες καταγράφουν 12 σημεία, μερικά εκ των οποίων είναι:
- Η μη ύπαρξη ξεκάθαρου προσανατολισμού για το αντικείμενο της Χωροθέτησης (Εργοστάσιο ΑΣΑ ή συνδυασμός με ΧΥΤΥ).
- Δεν αξιολογείται με τον προσήκοντα τρόπο η γειτνίαση με τον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης.
- Η προτεινόμενη θέση στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης βρίσκεται πολύ κοντά και ενδιάμεσα από την περιοχή του ΣΧΟΑΠ Σελλών και της ΖΟΕ Δωδώνης και κατά τεκμήριο είναι φυσική συνέχεια του ΣΧΟΑΠ Σελλών ο οποίος απαγορεύει ανάλογες δραστηριότητες.
- Υπάρχει απόλυτη οπτική Επαφή του γηπέδου χωροθέτησης από τον συνοικισμό Ελευθεροχωρίου. Υπάρχει επίσης απόλυτη οπτική επαφή με τις Τοπικές Κοινότητες Αγ. Αναστασίας, Μπαουσιών και Κωστάνιανης.
- .Η μελέτη αποκρύπτει το γεγονός ότι υφίσταται στην περιοχή σε απόσταση 200 μ. από το οικόπεδο σεισμικό ρήγμα και δεν το αξιολογεί. Σύμφωνα με την ίδια τη Μελέτη η ύπαρξη Σεισμικού Ρήγματος σε απόσταση <2000 μ είναι λόγος απόρριψης της θέσης.
-. Στα όρια του γηπέδου εμφανίζεται ύπαρξη δασικών συστάδων εντός των ορίων του γηπέδου σε μεγάλο ποσοστό
- .Αποκαλύφθηκε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τους Περιβαλλοντικούς Όρους που αφορούν στη «Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα, τμήμα Ιωάννινα Ηγουμενίτσα», η οποία διέρχεται ακριβώς στην επιλεγείσα θέση στο Ελευθεροχώρι.

Πηγή: Πρωινά νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου