Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Να αποσυρθεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τον χαρακτηρισμό της λίμνης Παμβώτιδας ως περιοχή «προστασίας οικοτόπων και ειδών»


Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ηπείρου του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τον χαρακτηρισμό της λίμνης Παμβώτιδας ως περιοχή «προστασίας οικοτόπων και ειδών», ο Σταύρος Καλογιάννης απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου στην οποία προτείνει την άμεση θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, την επιστημονική τεκμηρίωση του προστατευταίου αντικειμένου λόγω των νέων περιοχών Natura 2000 στο λεκανοπέδιο και στη συνέχεια τη θεσμοθέτηση του ΠΔ για την Παμβώτιδα. Στην επιστολή του αναφέρει:
"Αγαπητέ Πρόεδρε,
Έλαβα την πρόσκλησή σας να παραστώ στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και σας ευχαριστώ.
Με έκπληξη είδα ότι στα θέματα της ημερησίας διάταξης περιλαμβάνεται και η έκφραση απόψεων «επί του σχεδίου ΠΔ με τίτλο: «Χαρακτηρισμός της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας (Ιωαννίνων), ως περιοχή Προστασίας Οικοτόπων και Ειδών με περιφερειακή ζώνη προστασίας και καθορισμός χρήσεων γης όρων και περιορισμών δόμησης».
Η έκπληξή μου είναι μεγάλη διότι διαπιστώνω ότι το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), επιχειρώντας να κρύψει την προκλητική πλέον απραξία του επί των χωροταξικών και περιβαλλοντικών θεμάτων της Ηπείρου, επιχειρεί και πάλι με προχειρότητα να προωθήσει μία σημαντική για τα Ιωάννινα ρύθμιση, η οποία δεν στηρίζεται σε καμία απολύτως επιστημονική βάση.
Υπενθυμίζω ότι:
Τη διετία 2008 – 2009, είχαμε προωθήσει ως ΥΠΕΧΩΔΕ κατόπιν εξαντλητικής διαβούλευσης το Ρυθμιστικό Σχέδιο και πρόγραμμα προστασίας περιβάλλοντος Ιωαννίνων, στο οποίο η λίμνη και το οικοσύστημά της έχουν βαρύνοντα ρόλο.
Το Ρυθμιστικό θέτει τους άξονες για την αειφόρο ανάπτυξη του λεκανοπεδίου και δίνει τις κατευθύνσεις στον υποκείμενο πολεοδομικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό (Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, ΣΧΟΟΑΠ, ειδικά Προεδρικά Διατάγματα) για εξειδίκευση των θέσεών του. Κατά συνέπεια, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να προηγηθεί η θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού –που δίνει γενικές κατευθύνσεις– και να ακολουθήσει η θεσμοθέτηση του ΠΔ της Παμβώτιδας,
που αποτελεί ειδικότερη ρύθμιση.
Αυτή η άποψή μου ενισχύεται από τις τελευταίες σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις της σημερινής Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα:
Με την ΚΥΑ υπ’ αρ. ΗΠ 37338/1807/Ε.103 της 6ης Σεπτεμβρίου 2010 (ΦΕΚ 1495 Β’/2010) περί «Καθορισμού μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας και των οικοτόπων», προστέθηκαν νέες περιοχές (Ζώνες Ειδικής Προστασίας με κωδικούς GR2130011, GR2130012, GR2130013) στο δίκτυο «Natura 2000» της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν στο σχέδιο ΠΔ της Παμβώτιδας.
Με το Ν. 3937/2011 (ΦΕΚ 60 Α’/2011) περί «διατηρήσεως της βιοποικιλότητας», τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του Ν. 1650/1986 για τις κατηγορίες των προστατευόμενων περιοχών και καταργήθηκε η περιοχή οικοανάπτυξης ως προστατευόμενη περιοχή.
Όμως ως περιοχή «οικοανάπτυξης» είχε χαρακτηρισθεί αρχικά η Παμβώτιδα, βάσει της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) η οποία είχε εγκριθεί προ δεκαετίας και αφορούσε μόνον τις τότε περιοχές «Natura 2000».
Οι δύο προαναφερόμενες ρυθμίσεις ανέτρεψαν πλήρως το πλαίσιο βάσει του οποίου είχε εκπονηθεί η ΕΠΜ και συνταχθεί το υπό διαβούλευση σχέδιο ΠΔ.
Ο νέος χαρακτηρισμός της Παμβώτιδας πρέπει να ακολουθήσει τις ρυθμίσεις του νόμου περί βιοποικιλότητας, όχι αυθαίρετα, όπως επιχειρείται με το υπό διαβούλευση σχέδιο ΠΔ, το οποίο είναι πολύ πιθανό να απορριφθεί από το ΣτΕ, εάν βεβαίως ποτέ ολοκληρωθεί, αλλά κατόπιν επιστημονικής μελέτης και τεκμηρίωσης ένταξης του προστατευταίου αντικειμένου σε μία από τις κατηγορίες του άρθρου 4 του Ν. 3937/2011.
Σημειώνω επίσης ότι το σχέδιο ΠΔ υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες στον καθορισμό χρήσεων γης του λεκανοπεδίου, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο χωροταξικών ρυθμίσεων, όπως του Ρυθμιστικού Σχεδίου και των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Δημιουργεί δε σύγχυση ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις διότι τροποποιεί σε αρκετά σημεία, χωρίς καμία τεκμηρίωση, και την υφιστάμενη ΖΟΕ.
Κατόπιν αυτών, κύριε Πρόεδρε, προτείνω:
Την απόσυρση του σχεδίου ΠΔ για την Παμβώτιδα, ώστε να συμμορφωθεί με το          Ν. 3937/2011 για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, μετά από αναθεώρηση/συμπλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, προκειμένου σ’ αυτή να εξεταστεί συνολικά η περιοχή Natura (παλιά και νέα). Περιττό να τονίσω ότι εάν πράγματι το ΥΠΕΚΑ ήθελε να προωθήσει την προστασία της Παμβώτιδας με επιστημονικό και δίκαιο τρόπο, θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρώσει την μελέτη αυτή και να την έχει θέσει σε διαβούλευση.
Την άμεση θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου και προγράμματος προστασίας περιβάλλοντος Ιωαννίνων, το οποίο εκκρεμεί αδικαιολόγητα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος επί δύο και πλέον χρόνια!
Στη συνέχεια θα μπορεί να θεσμοθετηθεί το ΠΔ της Παμβώτιδας.
Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, να ενημερώσετε τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την επιστολή μου.
Σας ευχαριστώ.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Σταύρος Ελ. Καλογιάννης

Κοινοποίηση:
ΥΠΕΚΑ
Γραφείο κ. Υπουργού
Γραφείο κ. αν. Υπουργού
Δήμος Ιωαννιτών
Γραφείο κ. Δημάρχου
Γραφείο κ. Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου