Επί του νέου Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με τον Χαρακτηρισμό της υδάτινης χερσαίας, και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας ως περιοχή «Προστασίας Οικοτόπων και Ειδών» με περιφερειακή ζώνη προστασίας, και καθορισμός χρήσεων γης όρων και περιορισμών δόμησης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μετά από μακρά δημόσια διαβούλευση, τη συζήτηση που προηγήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, καθώς και την γνωμοδότηση του ΤΕ.Ε. Ηπείρου, βρίσκεται προς ψήφιση το νέο διαμορφωμένο προεδρικό διάταγμα σχετικά με το
«Χαρακτηρισμό της υδάτινης χερσαίας , και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας», ως περιοχή “Προστασίας Οικοτόπων και Ειδών” με περιφερειακή ζώνη προστασίας ,και καθορισμός χρήσεων γης όρων και περιορισμών δόμησης»
Οι διαφορές εντοπίζονται κυρίως στον καθορισμό νέων υποζωνών, συνοδευόμενες από τους όρους και τους περιορισμούς των δραστηριοτήτων που αφορούν στην κάθε μία από αυτές, καθώς και την επισήμανση ότι κάποιες θα μπορούν να υπόκεινται κάθε φορά στο πενταετές σχέδιο διαχείρισης και σε ό,τι αυτό θα ορίζει.
Επίσης εμφανίζεται στο σχέδιο Π.Δ.η παραλίμνια ζώνη λίμνης Παμβώτιδας «περίπου» 300μ.ως περιβάλλουσα τη ζώνη Α1 με το χαρακτηρισμό περιοχή «Προστασίας της φύσης» για την οποία δεν έχουμε στη διάθεσή μας καμία ειδική περιβαλλοντική μελέτη πάνω στην οποία θα έπρεπε να στηρίζεται και η οποία δύναται να αιτιολογεί και να ορίζει τόσο την απόσταση, όσο και τις χρήσεις εντός αυτής.
Η μεγάλη ωστόσο διαφορά στο συγκεκριμένο σχέδιο Π.Δ. εντοπίζεται στις ενσωματωμένες θέσεις / προτάσεις που αφορούν τη διασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας του αεροδρομίου Ιωαννίνων ,του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ,που σύμφωνα με το ν.3937/2011 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 60/Α/2011), οι οποίοι πρέπει να εκφράσουν σύμφωνη γνώμη επί του περιεχομένου αυτού.
Στην αντίστοιχη εισήγηση κατά τη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 7-2-2011 αλλά και με απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων έγινε εκτενής αναφορά στην αναγκαιότητα εφαρμογής των κατευθύνσεων του Ρυθμιστικού Σχεδίου, του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών που πρέπει να συνοδεύουν τις διατάξεις, καθώς και η αναγκαιότητα να προηγηθούν οι παραπάνω ενέργειες πριν από κάθε άλλη. Στο παρόν βελτιωμένο σχέδιο Π.Δ., είναι ωστόσο ξεκάθαρη η προσαρμογή πολλών διατάξεων στις κατευθύνσεις που δίνει το ολοκληρωμένο πλέον Ρυθμιστικό Σχέδιο.
Τέλος, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 7-2-2011προτείνεται συγκρότηση Επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί και θα προτείνει ,με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το νομοσχέδιο για τη Βιοποικιλότητα ,η επέκταση των περιοχών ΝΑΤURA αλλά και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις θέσεις / προτάσεις που αφορούν στη διασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας του αεροδρομίου Ιωαννίνων.
Η Περιφέρεια Ηπείρου με έγγραφο που απέστειλε προς το Υ.Π.Ε.Κ.Α.(αρ. πρωτ.οικ.55996/702/11.8.2011) ζήτησε την έγκαιρη ενημέρωση, ώστε οι παραπάνω παρατηρήσεις να επεξεργαστούν από την Επιτροπή, η οποία πρέπει να συσταθεί άμεσα, με δεδομένα πλέον όλα τα νέα στοιχεία που αφορούν στο Π.Δ.
Το παρόν σχέδιο Π.Δ. μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο προστασίας του Οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας αφού αντιμετωπιστούν οι νομικές ασάφειες και οι ουσιαστικές δυσκολίες που προκύπτουν με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ξεκαθαρίζει το εγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης του αεροδρομίου, σε σχέση με τους περιορισμούς, οι οποίοι ενδέχεται να προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΛΟΚΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου