Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Με διεθνή διαγωνισμό θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ από τον Μάιο


Για την επόμενη μέρα της δοκιμαστικής λειτουργίας συντονίζονται οι φορείς
Για οριστικό τέλος στη χωματερή Δουρούτης μέχρι το τέλος της χρονιάς μίλησε ο δήμαρχος Φ. Φίλιος
Το πλαίσιο λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού μετά από τη δοκιμαστική του λειτουργία, συζητήθηκε χτες σε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως άλλωστε είχαμε προαναγγείλει από τα ΠΝ. Και αυτό το θέμα αποτελεί κομβικό σημείο γιατί αφενός πιέζουν οι ημερομηνίες και αφετέρου πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις ώστε να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια τόσο διοικητικά όσο και οικονομικά.
Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών και τη συμμετοχή της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη, του αντιπροέδρου του ΦΟΔΣΑ Σάκη Βλέτσα και εκπροσώπων των Δήμων του Νομού.
Στη συνάντηση αυτή έγινε σαφής η βούληση του συνόλου των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην υπάρξει κανένα κενό στη λειτουργία του ΧΥΤΑ, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Έτσι τα Δημοτικά Συμβούλια θα κληθούν να συζητήσουν την πολιτική νομιμοποίηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου, ωσότου εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση του Περιφερειακού Φορέα.
Παράλληλα θα συζητήσουν την πρόταση για τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού προκειμένου να ανατεθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό. Η διαδικασία αυτή πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ώστε να υπάρχει λύση το Μάιο, οπότε λήγει η σύμβαση της δοκιμαστικής λειτουργίας, όπως έχουμε πει.
Κλείνει η χωματερή
Η συνάντηση θα επαναληφθεί και το επόμενο δεκαήμερο και αφού θα έχουν προηγηθεί οι συζητήσεις στα Δημοτικά Συμβούλια, ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
«Ήταν η τρίτη συνάντηση που κάναμε. Όλοι μαζί προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Αυτό που τώρα προέχει είναι να προλάβουμε τους χρόνους ώστε να μην υπάρξει κανένα κενό στη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Ο στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος, να προχωρήσουμε την ανακύκλωση και να μην επιβαρύνουμε με νέα τέλη τους κατοίκους. Ήδη το οριστικό κλείσιμο της χωματερής στη Δουρούτη στο τέλος του έτους αποτελεί ένα μεγάλο βήμα», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι σήμερα συμμετείχε για πρώτη φορά στη συνάντηση και εκπρόσωπος του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
«Ο ΧΥΤΑ πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, ο ΧΑΔΑ της Δουρούτης επιτέλους να κλείσει και με σωστό σχεδιασμό και πρόγραμμα να αντιμετωπίσουμε όλα τα θέματα στη διαχείριση απορριμμάτων», υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη.
Η κ. Καλογιάννη έκανε γνωστό ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος απέστειλε ήδη σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το εργοστάσιο επεξεργασίας, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών.
Ο αντιπρόεδρος του Αναγκαστικού Συνδέσμου, τέλος Σάκης Βλέτσας, τόνισε ότι πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια από όλους ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα κενό στη λειτουργία του ΧΥΤΑ, την οποία χαρακτήρισε απολύτως ικανοποιητική μέχρι σήμερα.
«Πρέπει να συναποφασίσουμε τον τρόπο λειτουργίας του ΧΥΤΑ μετά το Μάιο και πρέπει να το κάνουμε άμεσα ώστε να είμαστε πλήρως έτοιμοι. Υπάρχει η διάθεση και η βούληση ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση», επεσήμανε ο κ. Βλέτσας.

Πηγή:  Πρωινά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου