Επειδή πολύς λόγος γίνεται για τη διάρκεια του βίου της μεταβατικής κυβέρνησης, υπενθυμίζουμε ότι οι αποφάσεις για τη συγκρότηση του συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος, αλλά και για το σκοπό και την αποστολή του, έχουν προκαθορίσει και τη χρονική διάρκειά του.
Επιπλέον επισημαίνουμε ότι:
- Η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου ως καταλληλότερη δεν προέκυψε τυχαία και αυθαίρετα. Αντιθέτως, συμφωνήθηκε μετά από συνεννόηση με τον κ. Βενιζέλο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Παπανδρέου, που έκρινε ότι μέσα στο Δεκέμβριο θα έρθει η δανειακή σύμβαση στη Βουλή και ως τις 20 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του PSI με περιθώριο ασφαλείας ακόμη μία εβδομάδα ώστε να διαλυθεί η Βουλή ως τις 28/1. Η διάλυση της Βουλής και η ημερομηνία των εκλογών εξαρτώνται μόνο από την ολοκλήρωση του PSI.
- Όλοι συμφωνούν ότι σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς ρευστότητας για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, η κυβέρνηση οφείλει να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη ψήφιση της δανειακής σύμβασης και την εφαρμογή των αποφάσεων που προκύπτουν από αυτήν ώστε να προλάβει δυσμενείς εξελίξεις.
- Ασφαλώς το κυβερνητικό σχήμα δεν είναι αποτέλεσμα προγραμματικών συγκλίσεων, ούτε είναι απότοκο ενός κοινού προγράμματος εφαρμογής πολιτικών μακράς πνοής μεταξύ των κομμάτων που το στηρίζουν, αλλά αποτελεί συμφωνία για την ολοκλήρωση συγκεκριμένων στόχων.
- Δυστυχώς, φαινόμενα ασυνεννοησίας παρατηρήθηκαν ήδη μεταξύ μελών του υπουργικού συμβουλίου σε μόλις δύο εβδομάδες, από τη συγκρότηση της μεταβατικής κυβέρνησης -όχι μόνον μεταξύ υπουργών διαφορετικών κομμάτων, αλλά και υπουργών που προέρχονται από το σπαρασσόμενο ΠΑΣΟΚ.
- Το πλήθος και η οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, πέραν αυτών της οικονομίας, στο επίπεδο της καθημερινότητας απαιτούν ενιαία, συντονισμένη και αποφασιστική κυβερνητική πολιτική, που θα έχει την έγκριση του ελληνικού λαού με τον ανώτερο δημοκρατικό τρόπο, τις εκλογές. Δηλαδή ισχυρή εντολή για καθαρές λύσεις.
- Οι έκτακτες συνθήκες δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία για τη διαιώνιση μιας μεταβατικής κατάστασης χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση, και με τους κινδύνους που αυτό ενέχει. Υπενθυμίζουμε ότι ακόμη και το 1974, σε συνθήκες πολύ δυσχερέστερες για τη χώρα, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την πτώση της δικτατορίας και τη σύνθετη πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, οι εκλογές προκηρύχθηκαν και διεξήχθησαν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Και αυτή η επιλογή ενίσχυσε την εσωτερική κοινωνική και πολιτική ομαλότητα.
Η Νέα Δημοκρατία με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με γνώμονα πάντοτε το καλό του τόπου, κατόρθωσε με τη σθεναρή της στάση:
- να πετύχει την απομάκρυνση του κ. Παπανδρέου από την Πρωθυπουργία,
- να εξασφαλίσει την προώθηση της δανειακής σύμβασης, και
- να κατοχυρώσει ημερομηνία εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να εκφραστεί ελεύθερα και δημοκρατικά η λαϊκή βούληση.
Η ελληνική οικονομία και κοινωνία σήμερα, περισσότερο από ποτέ, σε ένα κλίμα γενικής αβεβαιότητας, έχουν ανάγκη από μια ριζοσπαστική επανεκκίνηση. Προϋπόθεση, όμως, για να συμβεί αυτό αποτελεί μια ισχυρή κυβέρνηση, με ξεκάθαρη πολιτική, με διαφορετικό μείγμα από αυτό που ακολουθήθηκε ως σήμερα, που θα προκύψει από τη ψήφο του κυρίαρχου ελληνικού λαού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου