Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

To PSI, τα CDS, ο ISDA και … η ΒΝΡ Paribas

Πολλοί υποστηρίζουν ότι στη χρηματοπιστωτική σκακιέρα και στην «πολυκατοικία» των αγορών, βασιλεύει η λογική των αριθμών.
Μέγα λάθος! Το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η λειτουργία των αγορών βασίστηκε και ξεκίνησε μ’ αυτή τη λογική, όμως με τη πάροδο των χρόνων σταδιακά πέρασε στην αντίθετη όχθη. Στον παραλογισμό!
Τα φώτα που πέφτουν επάνω τους λόγω της οικονομικής κρίσης, λειτουργούν ως μεγεθυντικός φακός που αναδεικνύει αυτόν τον παραλογισμό.
Ενα άρθρο που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στην εφημερίδα «ΝΥ Times» δεν έβαλε μόνο φωτιά στην γαλλική τράπεζα ΒΝΡ Paribas, αλλά στην ουσία αποδεικνύει αυτόν τον ακραίο παραλογισμό που επικρατεί σήμερα στις αγορές.
Ας τα πάρουμε με την σειρά. Η ΒΝΡ Paribas, είναι σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για το PSI ( αν κρίνουμε απ’ αυτά που ακούγονταν προχθές στην αγορά).
Η γαλλική τράπεζα  έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από το χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων που διέθετε ( τουλάχιστον στο παρελθόν).
Τώρα εμφανίζεται να προσπαθεί να πείσει διαχειριστές hedge funds και άλλων θεσμικών χαρτοφυλακίων να συμμετάσχουν στο νέο PSI, αποδεχόμενοι το κούρεμα.
Γιατί; Διότι όπως λένε οι αγορές η ΒΝΡ Paribas είναι ΚΑΙ εκδότης ελληνικών CDS!  Επομένως έχει συμφέρον να θεωρηθεί το κούρεμα «εθελοντικό» γιατί διαφορετικά θα καλούνταν να πληρώσει τεράστιες αποζημιώσεις στους αγοραστές των CDS.
Ομως η απόφαση για το αν το ελληνικό κούρεμα συνιστά πιστωτικό συμβάν ή όχι ανήκει σε μια επιτροπή του οργανισμού ISDA, στην οποία συμμετέχουν μερικές μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης ….της ΒΝΡ Paribas!
Ο απόλυτος παραλογισμός ! Μάλιστα μερικοί fund managers που έχουν ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους και έχουν επίσης αγοράσει πιστωτικά παράγωγα CDS στο ελληνικό χρέος (άρα έχουν τεράστια συμφέροντα να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός το κούρεμα και όχι εθελοντικό) δημοσιοποίησαν τα λεγόμενα ενός στελέχους της γαλλικής τράπεζας ονόματι Belle Yang. Η τελευταία φέρεται να τους αποκάλυψε ότι είναι μέλος της επιτροπής του ISDA, ενώ …. προσπαθούσε να τους πείσει να συμμετάσχουν στο ελληνικό PSI.
Ο απόλυτος παραλογισμός!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου