Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού είναι μείζονος σημασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προχωρούν στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Η πληροφόρηση, ωστόσο, της Βουλής των Ελλήνων, της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της κοινής γνώμης γενικότερα, είναι ανεπαρκής. Ειδικότερα,  γεννώνται ερωτηματικά ιδιαίτερα σχετιζόμενα με:
  • Το πλαίσιο του διαγωνισμού και ειδικότερα το αν οι αρμόδιοι φορείς  θέτουν ένα περίγραμμα για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης έκτασης – όπως είναι και το σωστό – ή εάν  προτίθενται να αφήσουν τους υποψήφιους επενδυτές ελεύθερους να αναπτύξουν την εν λόγω έκταση κατά το δοκούν, όπως φημολογείται.
  • Την τύχη της μελέτης του Ισπανού αρχιτέκτονα Ασεμπίγιο για το Ελληνικό: Ποια είναι τελικά η χρησιμότητα και η προστιθέμενη αξία της και πώς προτίθενται να τη χρησιμοποιήσουν από δω και στο εξής.
  • Τα προσδοκώμενα έσοδα, καθώς κατά καιρούς έχουν ακουστεί και γραφτεί τελείως διαφορετικοί αριθμοί, που δημιουργούν σύγχυση. Ακόμη περισσότερο, με δεδομένη την κρίση της κτηματαγοράς, είναι χρήσιμο να διευκρινιστεί αν έχουν εξεταστεί εναλλακτικές μέθοδοι για τη μεγιστοποίηση του οφέλους του Δημοσίου.

Το θέμα της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού είναι μείζονος σημασίας. Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει πως η πολιτική της για το θέμα κινείται σε τρεις άξονες: διαφάνεια, σεβασμός στο περιβάλλον, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για το Δημόσιο. Αλλά και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να αποσαφηνίσουν το συντομότερο τις θέσεις τους και τις αποφάσεις τους. Για αυτό και ζητάται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και από τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να προσέλθουν το ταχύτερο δυνατό στις Επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ώστε να ενημερώσουν τους βουλευτές για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, καθώς και για την εξέλιξη της προετοιμασίας του διαγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου