Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ευρωπαίοι επιστήμονες επισκέπτονται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γίνονται Ευρωβουλευτές για δυο μέρες


Πρόγραμμα ανταλλαγής Ευρωβουλευτών-επιστημόνων με τη συμμετοχή του Ευρωβουλευτή Ιωάννη Α. Τσουκαλά
Την ευκαιρία σε 12 διακεκριμένους Ευρωπαίους επιστήμονες να γνωρίσουν από κοντά το έργο των Ευρωβουλευτών, αλλά και αντίστροφα, προσφέρει μια νέα δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στόχος της οποίας είναι η εξοικείωση επιστημόνων και Ευρωβουλευτών με το επαγγελματικό περιβάλλον της άλλης πλευράς, η ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και η δημιουργία πολύτιμων επαφών.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς φιλοξένησε στις Βρυξέλλες για τρεις ημέρες τον διακεκριμένο Ιταλό Ρομποτιστή Angelo Cangelosi, Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ της Μεγάλης Βρετανίας.
Ο Ιταλός επιστήμονας έγινε η «σκιά» του Έλληνα Ευρωβουλευτή, συνοδεύοντάς τον στις επίσημες δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και στις ανεπίσημες συναντήσεις του Ευρωβουλευτή με εκπροσώπους φορέων και δημοσιογράφους. Ο Καθηγητής
Cangelosi είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ συμμετείχε, μαζί με τον κο Τσουκαλά, σε συνάντηση εργασίας υψηλού επιπέδου με αντικείμενο τη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής πολιτικής Έρευνας και Καινοτομίας.
Το πρόγραμμα ανταλλαγής θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες όταν ο Έλληνας Ευρωβουλευτής θα επισκεφθεί το εργαστήριο Ρομποτικής του Καθηγητή Cangelosi, όπου θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά το εξαιρετικό έργο Ευρωπαίων επιστημόνων στον τομέα αιχμής των ρομπότ που είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας φωνή, πεδίο στο οποίο ειδικεύεται ο Ιταλός Καθηγητής. 
Μιλώντας σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής Ευρωβουλευτών-επιστημόνων, ο κος Τσουκαλάς δήλωσε:
«Η δράση αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να έρθουμε κοντά με κορυφαίους Ευρωπαίους ερευνητές που διαμορφώνουν το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής επιστήμης. Το πρόγραμμα προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στους Ευρωβουλευτές να γνωριστούν με την προσπάθεια των επιστημόνων, ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε το πολύτιμο έργο τους, αλλά και να τους εμπλέξουμε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Η εποχή κατά την οποία οι πολιτικοί αποφασίζουν χωρίς να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα έχει παρέλθει προ πολλού. Η γόνιμη αλληλεπίδραση μεταξύ επιστημονικού ορθού λόγου και πολιτικής σκέψης οφείλει να βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής και κοινωνικής δράσης.
Η επένδυση στην επιστήμη, την καινοτομία και τον ανθρώπινο παράγοντα αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για μια Ευρώπη προόδου, ανάπτυξης και επίτευξης των ανθρωπιστικών οραμάτων».
Βιογραφικό:
Ο Angelo Cangelosi ξεκίνησε τις βασικές σπουδές του από την Κλασσική Φιλολογία (λατινικά και αρχαία Ελληνικά) πριν ασχοληθεί με την Ψυχολογία και τη Γνωστική Επιστήμη αποκτώντας σχετικό διδακτορικό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο της Γένοβα. Έχει εργαστεί ως ερευνητής σε διάφορα εργαστήρια Νευροεπιστημών, Νευροβιολογίας και Ρομποτικής στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ερευνητικά έργα.
Ένα από τα πιο γνωστά ερευνητικά έργα του Καθηγητή Cangelosi, χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ μέσα από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα, είναι το Project iTalk μέσω του οποίου ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ μαθαίνει να μιλάει όπως ακριβώς κι ένα ανθρώπινο μωρό.
Ο Καθηγητής Cangelosi έχει επανειλημμένα συνεργαστεί με Έλληνες επιστήμονες. Μία από τις πρόσφατες συνεργασίες του είναι το Έργο Poeticon (http://www.poeticon.eu), με το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά.  
Εντυπωσιακά βίντεο με τα δημιουργήματα του εργαστηρίου του Καθηγητή Cangelosi μπορούν να βρεθούν στον σύνδεσμο: http://www.youtube.com/user/iTalkProject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου