Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

"Το πρόβλημα της μετανάστευσης προς την Τουρκία δεν θα πρέπει να εξάγεται στην ΕΕ"


Παρέμβαση  κ. Γιώργου Κουμουτσάκου στην 67η συνάντηση της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας
"Είναι γνωστό  ότι η Τουρκία δέχεται κύμα μεταναστών από μια «δύσκολη» περιοχή. Αλλά αυτό της το πρόβλημα δεν θα πρέπει να το εξάγει στην ΕΕ. Η γεωστρατηγική θέση δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα, αλλά και προβλήματα", ανέφερε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και Αντιπρόεδρος της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη διάρκεια της 67ης συνάντησης των ευρωβουλευτών με μέλη της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Επίσης, ο κ Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι η πρακτική της Τουρκίας να καταργήσει διμερώς την υποχρέωση τουριστικών θεωρήσεων με γειτονικές της χώρες όπως Συρία, Ιράκ κλπ δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα αφού οι νομίμως εισερχόμενοι στην Τουρκία πολίτες αυτών των χωρών μετατρέπονται σε πιθανούς αυριανούς παράνομους μετανάστες προς την Ευρώπη. Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στο σημαντικό ρόλο της FRONTEX στον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης στο Αιγαίο.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το  «πάγωμα» της Συμφωνίας με την ΕΕ για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών από την Τουρκία, λόγω της σύνδεσης που κάνει η Άγκυρα με την άρση του ισχύοντος καθεστώτος θεωρήσεων (visa) για τους Τούρκους πολίτες.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισήμανε ότι: «σε τεχνικό επίπεδο, αυτά τα «εμπόδια» μπορεί να βρουν τη λύση τους. Ωστόσο, όλες αυτές οι συζητήσεις γίνονται σε συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο και επηρεάζονται από αυτό. Για παράδειγμα, η αντιπαραγωγική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι πρόσφατες προσβλητικές και απαξιωτικές για την ΕΕ δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κ. Gül, επισκιάζει τις διμερείς σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας».  
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι: «το σχέδιο Ανάν έχει την ιστορία που όλοι γνωρίζουμε. Αλλά ούτε η ηγεσία της ΕΕ ούτε τα κράτη μέλη της μπορούν να προσποιηθούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ο κατοχικός στρατός εξακολουθεί να υπάρχει στην Κύπρο και αυτό είναι πολιτική πραγματικότητα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου