Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Δ. ΜΠΑΡΑΤΣΑΣ: Αναγκαία όσο ποτέ η συσπείρωση στο Επιμελητήριο


Η συσπείρωση του ντόπιου επιχειρηματικού κόσμου γύρω από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, που δοκιμάζει τις αντοχές των επιχειρήσεων, τονίζει στον «Πρωινό Λόγο» ο νυν πρόεδρος του Επιμελητηρίου και εκ νέου υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές Δημήτρης Μπαράτσας.
Λίγες μόλις ημέρες πριν ανοίξει η κάλπη, ο κ. Μπαράτσας, κάνοντας και αυτοκριτική, σημειώνει ότι οι μέχρι σήμερα διοικήσεις του Επιμελητηρίου δεν κατόρθωσαν να πείσουν τον ντόπιο επιχειρηματία για τον κρίσιμο ρόλο του συγκεκριμένου θεσμού, ενώ σκιαγραφεί και τις προτεραιότητες που έχει θέσει για την επόμενη τριετία. Εξάλλου, δηλώνει σίγουρος για τη νίκη της παράταξής του το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Η συνέντευξη
• Οι εκλογές στο Επιμελητήριο διεξάγονται σε μία πολύ κρίσιμη οικονομικά περίοδο, κ. Μπαράτσα, έτσι δεν είναι;
- Πράγματι. Είμαστε σε μια εποχή και κρίσιμη και δύσκολη, για πάρα πολλούς λόγους, τόσο για την ντόπια οικονομία όσο και για την εθνική. Εμείς όμως έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την οικονομία και θεωρώ ότι ειδικά αυτή η δύσκολη συγκυρία είναι μία ευκαιρία να έρθουν πιο πολλοί άνθρωποι να ψηφίσουν στις εκλογές. Χρειάζεται συσπείρωση.

• Πώς βλέπετε την κατάσταση στις ντόπιες επιχειρήσεις;
- Oι επιχειρήσεις περνούν σήμερα μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Μεγάλο πρόβλημά τους είναι φυσικά η φορολογία, που πάντα ήταν υψηλή στην Ελλάδα. Την ανέβασαν και κατά 10% περίπου με τους έμμεσους και άμεσους φόρους και τώρα νομίζω πως έχουμε την πιο υψηλή φορολογία στην Ε.Ε., κάτι που προσωπικά θεωρώ απαράδεκτο. Τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον, αποδεικνύεται κάθε μέρα που περνάει ότι η πολιτική που ακολουθείται σ’ αυτό τον τομέα είναι λάθος, γιατί ούτε το κράτος μπορεί να εισπράξει, ούτε εμείς είμαστε σε θέση να πληρώσουμε. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί πια.

• Πέρα από τους φόρους, ποιο άλλο πρόβλημα θεωρείτε σημαντικό σήμερα;
- Το επόμενο μεγάλο πρόβλημα της αγοράς είναι η ρευστότητα. Μέχρι χθες είχαμε αφήσει την διαχείρισή της στον τραπεζικό κλάδο και όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος δεν την διαχειρίστηκε σωστά. Έτσι, σήμερα βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν οι επιχειρήσεις να χρηματοδοτηθούν επ’ ουδενί. Σ’ αυτό προστίθεται και η έλλειψη ρευστού από πλευράς των καταναλωτών που δημιουργεί στο εμπορικό κομμάτι της αγοράς ένα ακόμη τεράστιο πρόβλημα, αφού όλη αυτή η «μηχανή» δεν μπορεί να κινηθεί.
Ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν απ’ το τραπεζικό σύστημα. Δεν μιλάμε δηλαδή μόνο για μικρές εταιρείες.
• Το Επιμελητήριο ως θεσμός πώς μπορεί να βοηθήσει μέσα σ’ αυτή την κατάσταση τις επιχειρήσεις; Κάποιοι κάνουν λόγο απλώς για μία «ταμπέλα» χωρίς ουσιαστικό ρόλο.
- Αυτό αφορά εκείνους που το λένε. Εγώ έχω αντίθετη άποψη και το έχω αποδείξει με τις ενέργειες που έχω κάνει τόσο καιρό. Έτσι κι αλλιώς εκ του σκοπού του και του νόμου, υπάρχει ορισμός του θεσμού του Επιμελητηρίου.
Αυτός μιλάει για προστασία της βιοτεχνίας, της βιομηχανίας του εμπορίου, ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αυτών και επιπλέον γνωμοδότηση προς την κεντρική διοίκηση και συμβουλές προς τους ίδιους τους επιχειρηματίες.

• Τι έχει κάνει δηλαδή το Επιμελητήριο Ιωαννίνων όλα αυτά τα χρόνια για τις επιχειρήσεις ή τι δεν έκανε που έπρεπε να έχει κάνει;
- Είναι λογικό καταρχήν να μην φθάνει σε όλους η ανταποδοτικότητα της συνδρομής στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, που είναι η πιο μικρή στην χώρα μας. Κι αυτό γιατί όλες ανεξαιρέτως οι διοικήσεις δεν αντιλήφθηκαν σωστά τον σκοπό του ως θεσμού. Ακόμα και σήμερα που το Επιμελητήριο έπρεπε να είναι πιο μπροστά από τις εξελίξεις δεν μπορεί να είναι. Εδώ λοιπόν υπάρχει πρόβλημα, κυρίως στο τι προσφέρουμε, όχι στις μεγάλες αλλά στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στους λεγόμενους αυτοαπασχολούμενους. Σ’ αυτό μερίδιο ευθύνης έχω κι εγώ.
Πέρα από το περιοδικό που εκδίδουμε που δεν είναι αρκετό, δεν μπορέσαμε παράλληλα να κάνουμε αυτό τον μικρό επιχειρηματία να αντιληφθεί τον ρόλο μας. Υπό αυτή την έννοια λέω ότι έχουμε όλοι ένα μερίδιο ευθύνης.

• Θα είναι αυτό που περιγράφετε μία από τις προτεραιότητές σας για τη νέα τριετία, αν εκλεγείτε;
- Θα είναι η μοναδική προτεραιότητα! Ξέρουμε τον τρόπο για να γίνει, όμως θα πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε για να υπάρξει αυτή η αναγκαία επικοινωνία μεταξύ μας. Κάτι που μπορεί να μοιάζει εύκολο σήμερα, χάρη στην τεχνολογία, όμως δεν είναι και τόσο, λόγω και της οικονομικής κρίσης. Δεν μπορούν να έχουν όλοι τα εργαλεία αυτά που απαιτούνται για να λαμβάνουν άμεσα την πληροφόρηση που χρειάζονται. Θα βρούμε όμως τρόπους να λυθεί το πρόβλημα.

• Με δύο λόγια, ποιος είναι ο στόχος από δω και στο εξής;
- Στόχος είναι το Επιμελητήριο να βρεθεί δίπλα στον επιχειρηματία, κυρίως στον μικρό, που χρειάζεται ενημέρωση, γιατί ο μεγάλος θέλει άλλα πράγματα. Θέλει την ανάδειξη του ρόλου του και της επιχείρησής του.
Πάντως, θεωρώ ότι όσοι έρχονται κοντά στο Επιμελητήριο που είναι ο απόλυτος, ο κυρίαρχος εκπρόσωπος της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, θα βρουν ένα κομμάτι τουλάχιστον της βοήθειας και της στήριξης που έχουν ανάγκη. Εξάλλου, οι υπάλληλοί του είναι έμπειροι και οι διοικούντες πιστεύουν σ’ αυτό που κάνουν.

• Οι ντόπιοι επιχειρηματίες συμμετέχουν στο Επιμελητήριο ή απλά πληρώνουν την συνδρομή κι αυτό είναι όλο;
- Δύσκολα συμμετέχουν. Δεν πείθονται για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του. Αυτοί όμως που μας δοκιμάζουν κι έρχονται κοντά μας είναι σίγουρο ότι κάτι κερδίζουν απ’ το Επιμελητήριο και ως άνθρωποι και ως επιχειρήσεις. Πιστεύω πάντως ότι η σημερινή δυσκολία θα μας ενώσει όλους και θα γίνουμε πιο δυνατοί.

• Ποιες άλλες προτεραιότητες έχετε θέσει για την επόμενη τριετία;
- Η άλλη μας προτεραιότητα είναι αυτό που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια. Να βοηθήσουμε δηλαδή τις ντόπιες επιχειρήσεις να δείξουν τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό. Αυτό θα γίνει με πολλούς τρόπους και χωρίς να στοιχίσει πολύ στον κάθε επιχειρηματία. Είμαστε σε καλό δρόμο και το αποτέλεσμα θα φανεί άμεσα, καθώς και τώρα που μιλάμε το Επιμελητήριο «τρέχει» αρκετά πράγματα (επιχειρηματικές αποστολές, εκθέσεις και άλλες διοργανώσεις που κάνει μαζί με τους εξαγωγικούς φορείς της χώρας μας).

• Σ’ όλα αυτά ρόλο παίζει και η συνεργασία σας με την Περιφέρεια Ηπείρου. Αυτή πώς είναι;
- Χωρίς συνεργασία μαζί της δεν γίνεται. Είμαστε λοιπόν σε καθημερινή επαφή, τόσο με την αιρετή Περιφέρεια όσο και με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και έχουμε άψογη συνεργασία μαζί τους. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει.

• Για ποιο πράγματα είστε περήφανος από την μέχρι τώρα θητεία σας στο Επιμελητήριο;
- Για την συμμετοχή του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων σε ελληνικά και διεθνή φόρουμ, για το γεγονός ότι έχουμε γίνει μέλη των Δ.Σ. όλων των εξαγωγικών φορέων της χώρας μας, για την συμμετοχή στο Δ.Σ. του Διεθνούς Επιμελητηρίου.
Για μένα όλα αυτά είναι σημαντικά, έστω κι αν κάποιοι θέλουν να τα υποβαθμίζουν, γιατί όχι μόνο κερδίζονται οι εντυπώσεις, αλλά βοηθείται και η κάθε μικρή και μεγάλη επιχείρηση στην ανάπτυξή της.

• Βραβευθήκατε μάλιστα πρόσφατα για την δράση του Επιμελητηρίου…
- Έτσι είναι και δεν είναι τυχαίο ότι μας βράβευσε στην κορυφαία της εκδήλωση η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεων Επιχειρήσεων και νομίζω ότι πέρα από τιμητική η διάκριση ήταν και ουσιαστική, αφού στην συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν παρούσες οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ελλάδας.
Η αναγνώριση αυτή δίνει άλλη οντότητα και στην περιοχή μας και στον θεσμό που υπηρετούμε. Και εδώ δεν είμαι μόνο εγώ. Εργάζεται πολύς κόσμος σε όλα όσα κάνει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

• Είστε αισιόδοξος για τις εκλογές; Και πώς θα πορευτείτε με τους σημερινούς αντιπάλους σας μετά απ’ αυτές;
- Θεωρώ ότι η νίκη είναι δική μας! Δεν έχω καμία αμφιβολία επ’ αυτού. Όσο για την συνεργασία στη συνέχεια, μετά την κάλπη, αυτή έτσι και αλλιώς υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει, για το καλό όλων μας. Οι επιδιώξεις είναι κοινές εξάλλου.
Εμείς πάντως το δείγμα γραφής μας το έχουμε δείξει τα τελευταία τρία χρόνια. Η ονομασία της παράταξής μας «Επιχειρούμε Μαζί» καθορίζει και το τι θα κάνουμε στην συνέχεια, στην από δω και πέρα προεδρία μας στο Επιμελητήριο.
 
Πηγή: Πρωινός Λόγος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου