Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

«Σαμαράς: Στο τραπέζι και τα κρίσιμα οικονομικά της χώρας – Η συνάντηση με Παπούλια και οι κόκκινες γραμμές»


Συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια θα΄ έχει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Μόσχα και για τις συναντήσεις που είχε με την πολιτική ηγεσία της χώρας… Η συνάντηση πραγματοποιείται ύστερα από σχετικό αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας και όπως είναι φυσικό στο τραπέζι θα πέσουν και τα κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας. ΟΙ τελευταίες εξελίξεις προβληματίζουν ιδιαίτερα τον κ. Σαμαρά, ο οποίος ανησυχεί ιδιαίτερα από τα μηνύματα που έρχονται κυρίως από το εξωτερικό και από τις παράλογες απαιτήσεις των εταίρων και δανειστών μας. Στη Ν. Δ. έχουν πάντως αποφασίσει να στηρίξουν την κυβέρνηση Παπαδήμου σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, ξεκαθαρίζουν όμως (όπως επεσήμανε και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου) πως ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία «λευκή» εξουσιοδότηση για να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για το μέλλον της χώρας. ΣΕ αυτό, ο πρόεδρος της Ν. Δ. είναι σαφής, όπως σαφής είναι και στην ανάγκη να υπάρξουν επιτέλους και μέτρα που θα οδηγούν στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη.
Πρώτη κόκκινη γραμμή για την ηγεσία της Ν. .Δ. είναι η διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας
της Ελλάδας. Σε αυτή τη λογική ο κ. Σαμαράς δεν θα δεχτεί κανενός είδους εποπτεία, ακόμα και αν αυτό σημαίνει την αποχώρηση της Ν.Δ . από το μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα.
Η δεύτερη κόκκινη γραμμή έχει να κάνει με το θέμα των υπογραφών και των εγγυήσεων που ζητούν οι Ευρωπαίοι. Ο πρόεδρος της Ν. Δ. θεωρεί πως από τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις γίνονται με μια συγκεκριμένη κυβέρνηση, την οποία στηρίζουν τα πολιτικά κόμματα της Βουλής, δεν συντρέχει κανένας λόγος να τεθούν και πάλι εκβιαστικά διλήμματα.
Τρίτη κόκκινη γραμμή για τον κ. Σαμαρά, είναι η διατήρηση των μισθών και των συντάξεων στα υπάρχοντα επίπεδα. Ο πρόεδρος της Ν. Δ. παρουσίασε συγκεκριμένη μελέτη, στην οποία φαίνεται καθαρά πως το κόψιμο του 13ου και του 14ου μισθού θα εκτοξεύσει το έλλειμμα σχεδόν στο διπλάσιο και θα πλήξει τα ασφαλιστικά ταμεία και την αγορά.
Ο κ. Σαμαράς πάντως φαίνεται να συζητά τη μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά σε κάθε περίπτωση εκτιμά πως τις αποφάσεις θα πρέπει  να τις πάρουν οι κοινωνικοί εταίροι. Όσον αφορά τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, η Ν. Δ. έχει μια ξεκάθαρη θέση πως δεν μπορεί οι συνταξιούχοι να δεχτούν για μία ακόμη φορά μείωση των συντάξεών τους, ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς, παρουσίασε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία αν υλοποιηθούν θα μπορέσουν να αποφέρουν έσοδα στο κράτος από τις περικοπές στις συντάξεις.
Τέτοια μέτρα είναι να ισχύσει το 1 προς 10 για φέτος, δηλαδή μία πρόσληψη στο Δημόσιο για κάθε 10 συνταξιοδοτήσεις, να περιορισθεί ο αριθμός των συμβασιούχων κατά 20% αντί για 10% που προβλέπεται, ενώ σημαντικά θα είναι και τα έσοδα από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης  αλλά και από τα νέα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ο πρόεδρος της Ν. Δ. επιμένει πως οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν το αργότερο πριν από το Πάσχα και  άρα , οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα ήταν ίσως παρακινδυνευμένες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Παπαδήμος έχει λάβει το μήνυμα πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα πρόσωπα της Ν. Δ. που βρίσκονται στην κυβέρνηση, ενώ κόκκινο φως έχει ανάψει και στο ενδεχόμενο να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε ριζικό ανασχηματισμό με συγχωνεύσεις και δομικές αλλαγές στα υπουργεία. , καθώς όπως έχει πει ο κ. Σαμαράς, δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου