Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

«Ο Παπανδρέου αθέτησε τις συμφωνίες – Ο Σαμαράς αποκαθιστά τις σχέσεις με τη Μόσχα που διαταράχθηκαν την τελευταία διετία. Σήμερα η συνάντηση με Πούτιν»


«Φέρατε τον ήλιο στη Μόσχα”. Με αυτά τα λόγια στα ελληνικά υποδέχτηκε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, η Πρόεδρος της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιέγκο. Και μπορεί ο ήλιος να είχε μερικές εβδομάδες να βγει στη ρωσική πρωτεύουσα, αλλά στο σκοτάδι βρίσκονταν επί δυο χρόνια οι ελληνορωσικές σχέσεις εξαιτίας της πολιτικής του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Αυτό επισήμαναν τόσο ο κ. Σεργκέι Ιβάνοφ όσο  και η κυρία Βαλεντίνα Ματβιέγκο (που ήταν πρέσβειρα στην Αθήνα επί κυβέρνησης του Κ. Σημίτη) , που  “δείχνοντας”  τον κ. Παπανδρέου τόνισαν ότι επί δυο χρόνια αθετήθηκαν συμφωνίες, άφηναν εκκρεμότητες στις σχέσεις των δυο χωρών καθυστερώντας αποφάσεις  και δεν τιμούσαν την υπογραφή τους. Ο ήλιος λοιπόν που βγήκε εκτός από την παγωμένη Μόσχα ζέστανε και τις ελληνορωσικές σχέσεις. Και αυτό γιατί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίον οι Ρώσοι υποδέχτηκαν σαν να είναι ήδη πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους και προς όλες τις πλευρές ότι ο δρόμος άνοιξε και πάλι με τη Ρωσία.  Σήμερα η νέα αυτή πορεία στις ελληνορωσικές σχέσεις θα επισφραγιστεί με τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Αντώνης Σαμαράς με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν. Χθες οι συναντήσεις του κ. Σαμαρά ξεκίνησαν με τον Επικεφαλής της Προεδρικής Υπηρεσίας, πρώην αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Σεργκέι Ιβανόφ, που ανήκει στην “ομάδα” της Αγίας Πετρούπολης και στενότατο συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν που έχει “χρεωθεί” την προετοιμασία του εδάφους για την επιστροφή του Ρώσου πρωθυπουργού,
στην Προεδρία μετά τις προεδρικές εκλογές που θα γίνου στις 4 Μαρτίου. “Σας γνωρίζουμε ως υποστηρικτή της ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων” είπε στον κ. Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Σεργκεί Ιβανόφ, που χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία ως “κορυφαία πολιτική δύναμη της Ελλάδας”. “Θέλουμε να “αναταχθούν” οι σχέσεις μας” ανταπάντησε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:” Η συνεργασία είναι αναγκαία ώστε να αποκατασταθεί η αρμονική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.”. Ευχαριστώντας τον κ. Ιβανόφ για τη θερμότατη υποδοχή, ο Πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε ότι: “διαπίστωσα για άλλη μια φορά ότι η φιλία μεταξύ των λαών μας είναι ζωντανή”.
Όπως και αυτή μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων του ρωσικού λαού και  ων κομμάτων της ΝΔ και τους κυβερνώντος κόμματος της Ενιαίας Ρωσίας”.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώνοντας την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα, δήλωσε προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ:
«Σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας για τον Ελληνικό λαό, βρίσκομαι εδώ, στη Μόσχα,  αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τη χώρα μας. Πρωτοβουλίες  για οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα:  Ενέργεια, τουρισμό, εξαγωγές, αλλά κυρίως  στην προσέλκυση ρωσικών  επενδύσεων στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι μια –όχι ευκαιριακή– αλλά  μακροπρόθεσμη συνεργασία των δύο χωρών. Συναντήθηκα σήμερα, με τους Επικεφαλής του Κρεμλίνου και της Γερουσίας και είχα μια ουσιαστική  συνομιλία μαζί τους.  Συζητήσαμε για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή. Διαπίστωσα για μια ακόμη φορά, ότι υπάρχει μεγάλη προθυμία απ΄ όλους για την προώθηση γόνιμης συνεργασίας των δύο χωρών. Αύριο (σσ. Σήμερα) , θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Πούτιν, για να θέσουμε εκ νέου – σε στέρεες βάσεις- τις σχέσεις των δύο χωρών. Με τους Ρώσους μας συνδέουν πολλά. Ο δρόμος έχει ανοίξει. Με σωστή δουλειά, μπορεί να έχουμε σωστά αποτελέσματα» Σήμερα ο κ. Σαμαράς θα συναντήσει  εκτός από τον κ. Πούτιν, τον πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο και τον πρόεδρο της GazProm  Αλεξέι Μίλερ.
Ένθετο “Είμαι Ελληνας και Χριστιανός”, τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε το πατριαρχείο Μόσχας στον καθεδρικό Ναό του Σωτήρος.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, παραβρέθηκε και χαιρέτισε τη  μεγάλη ελληνορωσική εκδήλωση του ομογενή σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη στο Συνεδριακό Κέντρο του καθεδρικού Ναού του Σωτήρος αφιερωμένη στους Κρυπτοχριστιανούς, μια πρωτοβουλία, που αγκαλιάστηκε από επιφανείς και πολυάριθμους Ρώσους και Έλληνες καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο διάσημος ηθοποιός Αλεξέι Πετρένκο, η συνθέτης Ευανθία Ρεμπούτσικα, η ορχήστρα λαϊκών οργάνων Ζίκινα και η βυζαντινή χορωδία "Εργαστήρι Ψαλτικής”.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο διάσημος κοσμοναύτης (ποντιακής καταγωγής) Θόδωρος Γιουρτσίχιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου