Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Πολλαπλά τα οφέλη για την Ευρώπη και την Ελλάδα από τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών


Ξεκίνησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η προπαρασκευαστική νομοθετική διαδικασία για τον Κανονισμό σχετικά με την "Αναθεώρηση των Κατευθυντήριων Γραμμών για την ανάπτυξη του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών", στον οποίο ορίστηκε ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος. Σκοπός του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού σχεδίου των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών είναι να μετατραπεί έως το 2030 το σημερινό κατακερματισμένο μωσαϊκό ευρωπαϊκών οδικών, σιδηροδρομικών, θαλασσίων και ποτάμιων μεταφορών σε ένα ενοποιημένο δίκτυο.
Στη σημερινή, δύσκολη οικονομική συγκυρία ο Κανονισμός αυτός αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη. Οφέλη όμως αναμένονται και για την Ελλάδα καθώς θα συνδεθεί αποτελεσματικότερα με το ευρωπαϊκό κέντρο και τις γειτονικές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των άλλων τρόπων μεταφοράς, τα μεγάλα ελληνικά λιμάνια αποκτούν κομβική σημασία καθώς προβλέπεται να ενταχθούν στο βασικό σχεδιασμό.
Το νέο δίκτυο - που πρόκειται για το μεγαλύτερο ίσως αναπτυξιακό σχέδιο που εκπονεί η ΕΕ για τα επόμενα 10-20 χρόνια - σχεδιάζεται να έχει βελτιωμένες συνδέσεις
μεταξύ των διαφόρων τρόπων μεταφοράς και θα συμβάλλει στην επίτευξη στόχων της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος από τον τομέα των μεταφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου