Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

«Αίμα και δάκρυα!»


Την ώρα που η Frau Μέρκελ και οι συν αυτής επιμένουν να μας στείλουν ...μπάστακα που θα ελέγχει το ταμείο της Ελλάδας, ο δοτός πρωθυπουργός υπόσχεται νέο κύκλο με δάκρυα και αίμα.
Τα όσα διαμείφθηκαν χθες μεταξύ των τριών αρχηγών και του κ. Λουκά Παπαδήμου, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου, ήταν ενδεικτικά του κλίματος που υπάρχει και οδηγούν στην άρνηση των πολιτικών να υπογράψουν ταπεινωτικούς όρους και εγγυητικές επιστολές.. Παράλληλα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς έβαλε τις κόκκινες γραμμές σε μια σειρά ζητημάτων που θα ανατροφοδοτούσαν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση να φέρει τα θέματα στη Βουλή για να ψηφιστούν.
Από τη μεριά του ο κ. Λουκάς Παπαδήμος σε μια τελευταία του προσπάθεια να λάβει “λευκή επιταγή” για τις σημερινές διαβουλεύσεις χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους παίζοντας πάλι το γνώριμο παιχνίδι των “εκβιαστικών” διλημμάτων και της χρεοκοπίας. Αντί γι αυτό αποφασίστηκε όταν επιστρέψει από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός να γίνει νέα συνάντηση των αρχηγών μαζί του  για να καθορισθεί εκ νέου η στρατηγική.
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς δεν “τσίμπησε” στις προτάσεις για περικοπές μισθών και συντάξεων  και απευθυνόμενος στον κ. Παπαδήμο του είπε: “Κύριε Πρόεδρε,
η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχει άλλα υφεσιακά μέτρα που διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή. Εκείνο που απαιτείται είναι σθεναρή διαπραγμάτευση. Αυτό πρέπει να κάνετε. Να διαπραγματευτείτε με τους δανειστές”. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι στηρίζει άνευ όρων τον κ. Παπαδήμο.
 Οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν στο θέμα του να μην καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός γιατί κάτι τέτοιο θα μεγάλωνε την ύφεση αν και το πιθανότερο είναι να στηρίξουν την απόφαση για “πάγωμα μισθών” και ωριμάνσεων. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είχε τη φαεινή ιδέα να προτείνει  να συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα των μισθών. Η πρότασή του απερρίφθη χωρίς άνευ...επαίνων ακόμη και από τον κ. Λουκά Παπαδήμο .
Για το θέμα των Επικουρικών Συντάξεων ο κ. Σαμαράς είπε προς τον πρωθυπουργό ένα ξεκάθαρο όχι και τόνισε:” Μπορούμε να διαπραγματευτούμε προτείνοντας ισοδύναμα. Εμείς αντιπροτείνουμε: Να ισχύσει για τις προσλήψεις στο δημόσιο όχι το ένα προς πέντε αλλά το ένα προς δέκα. Παράλληλα η μείωση των συμβασιούχων από 10% να πάει στο 20%. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το όφελος από τον έλεγχο των συντάξεων “μαϊμού”, η αύξηση των εσόδων από τα νέα ηλεκτρονικά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, αλλά και οι δυο περικοπές που έγιναν το 2011 φτάνουν και με το παραπάνω για να καλυφθούν οι στόχοι.” Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Πρόεδρος της ΝΔ για το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού την ώρα που οι τιμές ανεβαίνουν.
Ξεκάθαρη ήταν η θέση του Προέδρου της ΝΔ και για το ζήτημα που προέκυψε για περικοπές των αμυντικών δαπανών με βάση το non paper της τρόικας. “Είναι δυνατόν να μας προτείνουν να κάνουμε περικοπές στις αμυντικές δαπάνες;” αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: “Είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης, που αντιμετωπίζει casus belli από γειτονική χώρα”.
Θέμα έθεσε στον πρωθυπουργό ο κ. Σαμαράς για συμπεριφορές Υπουργών λέγοντας: “ Δεν μπορεί κύριε Πρόεδρε να κάνουν ότι θέλουν. Μια μεταβατική κυβέρνηση οφείλει να φέρεται ως μεταβατική και να μην ξεφεύγει του ειδικού στόχου και έργου της.”. Μάλιστα ο Πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε το θέμα των οικονομικών εισαγγελέων, το Νομοσχέδιο για τις αποφυλακίσεις, οι κρίσεις στα σώματα Ασφαλείας , οι διορισμοί Γενικών Διευθυντών στο Δημόσιο και οι περιορισμοί στη δόμηση στα εκτός σχεδίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου