Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Δυναμικά ξεκίνησε η Ασημακοπούλου-Κατέθεσε ερωτήσεις στους Υπουργούς

Δύο ερωτήσεις   κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κυρία Άννα Ασημακοπούλου σχετικά με:
- Εκμετάλλευση περιπτέρων από βαρέως ανάπηρους πολέμου και στρατιωτικούς ανάπηρους του Ν. 1370/44
 - Μη σύννομες μετακινήσεις προσωπικού από το ΚΠΑ προς το Γ.Ν.Ι. "Γ.Χατζηκώστα".
1) Προς τον Υπουργό: Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Θέμα: Μη σύννομες μετακινήσεις προσωπικού από το Κέντρο Προεπαγγελματικής Αποκατάστασης (Κ.Π.Α) προς το Γ.Ν.Ι “Γ. Χατζηκώστα”
Με τις υπ. αριθμ πρωτ: 10009/28-05-2012 και υπ. αριθμ πρωτ: 11959/27-06-2012 αποφάσεις του κ. Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων “Γ. Χατζηκώστα” κοινοποιήθηκε σε υπάλληλο κλάδου ΥΕ Βοηθητικού Προσωπικού (κλητήρας), εντολή μετακίνησης, από το Κέντρο Προεπαγγελματικής Αποκατάστασης (Κ.Π.Α) Ιωαννίνων, στο οποίο εργαζόταν από το 1991 μέχρι σήμερα, στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων “Γ. Χατζηκώστα”. Αιτιολογία της μετακίνησης αποτέλεσαν “οι έντονες υπηρεσιακές ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω έλλειψης προσωπικού”.  
         Για τις δυο εν λόγω αποφάσεις μετακίνησης της υπαλλήλου κατατέθηκαν αιτήσεις για την ακύρωση και την αναστολή εκτέλεσής τους ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων. Ο  Πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων με την από 16/07/2012 προσωρινή διαταγή του αναστέλλει την εκτέλεση και των δυο αποφάσεων μέχρι την έκδοση της
απόφασης εν Συμβουλίω επί της εκκρεμούσης αναστολής. Η αναστολή αποδίδεται στο ότι οι αποφάσεις μετακίνησης, εκδόθηκαν από τον κ. Διοικητή χωρίς να ληφθούν υπόψη το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο (άρθρα 1,3,4 10 και 15 του Ν. 2716/99, άρθρο 25 του Ν.2519/1997 και η υπ΄ αριθμ. Α3β/7855/16-1-1991 Απόφαση των Υπουργών Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Επιπλέον στο ότι οι αποφάσεις μετακίνησης δεν αναφέρουν τη χρονική διάρκεια μετακίνησης της υπαλλήλου και τα καθήκοντα τα οποία θα της ανατεθούν ενώ στερούνται και σχετικής γνωμοδότησης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Νοσοκομείου. Τέλος στο ότι στις αποφάσεις του κ. Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων “Γ. Χατζηκώστα” δεν ελήφθησαν υπόψη η προϋπηρεσία της υπαλλήλου στην προαναφερθείσα Μονάδα Ψυχικής Υγείας καθώς και η μη εκδήλωση από την ίδια σχετικής επιθυμίας για μετακίνηση.
Αναφέρεται επίσης το γεγονός πως η περίπτωση αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό καθώς υπάρχουν και άλλες αναφορές εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων “Γ. Χατζηκώστα” οι οποίες κάνουν λόγο για μη σύννομες μετακινήσεις καθώς και επιλεκτική επιβολή πειθαρχικών ποινών από τον κ. Διοικητή του Νοσοκομείου.
  Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1)      Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων “Γ. Χατζηκώστα” προχωρά με αποφάσεις της σε μετακινήσεις προσωπικού οι οποίες στερούνται νομιμοποίησης;
2)      Πόσες αποφάσεις μετακίνησης προσωπικού έχουν εκτελεσθεί από τη χρονική στιγμή που ανέλαβε η νυν διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων “Γ. Χατζηκώστα” και από ποιες και προς ποιες Μονάδες του Νοσοκομείου έγιναν μετακινήσεις;
3)      Τηρείται και σε ποιο βαθμό η αμεροληψία στην άσκηση της πειθαρχικής διαδικασίας των υπαλλήλων και πόσες περιπτώσεις επιβολής πειθαρχικών μέτρων έχουν εφαρμοσθεί.

 2)        Προς τον Υπουργό: Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο
  Θέμα: Δυνατότητα εκμετάλλευσης περιπτέρου από βαρέως ανάπηρους πολέμου και στρατιωτικούς ανάπηρους του Ν. 1370/44
  Σύμφωνα με το άρθρο 13 του N.1044/1971 όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 4 του ν. 1043/1980 και εν συνεχεία τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 του Ν. 1680/1987 και επανατροποποιήθηκε με το άρθρο 21 του Ν. 3036/2002 οι ανάπηροι πολέμου και στρατιωτικοί ανάπηροι του Ν. 1370/44 έχουν δικαίωμα εκμετάλλευσης περιπτέρου, με την προϋπόθεση όμως που προβλέπεται από το άρθρο 4 του Ν. 3648/2008 «το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει το εκάστοτε αφορολόγητο ποσό του ετήσιου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το ποσόν της πολεμικής ή στρατιωτικής συντάξεως και το εισόδημα από ιδιοκατοίκηση».
Με δεδομένη τη μείωση του αφορολόγητου ποσού δημιουργείται ένα σημαντικό πρόβλημα για την απρόσκοπτη συνέχιση κάποιων εκ των παροχών που έχουν θεσμοθετηθεί για τους ανάπηρους πολέμου και στρατιωτικούς αναπήρους του Ν. 1370/44 με αναπηρία άνω των 80% και πιο συγκεκριμένα στη δυνατότητα εκμετάλλευσης περιπτέρου.
Χωρίς να παραβλέπουμε τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων, θα θέλαμε να εξαντληθούν όλες οι εφικτές δυνατότητες για τη διατήρηση του επιπέδου διαβίωσης των ανθρώπων αυτών που πρόσφεραν τόσα πολλά στη χώρα.
  Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1) Προτίθεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε ενέργειες  προκειμένου να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των βαρέως αναπήρων πολέμου και στρατιωτικών αναπήρων του Ν. 1370/44 με αναπηρία άνω των 80%;
  2) Πόσο εφικτό είναι το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν της παραγράφου 2 του άρθρου 4 Ν. 3648/2008 οι βαρέως ανάπηροι πολέμου και στρατιωτικοί ανάπηροι του Ν. 1370/44 με αναπηρία 80% και άνω;
  
Η ερωτώσα Βουλευτής
  Άννα Ασημακοπούλου                                         Αθήνα,  30 Ιουλίου 2012          
Βουλευτής Ιωαννίνων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου