Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

«Κλειδώνουν σήμερα τα μέτρα των 11,6 δις ευρώ »

Εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων από την Τρόικα και την ηγεσία της Κομισιόν , που έχουν διαμηνύσει ότι η πιστή τήρηση των δεσμεύσεων αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση της δόσης των 32 δις ευρώ, συγκαλείται σήμερα το απόγεμα από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Το «σταυρόλεξο» που καλούνται να λύσουν είναι δύσκολο, καθώς οι περικοπές των 11,6 δις ευρώ θα έχουν ως επίκεντρο τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα. Νωρίτερα, πριν από την απογευματινή σύσκεψη, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης θα έχει συνεργασία με ανώτατα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. όπου θα παρουσιάσει τα σενάρια μειώσεων στις συντάξεις. ΟΙ τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη σημερινή σύσκεψη, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού κ. Χρήστου Σταϊκούρα, αλλά και του κ. Γ. Βρούτση, που αναμένεται να κληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. 
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι οι περικοπές θα γίνουν με όσο το δυνατόν κοινωνικά δίκαιο τρόπο, σε μια αρνητική συγκυρία για τη χώρα, καθώς πληθαίνουν οι φωνές στην ευρωζώνη κατά της χώρα μας, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που σημειώθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. 
Ο κ. Σαμαράς αναλαμβάνει προσωπικά το βάρος για αλλαγή των συσχετισμών στην ευρωζώνη σχετικά με το ελληνικό ζήτημα και αναμένεται να συναντηθεί στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για το αίτημα της επιμήκυνσης του προγράμματος κατά 2 χρόνια, που θα υποβληθεί επισήμως, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. 
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά, ότι το κλίμα είναι αρνητικό για τη χώρα μας , όπως προκύπτει από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του Γερμανού αντικαγκελαρίου Φίλιπ Ρέσλερ και του υπουργού Οικονομικών της χώρας Β. Σόιμπλε, για πλήρη εφαρμογή του προγράμματος. Παράλληλα ο πρωθυπουργός εκφράζει την ανησυχία του για την αναζωπύρωση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου