Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Απαιτεί κινήσεις για τα... ακίνητα!



Στοπ στη σπατάλη των 155.000.000 ευρώ που πληρώνει κάθε χρόνο το Δημόσιο για ενοίκια είναι αποφασισμένος να βάλει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μέσω του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου ζήτησε από τους υπουργούς να γίνει άμεσα καταγραφή όλων των ακινήτων που ανήκουν σε υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς.
Ο πρωθυπουργός δίνει μάλιστα προθεσμία μόλις μίας εβδομάδας στους υπουργούς, προκειμένου να ενημερώσουν για τα ακίνητα που διαθέτει κάθε υπουργείο αλλά και να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τα κτίρια εκείνα στα οποία θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν υπηρεσίες τους ή υπηρεσίες άλλων υπουργείων, για τις οποίες σήμερα καταβάλλεται μίσθωμα.
Το θέμα των μισθωμάτων που πληρώνουν οι δημόσιες υπηρεσίες πάντως είναι παλιό και έχει αποκαλυφθεί στην ολότητά του εντός του Κοινοβουλίου. Πρώτη το είχε ξεκινήσει η βουλευτής Α’ Αθηνών της Ν.Δ. Φωτεινή Πιπιλή μέσω της οποίας είχε αποκαλυφθεί ότι πέντε Ανεξάρτητες Αρχές πλήρωναν ενοίκια πάνω από 5.000.000 ευρώ τον μήνα. Λίγους μήνες
αργότερα το 2011 με έγγραφό του το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε τη Βουλή ότι η δαπάνη για πληρωμή μισθωμάτων υπουργείων, περιφερειών και περιφερειακών υπηρεσιών κόστισε 155.770.000 ευρώ. Το ποσόν αυτό μάλιστα είχε προκύψει και μετά τη μείωση στα μισθώματα που πέτυχε το Δημόσιο. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η σχετική δαπάνη για το 2009 είχε ανέλθει σε 178.160.000 ευρώ, ενώ το 2010 σε 169.700.000 ευρώ.
Σημαντικά ήταν και τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στην προηγούμενη Βουλή από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με τα οποία τα μισθώματα κτιρίων στα οποία στεγάζονται δημόσιες οικονομικές και κτηματικές υπηρεσίες ανήλθαν στα 27.200.000 ευρώ. Σε έγγραφο που είχε διαβιβάσει στη Βουλή ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αναφερόταν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλουν κάθε χρόνο για τις στεγαστικές τους ανάγκες σε ενοίκια ποσόν ύψους 37.000.000 ευρώ.
Οπως είναι εύκολα αντιληπτό, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και στόχος είναι η περιστολή δαπανών για τη στέγαση υπηρεσιών, που σήμερα σε μεγάλο βαθμό καλύπτεται με μισθώσεις, την ώρα που πολλά ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο «ρημάζουν» αναξιοποίητα και κενά. Μαζί με τους υπουργούς απάντηση είναι πολύ πιθανό να στείλει και η Βουλή, καθώς και αυτή στεγάζεται σε κτίρια πληρώνοντας ενοίκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου