Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

Νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος του 2012, αναγκάζεται να χορηγήσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το taxisnet, δεν...
άντεξε το βάρος του πλήθους των δηλώσεων και από το Σάββατο υπολειτουργεί, ενώ σήμερα ενδεχομένως ανακοινωθούν και οι ρυθμίσεις για την πληρωμή των φόρων σε δόσεις.
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, απαντούσαν «πιθανόν» στην ερώτηση για το αν θα δοθεί παράταση, δεδομένου ότι ακόμη μεγάλος αριθμός φορολογουμένων δεν έχει υποβάλει τη δήλωσή του, για αντικειμενικούς λόγους.
Ταυτόχρονα σε εκκρεμότητα παραμένει και η υπόσχεση του υπουργείου Οικονομικών, για πληρωμή μέχρι σε δέκα δόσεις του φόρου εισοδήματος, που περιέχουν τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα.
Ενώ σήμερα λήγει η προθεσμία, δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως καμία ρύθμιση και συνεπώς μέχρι να ανακοινωθεί, ισχύει η πληρωμή του φόρου σε τρεις διμηνιαίες δόσεις για όσους έχουν λάβει το εκκαθαριστικό μέχρι και Ιούλιο και σε δύο δόσεις για όσους το λάβουν τον Αύγουστο.
Η ρύθμιση που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση προβλέπει την αποπληρωμή του εκκαθαριστικού μέχρι και σε δέκα μηνιαίες δόσεις, αλλά η τρόικα δεν είχε δώσει την έγκρισή της.
Ακόμη, σήμερα λήγει και η παράταση για την ένταξη στη ρύθμιση για τα παλαιά χρέη, για την οποία επίσης η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ έχει δεσμευτεί ότι θα αντικατασταθεί από άλλη ρύθμιση, που θα προβλέπει μέχρι 60 δόσεις.
Χθες το πρωί το σύστημα taxisnet κατέρρευσε, ενώ πρόβλημα πρόσβασης παρουσίασε το απόγευμα και ο κεντρικός κόμβος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Ειδικότερα, το taxisnet ήταν εκτός λειτουργίας χθες το πρωί μέχρι και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, αποκαταστάθηκε η λειτουργία τους, αλλά μετά τις 4 το απόγευμα είχε ξανά προβλήματα πρόσβασης.
Επίσης, ανά διαστήματα, το taxisnet έπεφτε και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, γεγονός που σημαίνει ότι έχει συσσωρευτεί τεράστιος αριθμός δηλώσεων, για τις τελευταίες ώρες της προθεσμίας.
Αιτία ήταν ο αυξημένος αριθμός φορολογουμένων που επιχείρησε χθες να υποβάλει τη δήλωση φόρου εισοδήματος, προ τελευταία μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας καθώς δεν είχε ανακοινωθεί παράταση.
Αυξημένος φόρος εισοδήματος
Αυξημένος φόρος εισοδήματος και έκτακτων εισφορών καταλογίστηκε στην τελευταία παρτίδα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που ταχυδρόμησε χθες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Ο μέσος φόρος στα χρεωστικά σημειώματα διαμορφώθηκε στο ποσό των 2.101 ευρώ, από 1.169 ευρώ που ήταν στην αμέσως προηγούμενη αποστολή, ενώ ο μέσος φόρος στο σύνολο των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί ανέρχεται σε 1.721 ευρώ.
Τα συνολικά καθαρά βεβαιωθέντα έσοδα από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ανήλθαν μέχρι τώρα σε 4,24 δισ. ευρώ.
Η τελευταία (7η) παρτίδα περιλαμβάνει 674.902 εκκαθαριστικά, με το φορολογούμενο εισόδημα (δηλωθέν συν τεκμήρια) να ανέρχεται σε 12,28 δισ. ευρώ. Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΓΓΠΣ προκύπτει ότι:
- 474.188 σημειώματα (ή το 70,3% του συνόλου) είναι χρεωστικά.
- 56.158 (ή το 8,3%) είναι πιστωτικά με επιστρεφόμενο φόρο εισοδήματος ύψους 50,2 εκατ. ευρώ, αλλά με τον συμψηφισμό της ειδικής εισφοράς και του τέλος επιτηδεύματος, το ποσό μειώνεται σε 39,1 εκ. ευρώ.
- 144.556 σημειώματα (το 21,4%) είναι μηδενικά.
Από το σύνολο των 3.761.473 δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί προκύπτει ότι:
- Χρεωστικές είναι οι 2.562.135 ή το 68,1 με πρόσθετο φόρο ύψους 4,41 δισ. ευρώ ή 1.721 ευρώ κατά μέσο όρο.
- Μηδενικές είναι 885.989 δηλώσεις ή το 23,6%
- Πιστωτικές είναι 313.349 δηλώσεις ή το 8,3% με επιστρεφόμενο φόρο ύψους 173,1 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου