Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Η τρόικα ως Αττίλας στη Μεγαλόνησο!


Τότε ήταν τα τουρκικά στρατεύματα. Ο μαύρος Αττίλας, που άφησε πίσω του νεκρούς, αγνοουμένους και κυρίως μια χώρα κομμένη στα δύο· ο μαύρος Αττίλας, που οδήγησε στη γέννηση των σημερινών επετείων μνήμης από την εισβολή - σαν την επέτειο που με πόνο εορτάστηκε και πριν από λίγες ημέρες στην Κύπρο.
Σήμερα η Μεγαλόνησος βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν νέο εχθρό, τον «Αττίλα» των τραπεζών και των διεθνών κερδοσκόπωνν που με παντιέρα τη δημοσιονομική εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας κρύβουν ότι ο πραγματικός στόχος τους είναι η διάλυση του κοινωνικού ιστού ακόμη μιας χώρας της Ε.Ε. που ταλανίζεται από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Ηδη από την Τρίτη, το κλιμάκιο της τρόικας που κατέφθασε στην Κύπρο έδειξε -σε πρώτη φάση, σε επίπεδο προτάσεων- τις πραγματικές του προθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονταν χθες στον κυπριακό Τύπο, οι «οικονομικοί δολοφόνοι με τις γραβάτες» πρότειναν τη μείωση του κρατικού μισθολογίου κατά 15% μέσα στην επόμενη τριετία, ενώ επιπλέον έκαναν λόγο για μειώσεις στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές κατά 10%, όπως και για πλήρη αποκοπή του 13ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους. Από την πρόχειρη «σούμα» που έκαναν, οι τροϊκανοί εκτίμησαν ότι πρέπει να προκύψουν περικοπές ύψους ενός δισ. ευρώ
από τις κρατικές δαπάνες μέσα στην επόμενη τριετία. Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία μετέχει στην υπουργική επιτροπή διαπραγματεύσεων με την τρόικα, προσδιόρισε τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου ως τον χρόνο για την υπογραφή του Μνημονίου Στήριξης της κυπριακής οικονομίας, όπως ευγενικά χαρακτηρίζεται πια το δάνειο που λαμβάνει μια χώρα με τους πλέον επαχθείς όρους από το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Σε δηλώσεις της πάντως στο ΡΙΚ, η κυρία Χαραλάμπους είπε ότι οι διαβουλεύσεις με το κλιμάκιο της τρόικας δεν θα ολοκληρωθούν τώρα, παρά μόνον όταν και οι δύο πλευρές θα είναι έτοιμες. Επισήμανε επίσης ότι πιο ολοκληρωμένη εικόνα και εκτιμήσεις θα είναι δυνατόν να υπάρξουν μετά τη νέα συνάντηση της Παρασκευής.
Το μακρύ χέρι της τρόικας όμως φτάνει ακόμη πιο πέρα, καθώς οι «απόστολοι του Μνημονίου» έθεσαν εμμέσως πλην σαφώς, κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχαν με κορυφαία στελέχη δημόσιων επιχειρήσεων, και θέμα ανάγκης ιδιωτικοποίησης μεγάλων ημικρατικών οργανισμών, όπως είναι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) και η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ)! Από την πλευρά του πάντως, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΑΤΗΚ Στάθης Κιττής δήλωσε ότι έχουν αναλυθεί στους εκπροσώπους της τρόικας τα μεγάλα οφέλη για το κράτος και τους πολίτες από το γεγονός ότι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών είναι κερδοφόρος οργανισμός - συγκεκριμένα ανέφερε ότι κατά μέσο όρο το ετήσιο όφελος του κράτους από τη λειτουργία της Αρχής ανέρχεται στα 80.000.000 ευρώ. Ο κ. Κιττής πρόσθεσε ακόμη ότι επί λέξει είπε στους συνομιλητές του ότι «εδώ είναι Κύπρος κι όχι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής»!
Η Κύπρια υπουργός που απάντησε όπως έπρεπε στην προκλητική Ρουμάνα εκπρόσωπο του ΔΝΤ
Η είδηση που ακολουθεί θα μπορούσε να... διδάσκεται σε όλα τα καλά πανεπιστήμια «παραγωγής» πρωθυπουργών και πάσης φύσεως ηγετών, ενώ θα μπορούσε να αποδειχτεί και χρησιμότατος σύμβουλος πολιτικού θάρρους και πολιτικής αξιοπρέπειας για τους απανταχού εθνοσωτήρες. Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την Κύπρο, η συζήτηση της κυπριακής υπουργικής επιτροπής με τους εκπροσώπους της τρόικας δεν έγινε σε κλίμα «τσαγιού και συμπάθειας», αλλά είχε έντονα χαρακτηριστικά... διαπραγμάτευσης, σε υψηλούς μάλιστα τόνους! Πρωταγωνίστρια του επεισοδίου ήταν η Κύπρια υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία δεν δίστασε, όταν έκρινε σκόπιμο, να συγκρουστεί με την εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), τη Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσου, που στη διεθνή οικονομική πιάτσα είναι πια γνωστή και ως... Δρακουλέσκου! Συγκρούστηκε, με άλλα λόγια, με την κυρία που πριν από λίγο καιρό το έπαιζε σκληρή στην Αθήνα, σκορπώντας τον φόβο και τον τρόμο στους Ελληνες διαπραγματευτές.
Οταν λοιπόν η Κύπρια υπουργός ζήτησε να μιλήσουν για μέτρα αύξησης των εσόδων του δημοσίου, αλλά όχι για περικοπές σε μισθούς, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε ότι στις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης υπήρξαν περικοπές κατά 25% και μέσω των περικοπών οι χώρες αυτές κατάφεραν να ορθοποδήσουν, με την κυρία Χαραλάμπους να ανταπαντά με τη φράση «γι' αυτό και γεμίσαμε με οικονομικούς μετανάστες από τη χώρα σας!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου