Σαφές δείγμα των προθέσεών του αναμένεται να δώσει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση της Κ. Ο. της Ν. Δ. μετά τις εκλογές. Ο πρωθυπουργός στην πρώτη ουσιαστικά δημόσια παρέμβασή του μετά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα δηλώσει αποφασισμένος να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στέλνοντας έτσι πολλαπλά μηνύματα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, πως θα γίνουν όλα όσα πρέπει, έτσι ώστε η χώρα να αρχίσει να πορεύεται στο ρυθμό της ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους βουλευτές να συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα με τους υπουργούς και την κυβέρνηση, ενώ ήδη έχει ξεκαθαρίσει στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου πως θα πρέπει να έχουν τις πόρτες ανοιχτές στους βουλευτές αλλά και στους πολίτες, έτσι ώστε να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Είναι σαφές ότι ο Αντώνης Σαμαράς, δίνει ιδιαίτερο βάρος στη μείωση του κράτους και στον περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο και σκοπεύει άμεσα να ανακοινώσει και συγχωνεύσεις αλλά και καταργήσεις αρκετών οργανισμών, χωρίς όμως να γίνουν απολύσεις. Μέχρι το φθινόπωρο μάλιστα, θα έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό οι αποκρατικοποιήσεις τουλάχιστον 4 οργανισμών, με πρώτη αυτή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μιας εταιρίας που ζημιώνει το Ελληνικό Δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ. Τόσο με τις αποκρατικοποιήσεις όσο και με τις συγχωνεύσεις , ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να στείλει ένα σαφέστατο μήνυμα στην Τρόικα και να έχει ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του στο τραπέζι της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου. Από το Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως η Αθήνα θα υλοποιήσει στο έπακρο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, και το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί πως με μια «ανεκτή» έκθεση από την πλευρά της Τρόικας δεν θα υπάρξει κανένα θέμα με την εκταμίευση των επόμενων δόσεων.
Στην κυβέρνηση μάλιστα δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πρωτοβουλία των Ελλήνων ομογενών και την παρουσία του Κλίντον στην Αθήνα, επισημαίνουν πάντως πως για να αρχίσουν να έρχονται ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, πρέπει να αλλάξουν πολλά στο κράτος.
Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος όσο και οι επιχειρηματίες τόνισαν στον Αντώνη Σαμαρά και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και να υπάρξει επιτέλους ένα θετικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις. Στην κυβέρνηση, πάντως, τονίζουν πως είναι αποφασισμένοι να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση άμεσα έτσι ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι διατεθειμένος να αρχίσει τη συζήτηση για την επιμήκυνση και τις αλλαγές στο Μνημόνιο με τους τροϊκανούς, καθώς εκτιμά πως η όποια απόφαση ληφθεί θα είναι μια πολιτική απόφαση που θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως έχουν βρει ήδη ισοδύναμα μέτρα της τάξης των 200 εκατ. Ευρώ, έτσι ώστε να μην υπάρξουν νέες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, ενώ θα ζητήσουν άμεσα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και το να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να πληρώσουν με δόσεις τους φόρους εισοδήματος.
Το επόμενο διάστημα , ο Αντώνης Σαμαράς θα ξεκινήσει τις ουσιαστικές επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, καθώς, όπως έχει ξεκαθαρίσει μιλώντας σε συνεργάτες του, «.. .τη διαπραγμάτευση θα την κάνω εγώ, ανεξαρτήτως του τι λέγεται μπροστά ή πίσω από τις κάμερες¨. Στην πρώτη φάση μάλιστα ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να έρθει σε επαφή ακόμα και μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του των χωρών του Νότου που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα. Με συμμάχους τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας αλλά και τον Ιρλανδό, ο κ. Σαμαράς ελπίζει ότι θα καταφέρει να ασκήσει ουσιαστική πίεση στις Βρυξέλλες αλλά και στον ευρωπαϊκό Βορρά για αλλαγή στρατηγικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου