Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Σύσκεψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων και το ΧΑΔΑ Δουρούτης



Σύσκεψη για τα ζητήματα διαχείρισης των απορριμμάτων πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη, της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων, (αρμόδιας και για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας) κ. Τ. Καλογιάννη, του Δημάρχου Ιωαννίνων κ. Φ. Φίλιου, του αντιδημάρχου Ιωαννίνων, προέδρου του ΦΟΔΣΑ κ. Θ. Μπέγκα και του αντιδημάρχου Ιωαννίνων, υπεύθυνου Δ.Ε. Μπιζανίου κ. Δ. Νάστου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα τελευταία δεδομένα με την χωματερή Δουρούτης, εκφράστηκε η αναγκαιότητα να δοθεί ένα τέλος στην εναπόθεση αδρανών υλικών στη χωματερή και αναλύθηκαν οι εξελίξεις στο σχεδιασμό διαχείρισης των στερεών αποβλήτων Ηπείρου.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εξέφρασε την πρόθεση της Περιφέρειας να στηρίξει πρωτοβουλίες για να σταματήσει η εναπόθεση αδρανών υλικών και μπαζών στην χωματερή Δουρούτης. «Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για να αδειοδοτηθούν  τέτοιες δράσεις. Υπάρχουν κάποια κενά, αλλά πρέπει να γίνουν άμεσα γιατί είναι ένα θέμα που δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία και εμείς και ο Δήμος από την πλευρά του».
Αναφέρθηκε επίσης στις διαδικασίες αποκατάστασης
της χωματερής Δουρούτης, αλλά και του συνόλου των ΧΑΔΑ της Περιφέρειας Ηπείρου, εκφράζοντας τη δυσφορία του για τη μη κατάθεση προσφορών στις δημοπρασίες αποκατάστασης των ΧΑΔΑ που είχαν γίνει την περασμένη εβδομάδα: «Έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα για να αποκαταστήσουμε πλήρως όλους τους ΧΑΔΑ», είπε και συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο ΧΑΔΑ Δουρούτης:
«Στο ΧΑΔΑ Δουρούτης έχει γίνει μια δημοπρασία από παλιά και έχουν ανακύψει κάποια θέματα. Θέση μας είναι ότι εφόσον έχει αυξηθεί η επιφάνεια, από τον καιρό που  έχει γίνει η μελέτη, θα πρέπει να υπάρξει ένα υποέργο ακόμα. Αλλά αυτό θα προκύψει με ξεχωριστή δημοπρασία. Όμως, πρέπει άμεσα να δουλέψει ο εργολάβος».
Τέλος, ενημέρωσε για την συνεχή παρακολούθηση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού. «Τον παρακολουθούμε από πολύ κοντά. Ότι και να υπάρχει, αν υπάρχει, δεν είναι άλυτο θέμα».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φ. Φίλιος, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:
 «Αυτή τη στιγμή στην αποκατάσταση στη Δουρούτη υπάρχουν δύο προβλήματα. Πρώτον, υπάρχει υστέρηση σε εργασίες από τη μεριά της εταιρείας και δεύτερο, υπάρχει ακόμα υλικό που μεταφέρεται παρανόμως. Οι αποφάσεις είναι κάθετες. Εν ονόματι δυο-τριών παράνομων εναποθέσεων δεν θα διαλύσουμε τη δουλειά που έχουμε στήσει για να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον με τα στερεά απόβλητα
Δεύτερον, είμαστε αποφασισμένοι, η τοπική αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο ΦΟΔΣΑ, να λύσουμε το θέμα των στερεών αποβλήτων σε όλη την Ήπειρο, ο καθένας στο μερίδιο που του ανήκει. Εμείς σαν μεγάλη πόλη, που έχουμε τον τεράστιο όγκο των απορριμμάτων, οι δήμαρχοι των μικρότερων δήμων που έχουν το δικό τους μερτικό και η Περιφέρεια Ηπείρου που βοηθά πάρα πολύ. Άρα, δεν θα έρθει κανείς άλλος να μας λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να το λύσουμε εμείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου