Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ: 21 τρισ. δολάρια είναι κρυμένα σε φορολογικούς παραδείσους!


Ούτε ένα ούτε δύο... αλλά 21 τρισ. δολάρια τοποθέτησαν οι πλούσιοι αυτού του κόσμου σε «φορολογικούς παραδείσους» ως το τέλος του 2010. Το μέγεθος του ποσού είναι συγκλονιστικό, καθώς ισούται στην πραγματικότητα με όλο το οικονομικό μέγεθος της Αμερικής και της Ιαπωνίας μαζί, ενώ θα μπορούσε να λύσει κάθε οικονομικό πρόβλημα της Αφρικής αλλά και της Ευρώπης.
Τα στοιχεία προέκυψαν από την έρευνα που πραγματοποίησε ο Τζέιμς Χέντρι, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της συμβουλευτικής εταιρίας McKinsey στη Βρετανία και εντεταλμένος του δικτύου Tax Justice, το οποίο μάχεται για την κατάργηση των φορολογικών παράδεισων. Ο κ. Χέντρι, που υποστηρίζει ότι το συνολικό νούμερο που αναφέρει στην έκθεσή του είναι συντηρητικό και ότι το πραγματικό μπορεί να φτάνει ως και τα 32 τρισ. δολάρια, χρησιμοποίησε για την εργασία του στοιχεία από τη Διεθνή Τράπεζα Διακανονισμών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και διάφορες κυβερνήσεις. Η έρευνά του δε αφορά μόνο χρήματα τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε τράπεζες και επενδυτικούς λογαριασμούς, ενώ στον τελικό υπολογισμό δεν έχει συμπεριλάβει άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα και ιδιωτικά σκάφη.
Σε σχετικό δημοσίευμα που έκανε το βρετανικό
δίκτυο BBC, ο κ. Χέντρι ανέφερε ότι οι πολύ πλούσιοι αυτού του πλανήτη μετακινούν τεράστια ποσά νόμιμα μέσω ενός εργατικού δικτύου ανθρώπων που αποτελείται από επαγγελματίες του τραπεζικού τομέα. «Αν δει κανείς αυτή τη μελέτη από άλλη οπτική γωνία, η είδηση αποτελεί πραγματικά καλά νέα. Ο κόσμος μόλις ανακάλυψε έναν τεράστιο σωρό από πλούτη, τα οποία θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη λύση των οικονομικών προβλημάτων του πλανήτη» ανέφερε στο BBC ο οικονομολόγος. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», η οποία έκανε επίσης εκτεταμένα ρεπορτάζ για το θέμα, συνολικά μόλις 10.000.000 άνθρωποι είναι αυτοί που κρατούν το παραπάνω ποσό σε «φορολογικούς παραδείσους», ενώ από το ποσό των 21 τρισ. δολαρίων τα 9,8 τρισ. βρίσκονται στα χέρια μόλις 92.000 ανθρώπων. «Εάν μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο να φορολογήσουμε όλα αυτά τα χρήματα ή τουλάχιστον εάν βρίσκαμε έναν τρόπο να πείσουμε τους ιδιοκτήτες τους να τα τοποθετήσουν σε επενδύσεις στην πατρίδα τους, τότε θα είχαμε κάνει ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση της φορολογικής δικαιοσύνης, ενώ θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε σοβαρά προβλήματα του πλανήτη, όπως αυτά που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή» ανέφερε ο κ. Χέντρι στον «Guardian».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου