Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

«Βάζουν τα θεμέλια για την επαναδιαπραγμάτευση»

Έχοντας στα χέρια του την εισήγηση του οικονομικού επιτελείου για τα μέτρα και τις περικοπές ύψους 11,5 δις , ο Αντώνης Σαμαράς καλείται σήμερα, στη συνάντησή του με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, να κάνει ουσιαστικά το πρώτο βήμα και να κλειδώσει την οικονομική πολιτική για την επόμενη μέρα. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση γεμίζει τη φαρέτρα της για τη δύσκολη διαπραγμάτευση που ξεκινά. Στην Αθήνα επικρατεί συνωστισμός, με την Τρόικα να συναντά τον κ,. Στουρνάρα, τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών Κόλινς να στηρίζει κυβέρνηση και αποκρατικοποιήσεις ζητώντας όμως την τήρηση των δεσμεύσεων και τον Μανουέλ Μπαρόζο να συναντά το απόγευμα στην Αθήνα τον πρωθυπουργό διαβεβαιώνοντας τους πάντες για την παραμονή μας στην ευρωζώνη. 
 Στην κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα στην επίσκεψη Μπαρόζο, την πρώτη μετά την έναρξη της κρίσης, καθώς επιζητούν μια ουσιαστική στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται το τελευταίο διάστημα. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι οργισμένος με τις συνεχείς δηλώσεις ξένων αξιωματούχων περί αναμενόμενης ελληνικής χρεοκοπίας καθώς θεωρεί ότι δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στη χώρα σε μια περίοδο που καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για ανάκαμψη. 
 Ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει λοιπόν από τον κ. Μπαρόζο να προβεί σε μια δήλωση στήριξης, στο Μαξίμου όμως θεωρούν δεδομένο πως ο πρόεδρος της Κομισιόν θα θέσει προς την ελληνική πλευρά και το θέμα της τήρησης των δεσμεύσεων. ΣΕ αυτή τη λογική ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς, έτσι ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. 
 Ο κ Σαμαράς αναμένεται να θέσει και το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης για το οποίο δεν πιστεύουν πως ο κ. Μπαρόζο θα έχει αντίρρηση, αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και εγγυήσεις. Με τον πρόεδρο της Κομισιόν εξάλλου ξεκινούν και οι κατ ιδίαν επαφές του Αντώνη Σαμαρά με Ευρωπαίους παράγοντες και ηγέτες, επαφές που θα συνεχιστούν από τα τέλη Αυγούστου και μετά. 
 Στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα την Παρασκευή, αναμένεται να συζητηθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί , όχι όμως και το ενδεχόμενο μιας ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης . Για τον πρωθυπουργό εξάλλου αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει σε άλλο επίπεδο καθώς η όποια απόφαση ληφθεί θα είναι μια ξεκάθαρα πολιτική απόφαση. Στο Μαξίμου συνεχίζουν να ελπίζουν σε μια «ανεκτή» έκθεση της Τρόικας, κάτι που θεωρούν πως θα βοηθήσει στην προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και θα δώσει μια ανάσα στην ελληνική κοινωνία. 
 Βασικό χαρτί πάντως στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά θα είναι το γεγονός ότι με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στη χώρα η ύφεση έχει σκαρφαλώσει στο 7% και η ανεργία θα φτάσει στο 25%, άρα είναι σαφές πως κάτι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Σε αυτή τη λογική ο κ. Σαμαράς αναμένεται να θέσει επιμέρους ζητήματα, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και η λήψη ισοδύναμων μέτρων έτσι ώστε να μην υπάρξουν νέες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου