Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Συμμετοχή της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Έργο HeERO (Harmonised eCall European Pilot)



Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης υπέγραψε την διακήρυξη του ανοιχτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου: «Προμήθεια, Εγκατάσταση, Προσαρμογή και Συντήρηση Εξοπλισμού και Λογισμικού για Κέντρο Εξυπηρέτησης κλήσεων eCall και θέση σε πλήρη λειτουργία της ολοκληρωμένης λύσης στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου HeERO», προϋπολογισμού 246.000 ευρώ και χρονικής διάρκειας 15 μηνών.
Το ευρωπαϊκό έργο HeERO (Harmonised eCall European Pilot) είναι η πρωτοπόρος τεχνολογικά πιλοτική εφαρμογή του Συστήματος eCall σε εννέα Ευρωπαϊκές χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Ρουμανία, Τσεχία, Ολλανδία, Κροατία, Φινλανδία, Σουηδία.
Με την κοινοπραξία των εννέα χωρών, δημιουργείται για πρώτη φορά στην Ευρώπη ένα κοινό προστατευτικό πλαίσιο, για τον έγκαιρο εντοπισμό και την παροχή βοήθειας σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος με τη χρήση του συστήματος eCall.
Το eCall είναι μια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση αυτοκινητιστικού ατυχήματος, και λειτουργεί ως εξής: ένας πομποδέκτης κινητής
τηλεφωνίας, ενσωματωμένος στο όχημα, καλεί αυτόματα το κέντρο έκτακτης ανάγκης για βοήθεια. Η κλήση γίνεται μέσω του Τηλεφωνικού Κέντρου Εξυπηρέτησης Έκτακτης Ανάγκης (112) και περιέχει δεδομένα σχετικά με το όχημα (τύπος οχήματος, αριθμός πλαισίου, γεωγραφικές συντεταγμένες εντοπισμού της θέσης του οχήματος, κατεύθυνση κίνησης, κα), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είχε από το 2005 υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μνημόνιο Κατανόησης για τη συμμετοχή της Ελλάδος στην εφαρμογή του eCall και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε την εφαρμογή του προγράμματος το 2009. Με την διακήρυξη του ανοιχτού διαγωνισμού HeERO, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, υλοποιεί την πιλοτική συμμετοχή της Ελλάδος, στα Συστήματα Ευφυών Μεταφορών για την μελλοντική ενσωμάτωση των υπηρεσιών eCall στο Ελληνικό Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης  Έκτακτης Ανάγκης .
Σε δήλωση του ο αναπληρωτής Υπουργός Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε ότι «η προώθηση του διαγωνισμού δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον του Υπουργείου για τις ευρυζωνικές υποδομές και τις προηγμένες υπηρεσίες, με εφαρμογή τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων, σύμφωνα με το «Ψηφιακό Θεματολόγιο 2020» της Ε.Ε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου