Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Η οικονομική κρίση επηρεάζει τις βάσεις 2012

Η κρίση στην ελληνική κοινωνία δε θα αφήσει τις φετινές βάσεις ανεπηρέαστες. Οι μαθητές κατά την συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους... δελτίου έλαβαν υπόψη τους σε μεγαλύτερη κλίμακα από ποτέ το - συρρικνωμένο - οικογενειακό εισόδημα, το υπέρογκο κόστος φοίτησης μακριά από την οικογενειακή εστία, τη ''σιγουριά" της επαγγελματικής αποκατάστασης. Έτσι γίνεται κατανοητό γιατί αυξήθηκαν οι υποψήφιοι που προτίμησαν να δηλώσουν τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, τις ακαδημίες του εμπορικού ναυτικού (ακόμα και ως πρώτη επιλογή) και τα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, παραλείποντας περιφερειακές σχολές που το αντικείμενό τους μπορεί και να τους ενδιέφερε περισσότερο. Αποτέλεσμα των παραπάνω επιλογών θα είναι η άνοδος των βάσεων σε κάποιες σχολές ή η πτώση σε άλλες με μικρότερο όμως ποσοστό στα κεντρικά τμήματα σε σχέση με τα αντίστοιχα της επαρχίας. 
Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται άνοδος (ίσως και πάνω από 1000 μόρια) στις αστυνομικές σχολές (αξιωματικών και αστυφυλάκων) με τους υποψηφίους να δίνουν μάχη άνευ προηγουμένου που οφείλεται επιπρόσθετα και στη μείωση των θέσεων που διατίθενται (συνολικά 580 από 1.244 πέρυσι). Σύμφωνα με την προκήρυξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, 500 θέσεις θα δοθούν για τις σχολές αστυφυλάκων και 80 για τις σχολές αξιωματικών. Αναφορικά με τις στρατιωτικές σχολές, θα υπάρξει αύξηση των βάσεων αλλά θα είναι μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη των αστυνομικών τμημάτων καθώς οι θέσεις που διατίθενται φέτος είναι ελαφρώς μειωμένες (1.170 από 1.294 πέρυσι). Ανάλογη κατάσταση θα επικρατήσει και στις ΑΕΝ όπου έχουν προκηρυχθεί και εδώ λιγότερες θέσεις ενώ η ζήτηση αυξάνει τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα μετά το 2010, όταν έκανε τα πρώτα σημάδια της η κρίση, με τη θάλασσα να φαίνεται και πάλι ως μία σημαντική διέξοδος στην επαγγελματική απασχόληση των νέων. 
Όσο αφορά τις βάσεις 2012 για τις σχολές ανά πεδίο, αναμένεται άνοδος στην πλειονότητα των σχολών ΑΕΙ που εντάσσονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Νομικές, Φιλολογικές, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικές), ενώ στα ξενόγλωσσα τμήματα θα υποχωρήσουν εξαιτίας των χειρότερων επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα των ξένων γλωσσών. Αισθητή πτώση αναμένεται στις Φυσικομαθηματικές Σχολές του 2ου πεδίου, όπως και στα πολυτεχνικά τμήματα του 4ου λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων, η οποία όμως θα είναι μικρότερη στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν οι βάσεις στις περιζήτητες ιατρικές του 3ου πεδίου, ενώ μικρές αυξομειώσεις θα έχουν οι οικονομικές σχολές που εντάσσονται στο 5ο επιστημονικό πεδίο.
Θα πρέπει τέλος, να επισημάνουμε ότι η διαφορά στις βάσεις μεταξύ των συναφών τμημάτων του κέντρου και της περιφέρειας θα είναι μεγαλύτερη στα μεσαία και χαμηλόβαθμα τμήματα και λιγότερο στα περιζήτητα και ότι οι νέοι φαίνεται να κάνουν στροφή στις παραδοσιακές επιστήμες που παρέχουν πτυχία με καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και που παρά τον κορεσμό των αντίστοιχων επαγγελμάτων στη χώρα μας μπορούν να τους ανοίξουν το δρόμο για εργασία και στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου