Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Κόλαση φωτιάς στη Χίο - Ένας τραυματίας πυροσβέστης

Μάχη με τη φωτιά εξακολουθούν να δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Χίο ενώ τα εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι δεν επιτρέπουν την προσθαλάσσωση των Canadair.
Κατά περίσταση επιχειρούν τα πυροσβεστικά ελικόπτερα.
Πρώτος στόχος των πυροσβεστών ήταν να σωθεί το χωριού Πυργί, γνωστό για την παραγωγή της παγκοσμίως γνωστής μαστίχας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο το μέτωπο Κοντυλώπου- Πυργίου – Καλαμωτής, ωστόσο υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις.
Μεγάλο πρόβλημα δημιουργούν οι θυελλώδεις άνεμοι, σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.
Στη Χίο επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο, 50 εθελοντές, αλλά και 79 στρατιώτες.
Μεγάλο μέτωπο κατακαίει την Καρίντα και τα Κάτω Φανά, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι πυρκαγιές στους Ολύμπους και στη περιοχή της Παναγιάς Σικελιάς
Επίσης, όλο το βράδυ η φωτιά έκαιγε στην περιοχή της Ελίντας, στα βόρεια και δυτικά του νησιού, όπου πλησιέστερος οικισμός είναι το χωριό της Σιδηρούντας. Απο το πρωί οι φλόγες καίνει τις αναδασωτέες εκτάσεις στην περιοχή Αναβάτου- Σιδηρούντας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί στη Σιδηρούντα και μεταφέρεται με καρότσα στο νοσοκομείο, καθώς όπως αναφέρει η παρουσία των ασθενοφόρων στα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι ανύπαρκτη.
Στη διαδικασία της πυρόσβεσης αυτή τη στιγμή επιχειρεί σύσσωμη η Π.Υ. Χίου, συνεπικουρούμενη από πεζοπόρα τμήματα από Σάμο, Μυτιλήνη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σημαντική είναι η προσπάθεια των εθελοντικών οργανώσεων του νησιού αλλά και των κατοίκων που ρίχνονται σε αυτή την άνιση μάχη με όσα μέσα διαθέτουν.
Στις 11.00 κατέπλευσε στον λιμένα των Μεστών το αρματαγωγό "Σάμος" του Πολεμικού Ναυτικού που μετέφερε 16 Πυροσβεστικά οχήματα από μονάδες του Λεκανοπεδίου της Αττικής καθώς και πεζοπόρα τμήματα.
Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, μετέβη στο νησί ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, για να συντονίσει τη κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, εκεί που τους ζητείται από την Πυροσβεστική.
Λόγω του καπνού, οι κάτοικοι των χωριών Βέσσα και Έλατα έχουν εκκενώσει προληπτικά τις οικίες τους, ενώ μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου Συκούση, προκειμένου η πυρκαγιά να μη μπει μέσα στο χωριό.
Οικονομική και οικολογική καταστροφή
Οικονομική ζημιά εκατομμυρίων ευρώ η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει καίριο πρόβλημα στο τοπικό οικοσύστημα αλλά και σε δεκάδες οικογένειες που απασχολούνται με την παραγωγή μαστίχας, φαίνεται να δημιουργεί η καταστροφική πυρκαγιά που πλήττει αυτές τις ημέρες τη Χίο.
Πιο συγκεκριμένα, τοπικές πηγές αναφέρονται σε καταστροφή του 30% έως και 45% των μαστιχοκαλλιεργειών, σε μια πρώτη πρόχειρη αποτίμηση.
Μια καταστροφή που ακόμα και στο καλύτερο σενάριο αναμένεται να πλήξει καίρια την οικονομία του μεγάλου νησιού του ανατολικού Αιγαίου.
Τι δήλωσε η πολιτική ηγεσία
Στο πλευρό των κατοίκων δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου και βουλευτής Χίου, Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε ότι πρόκειται για μία τεράστια οικολογική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή που προκαλεί οδύνη και θλίψη σε όλους, ενώ συνεχάρη τους πυροσβέστες "που μάχονται με αυτοθυσία" και τις ένοπλες δυνάμεις "που δίνουν το παρών στα μέτωπα, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες που δημιουργούν οι καιρικές συνθήκες".
Στάχτη έχουν γίνει περίπου 70.000 στρέμματα καλλιεργειών και δασικής έκτασης, ενώ μεγάλη είναι η καταστροφή για τους μαστιχοκαλλιεργητές στα χωριά Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου