Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΖΗΜΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Ακριβά θα στοιχίζουν στο εξής στους δημοσίους υπαλλήλους, λάθη ή παραλείψεις τους, που ζημιώνουν το Δημόσιο. Με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ενεργοποιείται διάταξη του Υπαλληλικού... 
Κώδικα σύμφωνα με την οποία δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι, από δόλο ή βαριά αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, έγιναν υπαίτιοι να ζημιωθεί το Δημόσιο, θα υποχρεώνονται πλέον να πληρώνουν στο κράτος τις ζημιές που του προξένησαν.
Το υπουργείο Οικονομικών σκληραίνει τη στάση απέναντι στους αμελείς υπαλλήλους καθώς μετά το εξονυχιστικό ξεσκόνισμα όλων των κωδικών των δημόσιων δαπανών, διαπιστώθηκε σημαντικός αριθμός περιπτώσεων κατά τις οποίες το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και οι ΟΤΑ υποχρεώθηκαν, από τα δικαστήρια, να καταβάλουν στους πολίτες σημαντικές αποζημιώσεις για πράξεις ή παραλείψεις κρατικών οργάνων (παράνομες ή και αυθαίρετες πράξεις δημοσίων υπαλλήλων, αμέλεια ή και αδιαφορία στην άσκηση των προβλεπόμενων ένδικων μέσων, μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών κ.λπ).
Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
Ο υπάλληλος ευθύνεται έναντι του Δημοσίου για κάθε ζημιά την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο υπάλληλος ευθύνεται επίσης για την αποζημίωση την οποία κατέβαλε το Δημόσιο σε τρίτους για
παράνομες πράξεις ή παραλείψεις του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, εφόσον οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια. Ο υπάλληλος δεν ευθύνεται έναντι των τρίτων για τις ανωτέρω πράξεις ή παραλείψεις του.
Σε περίπτωση δόλου του υπαλλήλου, αυτός παραπέμπεται υποχρεωτικώς στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε περίπτωση βαρείας αμέλειας, αν ο υπάλληλος παραπεμφθεί, το Ελεγκτικό Συνέδριο, εκτιμώντας τις ειδικές περιστάσεις, μπορεί να καταλογίσει σε αυτόν μέρος μόνο της ζημιάς που επήλθε στο Δημόσιο ή της αποζημίωσης που το τελευταίο υποχρεώθηκε να καταβάλει.
Αν περισσότεροι υπάλληλοι προξένησαν από κοινού ζημιά στο Δημόσιο, ευθύνονται εις ολόκληρον κατά τις διατάξεις του Αστικού Δικαίου.
Οι διατάξεις αυτές, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας αν και επαναλαμβάνονται σε όλους τους Υπαλληλικούς Κώδικες, που ίσχυσαν κατά καιρούς, έχουν εφαρμοστεί σε ελάχιστες περιπτώσεις, με συνέπεια αφενός μεν την εν τοις πράγμασι ατιμωρησία των υπαλλήλων και αφετέρου τη μη αναζήτηση από το Δημόσιο των αποζημιώσεων που κατεβλήθησαν στους δικαιούχους. Κατόπιν αυτών στις περιπτώσεις στις οποίες επέρχεται ζημία σε βάρος του Δημοσίου από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των υπαλλήλων, θα πρέπει στο εξής να αναφέρονται στο Γενικό Επίτροπο Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να κινείται η διαδικασία αναζήτησης του ποσού που καταβλήθηκε κατά του υπαίτιου ή των υπαιτίων υπαλλήλων αμέσως μετά την πληρωμή εκ μέρους του Δημοσίου του ζημιωθέντος τρίτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου