Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Αναγκαία η επέκταση της Λεωφόρου Γεννηματά έως τον κόμβο Κουτσελιού.


Η αναβάθμιση της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Άρτας που σχεδίασε και υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνδυασμό με την πολιτική απόφαση που πρέπει να παρθεί για την επέκταση της Λεωφόρου Γεννηματά έως τον κόμβο Κουτσελιού, θα δημιουργήσουν δύο ισάξιους οδικούς άξονες που θα αποσυμπιέσουν και θα σηκώσουν το κυκλοφοριακό βάρος της εισόδου εξόδου από το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων για πολλές δεκαετίες. 
 Η επέκταση της Λεωφόρου Γεννηματά έως τον κόμβο Κουτσελιού είναι οφθαλμοφανές ότι θα συμπληρώσει το «παζλ» με την οδό Βογιάνου, την Κενάν Μεσσαρέ, την εκσυγχρονισμένη Ε.Ο. Ιωαννίνων-Άρτας και την περιφερειακή οδό, εξαφανίζοντας την τεράστια ανάσχεση που παρατηρείται καθημερινά τις ώρες αιχμής στην είσοδο-έξοδο της πόλης . 
 Επίσης με την ολοκλήρωση της οδού Γεννηματά, τα εισερχόμενα αυτοκίνητα θα οδηγούνται αυτόματα στα τρία μεγάλα παρκινγκ της πόλης (στα Παλαιά Σφαγεία, στα Λιθαρίτσια ή στο υπόγειο παρκινγκ της πλατείας) μειώνοντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο της πόλης. Τέλος, μια πιθανή, μελλοντική αναβάθμιση του αερολιμένα Ιωαννίνων θα φέρει νέες απαιτήσεις, οι οποίες θα απαντηθούν με την υπογειοποίηση του Ιστορικού Κέντρου και τη σύνδεση της λεωφόρου Γεννηματά με τη Γ. Παπανδρέου, τη λεωφόρο Γράμμου και το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων . 
 Ιστορικά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός και η επέκταση της οδού Γεννηματά ήταν πρόταση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ιωαννιτών που έγινε αποδεκτή από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε. Επίσης η Δημοτική Αρχή του πρώην Δήμου Ανατολής είχε εκτελέσει προκαταρκτικές εργασίες για την υποδοχή της Λεωφόρου. Για το εν λόγω ζήτημα, είχε αποφανθεί θετικά το Δημοτικό Συμβούλιο του πρώην Δήμου Παμβώτιδας μετά από έντονη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η πρωτοβουλία της εκπόνησης των αναγκαίων μελετών από την πρώην Νομαρχία Ιωαννίνων και η δηλωμένη υποχρέωση της Εγνατίας Οδού να συμβάλει στην ολοκλήρωση του έργου. 

Αναμφισβήτητα η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει συνέχεια και εμείς ως εκφραστές της έχουμε την αυτονόητη υποχρέωση να συνεχίσουμε το όραμα και τον κόπο των προηγούμενων αιρετών της περιοχής μας. Καλώ την Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, έστω και αργά, να επανεξετάσει την επέκταση της Λεωφόρου Γεννηματά έως τον κόμβο Κουτσελιού. Θεωρώ αναγκαιότητα να αλλάξει άρδην ο πολιτικός σχεδιασμός της δημοτικής αρχής, τώρα που το ρυθμιστικό σχέδιο των Ιωαννίνων επανήρθε στο προσκήνιο δια μέσου του συντοπίτη μας Αναπληρωτή Υπουργού Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ Σταύρου ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ. Οφείλει ο Δήμος Ιωαννιτών να αφυπνιστεί και εκμεταλλευόμενος την πολιτική συγκυρία να κινηθεί σοβαρά προς όλες τις κατευθύνσεις διεκδικώντας την ολοκλήρωσή της Λεωφόρου Γεννηματά .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου