Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Χαμηλοί τόνοι Σαμαρά παρά την «ανάσα» από Γιούνκερ

Πρώτο τεστ θετικό, η αποτίμηση του Μαξίμου για τη συνάντηση Σαμαρά – Γιούνκερ. Πυρετώδεις συσκέψεις του Πρωθυπουργού για το ταξίδι σε Βερολίνο και Παρίσι. Χαμηλοί τόνοι από τον Σαμαρά. 
 Μισογεμάτο βλέπουν το ποτήρι οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά έπειτα από τη χθεσινή συνάντησή του με τον ισχυρό άντρα του Eurogroup: Από τη μία ο κ. Γιούνκερ για πρώτη φορά έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του δημοσιονομικού προγράμματος, από την άλλη όμως έδειξε να συντάσσεται με τη γραμμή της Άνγκελα Μέρκελ ως προς τη σημασία που θα έχει για την Αθήνα η έκθεση αξιολόγησης από την τρόικα. 
 Οι δηλώσεις Γιούνκερ με τις οποίες αποκήρυξε κάθε σενάριο περί αποχώρησης της χώρας από το ευρώ, εκτιμήθηκαν ως ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού – καθώς τις συνδυάζουν με μία γενικότερη μεταστροφή του κλίματος που όπως εκτιμούν παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στους ευρωπαϊκούς κόλπους σχετικά με τις προοπτικές που έχει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους παρά τα όποια δημοσιεύματα που επιμένουν στο… Grexit και τα οποία όμως έχουν υποχωρήσει αισθητά λίγο πριν το ταξίδι στο Βερολίνο και το Παρίσι. 
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως έχουν επιλέξει να κλείνουν τα αυτιά τους σε όλα τα θετικά ή αρνητικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών: Από τη μία το Spiegel on line να εκθειάζει περίπου τον κ. Σαμαρά για τις έως τώρα κινήσεις του στην εσωτερική πολιτική σκηνή και από την άλλη ο βρετανικός independent να χαρακτηρίζει την Ελλάδα «ασθενή» που… βγαίνει και πάλι ως «ζητιάνος» στις αγορές για λεφτά… 
 «Ανάσα δεν σημαίνει επιπλέον λεφτά για την Ελλάδα» λέει ο Πρωθυπουργός ο οποίος όμως σε δραματικούς τόνους μέσω του γερμανικού τύπου προειδοποιεί πως εάν η χώρα μας δεν λάβει κανονικά την επόμενη δόση τότε το Φθινόπωρο χρεοκοπεί συμπαρασύροντας ίσως ολόκληρη την ευρωζώνη. 
 Όπως είπε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, τις επόμενες ημέρες οριστικοποιείται το πακέτο των 11,6 δις ευρώ το οποίο για την κυβέρνηση είναι ένα βήμα προς την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας – το οποίο ο Πρωθυπουργός δεν δείχνει να διαπραγματεύεται παρά τις όποιες αναταράξεις ίσως θα έχει να αντιμετωπίσει στο ενδοκυβερνητικό ή ακόμη και εσωκομματικό μέτωπο. 
 Επί του παρόντος, ο κ. Σαμαράς δεν ασχολείται με τίποτα άλλο πέραν των δυο σημαντικών ραντεβού που έχει μπροστά του με Μέρκελ και Ολάντ. Οι συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες είναι συνεχείς προκειμένου να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι συναντήσεις. 
 Γνωρίζει ότι Βερολίνο και Παρίσι προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο το ελληνικό πρόβλημα και συνολικά το πρόβλημα χρέους στην ευρωζώνη, ωστόσο οι συνεργάτες του διαβεβαιώνουν πως σε καμία περίπτωση ο Πρωθυπουργός δεν θα αφήσει την παραμικρή ευκαιρία σε φωνές ή άλλα ευρωπαϊκά κέντρα να «χρεώσουν» στην Ελλάδα ένα ενδεχόμενο ντόμινο εξελίξεων εντός της ευρωζώνης με αποκορύφωμα τη διάλυση του κοινού νομίσματος. 
 Οι τόνοι εκ μέρους του κ. Σαμαρά παραμένουν χαμηλοί όπως και οι προσδοκίες από τα δυο κρίσιμα ραντεβού καθώς όπως ο ίδιος γνωρίζει τίποτε δεν είναι εύκολο ιδιαίτερα τώρα που η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ δέχονται ισχυρές πιέσεις από το εσωτερικό των χωρών τους - για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. 
 Η συζήτηση που θα γίνει στις δυο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως όλα δείχνουν θα είναι πρωτίστως πολιτική και όχι οικονομική, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε έχοντας δίπλα του τον κ. Γιούνκερ, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως πέραν των οικονομικών μέτρων που θα παρουσιάσει στους συνομιλητές του, ο κ. Σαμαράς θα χρησιμοποιεί και πολιτικά επιχειρήματα για την ανάγκη να παραμείνουν ισχυρές στη χώρα οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου