Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Ολοταχώς για... χρεοκοπία ο ΣΥΡΙΖΑ!



Από φαινόμενα διαλυτικής εσωστρέφειας, τα οποία αναδεικνύουν και την αταίριαστη σχέση μεταξύ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αρχίσει να ταλανίζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτός από τις πολιτικές παρενέργειες, το γεγονός αυτό καθιστά εξαιρετικά προβληματικό το φιλόδοξο σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για ομογενοποίηση του χώρου.
Τα υψηλά ποσοστά του κόμματος στις τελευταίες εθνικές εκλογές και η ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση που απέκτησε κινδυνεύουν να αποδειχθούν συγκυριακή φούσκα που μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή εξ αιτίας των σοβαρών πολιτικών διαφορών και αντικρουόμενων προσεγγίσεων που αποκαλύπτονται στους κόλπους της ετερόκλητης «συμμαχίας» των συνιστωσών.
Η εβδομάδα που πέρασε υπήρξε ιδιαιτέρως κατατοπιστική για όσα συμβαίνουν στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτά που θα επακολουθήσουν, καθώς οι εντάσεις και τα αλληλοκαρφώματα είχαν την τιμητική τους πάνω σε δύο μείζονες τομείς. Της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, ενώ διαρκές είναι το κλίμα σύγκρουσης ως προς τα οργανωτικά ζητήματα στην πορεία προς το συνέδριο και με βάση το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα.
Η ηρεμία που επεδίωκε να βρει στις καλοκαιρινές του διακοπές στην Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας μετετράπησαν σε θερινό πονοκέφαλο, καθώς κορυφαία στελέχη του κόμματος έκαναν άνω κάτω την Κουμουνδούρου και προκάλεσαν τον εκνευρισμό του αρχηγού.
Η κάθετη διαφωνία του βουλευτή Τάσου Κουράκη, αλλά και άλλων συντρόφων
του από τον ΣΥΡΙΖΑ με την πρωτοβουλία του Α. Τσίπρα να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες, αλλά και η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Παναγιώτη Λαφαζάνη για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, αποτέλεσαν τα πρώτα σημάδια του εσωκομματικού εμφυλίου.
Μάλιστα ο Τ. Κουράκης, ο οποίος μάλιστα ανήκε μέχρι πρότινος στην εσωκομματική πτέρυγα του κ. Τσίπρα, συμφώνησε κι αυτός όσον αφορά τα θέματα της οικονομίας με τον Π. Λαφαζάνη. Παράλληλα, τα κρούσματα εσωστρέφειας ανέδειξαν την κατάσταση «ομηρίας» στην οποία βρίσκεται κάθε τρεις και λίγο ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς δεν μπορεί να ελέγξει τα φαινόμενα διαφοροποιήσεων που φτάνουν στα όρια της στοχοποίησης του ιδίου ή δυσκολεύουν τη στρατηγική που θέλει να χαράξει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση που διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης για το θέμα της χρεοκοπίας, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι καταστροφικό σενάριο, προκάλεσε την οργή του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του. Το γεγονός ότι εκ των υστέρων επιχείρησε η Κουμουνδούρου να τον «καλύψει», καταγγέλλοντας τη Νέα Δημοκρατία για δήθεν πόλεμο λάσπης και παραπληροφόρησης, ήταν στην επικοινωνιακή λογική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ενοχλήθηκε με την παρέμβαση του Π. Λαφαζάνη επειδή θεωρεί ότι του τίναξε στον αέρα την έως τώρα αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί εναντίον της κυβέρνησης και των πολιτικών αρχηγών που τη στηρίζουν. Εδώ και έναν μήνα περίπου σε όλες τις παρεμβάσεις του ο Αλέξης Τσίπρας και σε όλες τις ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου του κόμματος γίνεται προσπάθεια να περιγραφούν οι Α. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης ως η «μοιραία τριανδρία που οδηγεί τη χώρα στη δραχμή και τη χρεοκοπία». Την ίδια ώρα διατυμπανιζόταν προς πάσα κατεύθυνση ο φιλοευρωπαϊκός προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμία αναφορά πια σε καταγγελία ή άλλες μονομερείς ενέργειες κατά του Μνημονίου.
Και ξαφνικά εμφανίζεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποδομεί τη στρατηγική αυτή του αρχηγού, εξιδανικεύοντας το σενάριο της χρεοκοπίας. «Αυτή η στρατηγική πήγε στράφι» έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη που πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ενοχλημένος με τις «απροσεξίες» του Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι και ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος (και εκφραστής της «μετριοπαθούς» πτέρυγας) Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος ήταν και εκ των εμπνευστών της ιδέας να παρουσιαστούν οι «κυβερνητικοί εταίροι» ως πατέρες της χρεοκοπίας και της δραχμής.
Το χρονικό της μεταμόρφωσης της Κουμουνδούρου σε... Λωρίδα της Γάζας
Εικόνα εμπόλεμης ζώνης παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη της συνάντησης που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συνάντηση αυτή το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου δεν εξέδωσε ανακοίνωση, ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε επί τούτου στην πρωτεύουσα, διακόπτοντας προσωρινά τις καλοκαιρινές του διακοπές στο Ρέθυμνο.
Η συνάντηση αυτή χώρισε στα δύο την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα, ενώ στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και η «σκιώδης» υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, η οποία ανέλαβε με άρθρα της να ωραιοποιήσει το επίμαχο ραντεβού, αναπτύσσοντας με ρεαλιστικά και σοβαρά επιχειρήματα την προσέγγιση Ελλάδας - Ισραήλ υπό το πρίσμα της προοπτικής ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι η αυριανή κυβέρνηση της χώρας. Η σχετική επιχειρηματολογία εντάσσεται, όπως λέγεται, στον αναπροσανατολισμό των θέσεων που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ως κόμμα εξουσίας με διψήφια πλέον ποσοστά.
Ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν να πείσει όσους είχαν διαφορετική άποψη και «έπεσαν από τα σύννεφα» για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σιμόν Πέρες. Το πρώτο ξέσπασμα ήρθε από τον τομεάρχη Παιδείας και βουλευτή Θεσσαλονίκης Τάσο Κουράκη, ο οποίος με δήλωσή του εξαπέλυσε επίθεση και εναντίον της κυρίας Δούρου για τα επίμαχα άρθρα της και κατά του Αλέξη Τσίπρα που δέχτηκε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ χωρίς προηγουμένως να κοινοποιηθεί αυτή η απόφαση από το γραφείο Τύπου του κόμματος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτός από τη δήλωση - διαμαρτυρία που εξέδωσε, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης επικοινώνησε και με τον αρχαιότερο στην ιεραρχία του τομέα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Τριγάζη προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία του τόσο και για τα άρθρα της Ρένας Δούρου όσο και γι' αυτή καθ' αυτή τη συνάντηση. Στην επικοινωνία των δύο ανδρών ο Π. Τριγάζης φέρεται να είπε ότι το κόμμα είναι πλέον στην αξιωματική αντιπολίτευση και έχει θεσμική ευθύνη. «Αν χρειαστεί και τον Ομπάμα ή τον Ερντογάν θα πρέπει να δούμε...» φέρεται να απάντησε στον βουλευτή Θεσσαλονίκης. Στις εξηγήσεις που ζητούσε δημοσίως από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Τάσος Κουράκης, έδωσε απάντηση μέσα από την εφημερίδα «Αυγή» το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και άμυνα Κώστας Ησυχος.
«Στην πρόσφατη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Σιμόν Πέρες, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορηματικό τρόπο έθεσε τις βασικές ριζικές διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ για το ισραηλινό τείχος, το τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ, την ανάγκη άμεσης επίλυσης του παλαιστινιακού, με την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967. Επίσης έθεσε το ζήτημα ύψιστης σημασίας αυτή την περίοδο, ώστε να αποφευχθεί κάθε επιθετική και πολεμική ενέργεια εναντίον του Ιράν, μια και η αποπυρηνικοποίηση της περιοχής περιλαμβάνει και το Ισραήλ και το Ιράν. Τονίστηκε για ακόμη μια φορά η διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ στην οποιασδήποτε μορφής αμυντική και στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ - Ελλάδας, χωρίς αυτό να αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη διακρατικών σχέσεων σε άλλους τομείς, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός κ.λπ.» έγραψε ο Κ. Ησυχος, επιχειρώντας να απαλύνει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς εκτός από τον Τ. Κουράκη την παντιέρα της αμφισβήτησης για τη σκοπιμότητα του επίμαχου ραντεβού ύψωσαν και άλλα στελέχη, όπως η πολιτευτής του κόμματος στη Λάρισα Ελένη Ανδριανοπούλου, η οποία για ελάχιστες ψήφους δεν εξελέγη βουλευτής κατά τις πρόσφατες εκλογές.
Ενοχλημένη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι και η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα, η οποία λόγω των καλών σχέσεών της με την Παλαιστινιακή Αρχή, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί αποκαλεί δημοσίως «τρομοκράτη της Μεσογείου» το Ισραήλ. Ωστόσο, δεν εξέφρασε δημοσίως την ενόχλησή της, καθώς φέρεται να έχει επιλέξει τη συμπόρευσή της με τον κ. Τσίπρα στη μάχη των εσωτερικών συσχετισμών της πλατείας Κουμουνδούρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου