Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Από την Πρέβεζa ο νέος Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ


Ένας νεαρός επιστήμονας, γέννημα-θρέμμα του Νομού Πρέβεζας, είναι ο νέος ειδικός γραμματέας της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ο λόγος για τον 36χρονο, Κωνσταντίνο Τριάντη, με καταγωγή από την Άνω Σκαφιδωτή του Δήμου Πάργας, ο οποίος, τελειώνοντας το σχολείο στο 2ο ΓΕΛ Πρέβεζας (που στεγαζόταν τότε στις Ναυτικές Σχολές), εισήχθη στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, όπου πήρε και τον μεταπτυχιακό του τίτλο ειδίκευσης, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Περιβαλλοντική βιολογία-Διαχείριση χερσαίων και θαλάσσιων βιολογικών πόρων». Στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης πήρε και τον διδακτορικό του τίτλο, πάνω στο ίδιο πρόγραμμα.
Εργάστηκε ως ερευνητής, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Πανεπιστήμιο των Αζορών (Πορτογαλία) και της Οξφόρδης (Μεγάλη Βρετανία), ενώ διετέλεσε και Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων έχει την αρμοδιότητα κατάρτισης των προγραμμάτων προστασίας και διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας και του συντονισμού των υπηρεσιών και κρατικών φορέων για κάθε ζήτημα που αφορά στην προστασία και διαχείριση των υδάτων. Ένας από τους βασικούς άξονες του έργου της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων είναι η εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας 60/2000/ΕΚ, της γνωστής ως Οδηγία  Πλαίσιο για τα Νερά, η οποία
ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το νόμο 3199 του 2003, με στόχο την επίτευξη της καλής οικολογικής και χημικής κατάστασης των υδάτων της χώρας.
Η Γραμματεία, σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Υδάτων,  καταρτίζει τα εθνικά προγράμματα προστασίας και διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της χώρας και παρακολουθεί και συντονίζει την εφαρμογή τους. Πριν την έγκρισή τους, τα προγράμματα εισάγονται για διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων. Η Γραμματεία είναι οργανωμένη σε Διευθύνσεις και Τμήματα και επικεφαλής της είναι ο εκάστοτε αρμόδιος Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ.

Ειδικότερα, οι τομείς δραστηριότητάς της περιλαμβάνουν:
  • Τον συντονισμό της διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων
  • Την εφαρμογή της Οδηγίας  Πλαίσιο για τα Νερά
  • Την παρακολούθηση της ποιότητας και ποσότητας των υδάτων
  • Τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης
  • Τη διαχείριση των λυμάτων και την επαναχρησιμοποίησή τους
  • Την εφαρμογή της Οδηγίας για τις πλημμύρες
  • Τις ακτές κολύμβησης και τις γαλάζιες σημαίες
  • Την εφαρμογή της Οδηγίας για τη θαλάσσια στρατηγική
  • Τα διεθνή, διακρατικά και Μεσογειακά θέματα νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου