Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Συμφώνησαν οι τρεις αρχηγοί – Μέσω ΔΕΗ και το 2013 το χαράτσι


Οι διαφωνίες και οι διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν και κατά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών κυρίως για το θέμα του χαρατσιού δεν στάθηκαν ικανές να θέσουν σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή και σταθερότητα και τελικά οι κ. κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αποδέχτηκαν την πρόταση του οικονομικού επιτελείου για διατήρηση του τέλους και για το 2013 στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Το φορτισμένο κλίμα που επικράτησε τις τελευταίες μέρες και συντηρήθηκε από συνεργάτες και κύκλους όλων των πλευρών είχε δημιουργήσει μια  μάλλον βαριά ατμόσφαιρα, καθώς κυρίως ο πρόεδρος της ΔΗΜ. ΑΡ., αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν θέσει κόκκινες γραμμές , κάτι που για πολλούς μέσα στην κυβέρνηση είχε εκληφθεί και ως προάγγελος ενδοκυβερνητικών εξελίξεων. Η σταθερή θέση του Μαξίμου και του Α. Σαμαρά για διατήρηση του χαρατσιού στην παρούσα μορφή έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ο δημοσιονομικός προγραμματισμός και να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να επιβάλει νέα μέτρα ύψους 1 δις. Ευρώ, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜ. ΑΡ, είχε εκληφθεί ως «εκβιασμός».  Έτσι, στη συνάντηση τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και ο Φ. Κουβέλης εξέφρασαν τη δυσφορία τους  για το γεγονός ότι είχαν να αντιμετωπίσουν για πολλούς το
δίλημμα «πείτε ναι στο χαράτσι ή ρίξτε την κυβέρνηση». Στη συνάντηση ο κ. Σαμαράς ήταν σαφής ξεκαθαρίζοντας πως το μέτρο αυτό στην παρούσα μορφή του είναι και το μόνο που διασφαλίζει συγκεκριμένα έσοδα και πως το μόνο που μπορεί να γίνει τώρα είναι να υπάρξει μια μείωση του φόρου σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Όλα αυτά όμως πρέπει να γίνουν κατόπιν συνεννόησης με την τρόικα, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης…..  
(για το 2014 αποφασίστηκε ο Ενιαίος Φόρος να εισπράττεται πλέον από  τις ΔΥΟ, ενώ θα προσπαθήσουν να υπάρξει μια μείωση της τάξης του 10% σε ορισμένες κοινωνικές Ομάδες). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου