Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Ερώτηση Κασσή για την ανεξέλεγκτη λειτουργία ενεχυροδανειστηρίων


Ερώτηση προς του Υπουργούς Ανάπτυξης, Αντ/κότητας, Υποδομών, Μεταφορών και     Δικτύων και  Οικονομικών αναφορικά με την ανεξέλεγκτη λειτουργία των ενεχυροδανειστηρίων, κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κασσής, στην οποία αναφέρει τα εξής :

ΕΡΩΤΗΣΗ
 Προς :  Υπουργό Ανάπτυξης, Αντ/κότητας, Υποδομών, Μεταφορών και     Δικτύων
              Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: « Ανεξέλεγκτη λειτουργία ενεχυροδανειστηρίων»
Κύριοι Υπουργοί,
Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα και τους πολίτες έχει δημιουργήσει φαινόμενα παρασιτικών λειτουργιών και εκμετάλλευσης των οικονομικών προβλημάτων των νοικοκυριών .
Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει πως, τη στιγμή που η αγορά αντιμετωπίζει
σοβαρά προβλήματα και πολλές επιχειρήσεις κλείνουν, τα μοναδικά καταστήματα που ξεφυτρώνουν σαν τα «μανιτάρια» είναι τα ενεχυροδανειστήρια ή όπως διαφημίζονται «αγορές χρυσού».
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί απόδειξη της πολύ δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά και επιτήδειοι τους καλούν να «ξεπουλήσουν» περιουσιακά τους στοιχεία,  τα χρυσαφικά τους και ότι πολύτιμό ή οικογενειακό κειμήλιο έχουν , προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Σχετικές εκθέσεις του Συνηγόρου του Καταναλωτή μιλούν για επιβάρυνση των πολιτών σε ποσοστό έως και 150%!!!!... επί του ποσού που δανείζονται από ενεχυροδανειστήρια και μάλιστα τη στιγμή που το ανώτατο ποσό που τους δίδεται ως «δάνειο» δεν ξεπερνά το 50% της αξίας του ενέχυρου που δίδεται.
Επίσης, οι άδειες των καταστημάτων αυτών δίδονται μέσω της Αστυνομίας και το νομικό πλαίσιο που τις διέπει είναι αρκετά νεφελώδες ενώ έχουν υπάρξει πάρα πολλές περιπτώσεις παράνομα λειτουργούντων καταστημάτων ενεχυροδανεισμού. 
Τέλος , τα καταστήματα αυτά δεν υπόκεινται στους περιορισμούς που υπάρχουν για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και ως εκ τούτου λειτουργούν σχεδόν ανεξέλεγκτα σε σχέση με τα επιτόκια και τις επιβαρύνσεις που ζητούν από τους πολίτες.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το Τμήμα Θεσμικού Πλαισίου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος της Τ.τ.Ε, μιλά για την ανάγκη ανάκλησης των αδειών των εν λόγω επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι πλέον το φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πολιτών που χάνουν πολύ μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία για πολύ μικρά ποσά καθώς γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης εξαιτίας των άμεσων αναγκών ρευστότητας που έχουν.
Είναι απαραίτητο να υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες που θα εξυγιαίνουν τον χώρο αυτό και θα σταματήσουν τα φαινόμενα «μαύρης αγοράς» και εκμετάλλευσης των πολιτών που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. 
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στη δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου λειτουργίας των ενεχυροδανειστηρίων και να προχωρήσετε σε έλεγχο του τρόπου λειτουργίας των υφισταμένων;
2. Προτίθεστε να εντάξετε το συγκεκριμένο κλάδο στους ελέγχους του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και τους περιορισμούς που ισχύουν σε αυτό υπό την εποπτεία της ΤτΕ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου