Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Συντονισμός δράσεων ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου



Με αντικείμενο το συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κατά τη νέα αντιπυρική περίοδο, συνεδρίασε σήμερα το Συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ιωαννίνων. 
Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης εξήρε τη συνεργασία όλων των τοπικών φορέων για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών την περσινή αντιπυρική περίοδο και υπογράμμισε πως ανάλογη προσπάθεια θα καταβληθεί και φέτος. «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα προόδου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επίσης, όλοι οι άλλοι φορείς όταν χρειάστηκε, ανταποκρίθηκαν άμεσα. Αν συνεχίσουμε τη συνεργασία, όπως την είχαμε στο παρελθόν, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στην Ήπειρο γίνεται δουλειά ουσίας, παρά το ότι οι πόροι είναι ελάχιστοι. Με αυτούς που έχουμε θα πορευτούμε».
 Στην εισήγησή της η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων, πρόεδρος της Επιτροπής κ. Τατιάνα Καλογιάννη ανέφερε: 
«Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα φυσικό φαινόμενο που εντάσσεται στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών. Η διαχείριση κάθε φυσικής καταστροφής έχει σαν βασικά συστατικά:
τον προκατασταλτικό σχεδιασμό και
τη λήψη προληπτικών μέτρων, 
έτσι ώστε, όταν συμβεί το φαινόμενο, να μπορεί να εκτονωθεί μέσα από τα μέτρα
και τις υποδομές του προκατασταλτικού σχεδιασμού και η συμπεριφορά του να μην ξεπεράσει τα όρια του μηχανισμού καταστολής.
Είναι γνωστό ότι οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να προκληθούν από:
φυσικά αιτία (π.χ. κεραυνοί) ή 
από ανθρώπινες δραστηριότητες (κάψιμο σκουπιδιών, υπολείμματα καλλιεργειών, κλπ.). 
Στην Ελλάδα, ο κίνδυνος εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς από ανθρώπινες δραστηριότητες έχει διαπιστωθεί ότι είναι μεγάλος.
Σύμφωνα δε, με τα στατιστικά στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια.
Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών, για την προστασία των πολιτών, των οικισμών και των δασών από αυτές προϋποθέτει:
Α) την κατ’ ανάγκη εμπλοκή και συντονισμένη δράση πολλών υπηρεσιών και φορέων και 
Β) ότι η προληπτική οργάνωση είναι το σημαντικότερο στοιχείο της όλης προσπάθειας.
Για τους λόγους αυτούς βρισκόμαστε σήμερα εδώ, προκειμένου να συντονιστούμε, να σχεδιάσουμε και να οργανωθούμε για την καλοκαιρινή περίοδο». 
 Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος συνεχάρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την άμεση παρέμβασή της σε δασικές πυρκαγιές την περσινή αντιπυρική περίοδο. «Όταν υπάρχει καλή συνεργασία και σωστός συντονισμός, έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα».  
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων,  οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Ν. Κάτσιος, Ι. Κατέρης, Ν. Ανατολιωτάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Μ. Πλιάκος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Κ. Κωτσαντής και Π. Χατζηεφραιμίδης, εκπρόσωποι των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου και Ιωαννίνων, της VIIIης Μεραρχίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, εκπρόσωποι Δήμων της Π.Ε. Ιωαννίνων, φορέων, καθώς και εθελοντικών οργανώσεων. 
 Ανάλογες συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου