Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

«Σαμαράς: Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα»


Σημαντικά βήματα έγιναν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κατά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να συναντηθεί με την τρόικα στην αρχή των διαπραγματεύσεων και όχι στο τέλος όπως γινόταν συνήθως, καθώς ήθελε να θέσει ένα σαφές πολιτικό πλαίσιο. Να ξεκαθαρίσει δηλαδή, ορισμένα ζητήματα τα οποία οδηγούσαν σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις. Χθες πράγματι ξεκαθάρισαν ορισμένα πράγματα. Πρώτον, δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα, όχι μόνο γιατί αυτό θα δημιουργούσε κυβερνητικό ρήγμα, αλλά κυρίως, γιατί κάτι τέτοιο δεν το αντέχει η ελληνική κοινωνία. Και σε αυτό ο Αντώνης Σαμαράς ήταν σαφής. 
Για να μην τεθεί όμως το θέμα των νέων μέτρων είναι σαφές πως θα πρέπει να προχωρήσουν και ορισμένα ζητήματα όσον αφορά τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις.  Έτσι, λοιπόν, η δέσμευση του κ. Σαμαρά ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες στο Δημόσιο φαίνεται να λειτούργησε κατευναστικά για την τρόικα, η οποία δεν είχε τόσο θέμα με τον αριθμό των απολύσεων όσο για το κατά πόσον το ελληνικό κράτος έχει τη βούληση αλλά και τους μηχανισμούς να
ξεκαθαρίσει το Δημόσιο. Ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε το πολιτικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων επισημαίνοντας τις «κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνησή του.   Παράλληλα, ζήτησε με την απομάκρυνση των επίορκων από΄ το Δημόσιο να υπάρξει ισάριθμος αριθμός προσλήψεων νέου εξειδικευμένου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ σε τομείς όπως η Υγεία, έτσι ώστε να δοθεί και ένα ουσιαστικό μήνυμα αξιοκρατίας στην ελληνική κοινωνία. Την πρόταση αυτή δεν την απέρριψαν οι τροικανοί, αλλά ούτε και οι κυβερνητικοί εταίροι, τους οποίους και ενημέρωσε ο πρωθυπουργός.
Οι δύο πλευρές φαίνεται πως βρίσκονται πιο κοντά στο να βρεθεί λύση στο αγκάθι των αλλαγών στο Δημόσιο , με τους τροϊκανούς να μην απορρίπτουν το σχέδιο για 1.500 απολύσεις  μέχρι τον Ιούνιο και άλλες 20 χιλιάδες μέχρι το 2014. Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πάντως εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα μπορέσουν να υλοποιήσουν αυτόν τον στόχο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως αν κλείσει το θέμα του Δημοσίου, τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα ούτε με τις αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων, αλλά ούτε και με τις δόσεις στα ληξιπρόθεσμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου