Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Σταύρος Καλογιάννης: Είμαι θετικός στη σύσταση εταιρεία λαϊκής βάσης για τη διεκδίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ

Στη σύσκεψη που έγινε σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου με θέμα «τις εξελίξεις για τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ», παραβρέθηκε ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:
Για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ συζητάμε επί μακρόν. Θα έπρεπε να είχαμε τις απόψεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου γραπτώς. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε, παρ’ ότι πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από την τελευταία μας συνάντηση.
Προτείνουν οι Ενώσεις να μεταβιβαστεί η βιομηχανία, στους «φυσικούς της φορείς», στη λογιστική της αξία. Τα θέματα που τίθενται είναι: σε ποιό ποσό ανέρχεται αυτή η αξία, εάν μπορούν οι Ενώσεις να εξασφαλίσουν αυτό το ποσό, πόσα άλλα κεφάλαια χρειάζονται στη συνέχεια για τη λειτουργία και ανάπτυξη της εταιρείας και κυρίως, πως επηρεάζει το γεγονός ότι η ΑΤΕ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι Ενώσεις εάν υπάρχει τρόπος μία εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, όπως είναι η ΑΤΕ, να μεταβιβάσει μία θυγατρική της εταιρεία στη λογιστική της αξία.
Σε κάθε περίπτωση, διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για την ανάληψη ουσιαστικού ρόλου στη βιομηχανία από τις Αγροτικές Ενώσεις. Αντιθέτως, είμαι υπέρ της ανάληψης ρόλου από τους υγιείς συνεταιρισμούς, από τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους στη ΔΩΔΩΝΗ, από την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και από κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, προκειμένου να επιχειρηθεί η σύσταση μίας εταιρείας λαϊκής βάσης με σκοπό τη διεκδίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει ότι όλοι μας θα ξεπεράσουμε ιδεολογικά προβλήματα και πολιτικές αγκυλώσεις.

Όμως το εγχείρημα είναι δύσκολο και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση: για παράδειγμα, ποιος θα είναι ο Φορέας που θα αναλάβει να τεθεί επικεφαλής του εγχειρήματος, που κατά την άποψή μου μπορεί να είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, ποιό το κεφάλαιο, ποιά η τιμή των μετοχών, ποιό το ανώτερο ποσοστό μετοχών που θα μπορεί να κατέχει κάθε μέτοχος στην εταιρεία λαϊκής βάσης;
Προτείνω όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο/Τμήμα Ηπείρου αναλάβει να διευκρινίσει όλα αυτά τα θέματα εντός δέκα (10) ημερών, ώστε να αποφασίσουμε στη συνέχεια εάν πράγματι είναι εφικτή τοη σύσταση εταιρείας λαϊκής βάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου