Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Καλογιάννης: "Χρειάζεται χρόνος για τη ρύθμιση αυθαιρέτων"


Σταύρος Καλογιάννης: Χρειάζεται εξάμηνη παράταση για να λυθούν τα προβλήματα στη διαδικασία ρύθμισης των αυθαιρέτων. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, με διασφάλιση της γης υψηλής παραγωγικότητας
Μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΚΑ για την κατάταξη των έργων και δραστηριοτήτων που απαιτούν περιβαλλοντική αδειοδότηση, ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε:
  • Ο Ν. 4014/21.09.2011 για την τακτοποίηση των αυθαίρετων και την περιβαλλοντική αδειοδότηση ενώ είναι σωστός επί της αρχής, παρουσιάζει τεράστιες δυσκολίες στην εφαρμογή του. Είναι ενδεικτικό ότι το ΥΠΕΚΑ έχει αναγκαστεί να εκδώσει, εντός μόλις δύο μηνών, μία (1) ανακοίνωση, μία (1) εγκύκλιο και επτά (7) πολυσέλιδες Ερωτο-απαντήσεις!
Είναι πρωτοφανής η σύγχυση που έχει προκληθεί. Εάν δε συνυπολογίσουμε τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στις πολεοδομίες και τις τεράστιες ασάφειες σε ό,τι αφορά τις αμοιβές μηχανικών, διαπιστώνουμε ότι ο νόμος ήταν εντελώς ανέτοιμος προς εφαρμογή. Προσθέτω εδώ και την εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί με την υποχρέωση βεβαίωσης από μηχανικό περί μη ύπαρξης κτίσματος σε ακίνητο που μεταβιβάζεται.
Το ελάχιστο που έχει να κάνει το Υπουργείο είναι να ανακοινώσει μία γενναία παράταση τουλάχιστον έξι (6) μηνών, για την υποβολή των δικαιολογητικών για τη ρύθμιση αυθαιρέτων, να μελετήσει – εκ των υστέρων – όλα τα θέματα, να εκδώσει όλα τα ΠΔ, τις ΥΑ και τις εγκυκλίους που διέπουν τη σχετική νομοθεσία, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να εφαρμοστεί απρόσκοπτα ο νόμος.

Επιπλέον, έχει παρέμβει το ΙΚΑ, το οποίο ζητάει ασφαλιστικές εισφορές για όσα αυθαίρετα εκδοθούν οικοδομικές άδειες, βάσει του άρθρου 26 του Ν. 4014/2011! Μα, αναρωτιέμαι: Ούτε στοιχειώδης συνεργασία δεν υπάρχει μεταξύ Υπουργείων; Πρέπει τα συναρμόδια Υπουργεία να λύσουν αμέσως αυτά τα θέματα.
Σημειώνω εδώ και την χωρίς κανένα διάλογο τροποποίηση του ΠΔ που αφορά τους όρους δόμησης σε οικισμούς <2.000 κατοίκων. Αυτό το ΠΔ έχει εφαρμογή σε όλη τη χώρα και θα έπρεπε να έχει προηγηθεί διάλογος και όχι να αιφνιδιάζονται οι πολίτες. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ούτε καν απάντησε σε σχετική Ερώτησή μου.
Σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση:
Μία γενική παρατήρηση είναι ότι με την υπό έκδοση Υπουργική Απόφαση πολλές δραστηριότητες συνεχίζουν να υπάγονται στην κατηγορία Α1, θα πρέπει δηλαδή να υποβληθούν στο ΥΠΕΚΑ για αδειοδότηση. Η πρότασή μου είναι να κατανεμηθούν περισσότερα έργα και δράσεις στις χαμηλότερες κατηγορίες, με αυστηρή διασφάλιση του περιβάλλοντος. Το ΥΠΕΚΑ δεν πρέπει να αδειοδοτεί έργα και δραστηριότητες, αλλά να χαράσσει περιβαλλοντική πολιτική.
  • Είναι επείγον να εκδοθούν οι Προτάσεις Περιβαλλοντικής Δεσμεύσεως που προβλέπονται στο άρθρο 8 του Ν. 4014/2011 (γα έργα κατηγορίας Β’), οι οποίες έχουν παραπεμφθεί στο καλοκαίρι του 2012!
Υπάρχουν πολλά επιμέρους ειδικά θέματα. Ενδεικτικά αναφέρω:
  • Να αναθεωρηθεί προς τα πάνω η ισχύς των μονάδων παραγωγής βιοαερίου. Το προτεινόμενο από το Υπουργείο όριο (1000 tn/έτος) είναι πολύ χαμηλό.
  • Οι αυτοκινητόδρομοι και τα συνοδά τους έργα κατατάσσονται συνολικά στην κατηγορία Α1. Όμως οι σταθμοί διοδίων είναι έργο που μπορεί να αδειοδοτηθεί σε τοπικό επίπεδο όπως, για παράδειγμα, τα διόδια που εγκαθίστανται στην Εγνατία οδό. Πρέπει να ξαναδεί το θέμα Υπουργείο.
  • Θέματα ΑΠΕ
α) Στην κατηγορία Β, το όριο εγκατεστημένης ισχύος πρέπει να μείνει για τα αιολικά στα 5 MW. Σε ό,τι αφορά τα υβριδικά έργα, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον, είναι σωστή η πρόταση να λαμβάνεται υπ’ όψη το άθροισμα των μικτών όγκων των δύο ταμιευτήρων, εφόσον και οι δύο ταμιευτήρες είναι καινούργιοι. Διαφορετικά, να λαμβάνεται υπ’ όψη μόνον ο όγκος του νέου ταμιευτήρα.
β) Στα μικρά υδροηλεκτρικά έργα η κατάταξή τους στην κατηγορία Α2, εφ’ όσον ο αγωγός εκτροπής είναι >250μ. πρέπει να αλλάξει. Είναι πολύ μικρός ένας αγωγός 250 μ. Πρέπει να βοηθηθούν τα μικρά ΥΗΕ στην αδειοδότησή τους, καθώς είναι εξαιρετικά φιλικά στο περιβάλλον.
  • Γεωργική γη
Η μοριοδότηση για τη γεωργική γη που δίνεται στον Πίνακα 4 της μεθοδολογίας κατάταξης στις κατηγορίες Α2 και Β πρέπει να αλλάξει. Κατ’ αρχάς «γεωργική γη» δεν σημαίνει τίποτα. Έχουν εκδοθεί Υπουργικές Αποφάσεις που κατατάσσουν τη γη από άποψη παραγωγικότητας. Αυτές πρέπει να ακολουθηθούν.
Επειδή πρέπει να διασφαλίσουμε πάση θυσία τη γη υψηλής παραγωγικότητας, προτείνω να εξειδικευτεί η έννοια «γεωργική γη» και να μοριοδοτείται με μεγάλη βαθμολογία η γη υψηλής παραγωγικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου