Επιστολή προς την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών έστειλε ο Σταύρος Καλογιάννης με θέμα τον Άραχθο και το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, με αφορμή την συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα στα γραφεία της Πανηπειρωτικής.
Η επιστολή του Σταύρου Καλογιάννη έχει ως εξής:
«Στο υπό συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχέδιο νόμου (σ/ν) «για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος», περιλαμβάνεται ρύθμιση με την οποία επανέρχονται οι παλιές μελέτες διαχείρισης υδάτινων πόρων των υδατικών διαμερισμάτων, που είχαν παραληφθεί από το Υπουργείο Βιομηχανίας και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Το προκλητικότερο είναι ότι με το ίδιο σ/ν επιχειρείται και η τροποποίηση του Ν. 2742/1999 για τον χωροταξικό σχεδιασμό και υποχρεούται η Διοίκηση εντός 20 ημερών (!) να επανεκδώσει όσες διοικητικές άδειες έργων είχαν ακυρωθεί λόγω μη συμβατότητας με τον χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.
Το γεγονός ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) επαναφέρει τα σχέδια διαχείρισης των υδάτων που είχε εκπονήσει προ δεκαπενταετίας το τότε Υπουργείο Βιομηχανίας, δείχνει την αποτυχία του ΥΠΕΚΑ στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Άποψή μου είναι, και την κατέθεσα στη Βουλή, ότι θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα διαχειριστικά σχέδια ανά λεκάνη απορροής ποταμού, στο πλαίσιο της Οδηγίας 2000/60.
Επίσης, θα έπρεπε ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος να έχει εκπονήσει το νέο
χωροταξικό σχέδιο της Περιφέρειας Ηπείρου. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα το Υπουργείο δεν έχει καν αναθέσει τη σχετική μελέτη! Είναι συνεπώς, κατά τη γνώμη μου, ανέφικτο να προχωρήσει οποιοδήποτε νέο έργο στην Ήπειρο, με την τακτική που ακολουθεί το ΥΠΕΚΑ.
Σε ό,τι αφορά τα Τζουμέρκα, πρέπει να θυμίσω ότι τις ευαισθησίες μας για το περιβάλλον και για τον τόπο μας τις δείξαμε στην πράξη. Επί των ημερών μας στο ΥΠΕΧΩΔΕ εκπονήθηκε ειδική περιβαλλοντική μελέτη (ΕΠΜ) και θεσμοθετήσαμε, μετά από εξαντλητική διαβούλευση, το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων (ΦΕΚ Δ’ 49/12.02.2009), που καλύπτει όχι μόνον την περιοχή του δικτύου «Natura 2000», αλλά ευρύτερη περιοχή στους Νομούς Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων.
Μάλιστα, αφού είχε λήξει η διαβούλευση επί της ΕΠΜ και διαβιβάστηκε το σχέδιο ΠΔ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία, κάναμε υπέρβαση επεκτείνοντας την περιοχή προστασίας του Πάρκου ώστε να συμπεριληφθεί και η γέφυρα της Πλάκας, καθώς αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο.
Τέλος, επισημαίνω, ότι την τελευταία διετία το Εθνικό Πάρκο έχει εγκαταλειφθεί τελείως, όπως και ο Φορέας Διαχείρισής του. Παρά τις συνεχείς ενέργειές μου, εντός και εκτός Βουλής, το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει χρηματοδοτήσει τον Φορέα, κάτι που όφειλε να κάνει από το 2009!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου